Vegetarisk Lasagne

IMG_0548 (1024x768)

Jag tror att det här kanske är ett av Sveriges, om inte världens vanligaste vegetariska recept. Det är i alla fall typ Sveriges mest googlade rätt med ordet ”vegetariskt” i titeln.

Själv känner jag mig lite kluven. Visst, det är supergott. Visst, det mättar många. Visst, det är enkelt och om man vet vad man håller på med, ganska svårt att misslyckas. Men… Nä, jag vet inte. Jag kanske bara har en hang-up. Ni vet, en sån där ologisk känsla som får en att bojkotta skitbra film bara för att alla andra hypear den så mycket. Lite så ser min relation till lasagne ut.

Det kanske förklarar varför jag ännu inte, efter tre och ett halvt år med bloggen har skrivit om den ännu. Visst, jag har skrivit om den något upphottade svamp och spenatlasagnen, om en lasagne med cashewbechamele och salvia, och ett par sorters lasagneliknande pastagratäng här och så en till här.

Så – här kommer det. Jävligt gotts vegetariska lasagne. Eller kanske snarare ett gäng tips till hur du på bästa sätt kan få till en riktigt schysst vegolasagne, för det här är en rätt som är gjord för att varieras enligt eget tycke och smak. Vill du ha i spenat, paprika och svamp. Ha det! Vill du byta ut plattorna mot farfalle eller pappardelle. Gör det! Gött blir det i alla all, det vill säga om du följer de här tipsen. 😉

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min nya maillista! 

[rainmaker_form id=”5502″]

Följ mig gärna också på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration! 

IMG_0521 (1024x768)

Vegetarisk lasagne, 6-10 personer

Quorn/sojafärssås 

600 g färs, jag föredrar quornfärs.
2 gullökar
2 stora morötter
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 burkar goda hela tomater
3 msk tomatpuré
2 dl mustigt rödvin
1 msk kinesisk soja
½ msk torkad rosmarin
1 msk torkad basilika
§ msk torkad timjan
en näve färska basilikablad
3 lagerblad
mycket salt och svartpeppar
½ dl olivolja
ev. 2 tsk socker

Bechamelesås

4 msk smör
4 msk vetemjöl
1 liter mjölk
mald muskot
vitpeppar
salt

Övrigt

1 paket, 500 g, torkade eller färska lasagneplattor
3 bollar mozzarella
300 g lagrad ost, helst parmesan
ev. extra mjölk om lasagnen blir för torr

IMG_0541 (1024x768)

1. Quornfärssåsen

Följ tipsen som ni hittar här. Börja med quornfärssåsen minst tre timmar innan lasagnen ska serveras för bästa resultat.

Finhacka löken, chilin och vitlöken. Riv morötterna grovt. Fräs dem tillsammans i rikligt med olivolja tills de blir mjuka och genomskinliga. Ha i de torkade örtkryddorna och tomatpurén och fräs i någon minut till. Ha i färsen och fräs lite till så allt blandas. Ha i resten av ingredienserna förutom basilikabladen (skär tomaterna i lite mindre bitar), en del salt och peppar och rör runt.

*OBS* Krydda REJÄLT. Du vill ha en sås som smakar betydligt mycket mer än om du skulle ha gjort en vanligt quornfärssås som du käkar med spagetti. Tänk på att såsen ska blandas med en massa pasta, ost och bechamelesås som allesammans är ganska milda i smaken. Om du ska få någon smak så måste du ta i rejält med i kryddningen på tomatsåsen. *OBS*

Låt koka under lock i 2-4 timmar. Längre än så behövs inte, men absolut minst en timme. Då kokar tomatens fruktkött sönder och smakerna blandas och får växa. Smaka av efter en timme och justera med mer kryddor, socker, salt och peppar.

Du vill ha en sås som är ganska lös utan att bli direkt rinnig. Kom ihåg att lasagneplattorna (framförallt torkade) äter upp en väldig massa vätska.

2. Bechamelsåsen

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller gryta på låg värme. Vispa ner mjölet så att det blandas utan att klumpa sig. Vispa därefter ner ungefär 1/3 av mjölken i taget under konstant omrörning tills den nästan precis kokar och såsen tjocknar ihop. Ta av från värmen och krydda med muskot, vitpeppar och salt. Även här vill du ha en ganska kraftigt smakande sås utan att den går över gränsen.

Om du vill kan du nu välja att riva den lagrade osten och röra ner den i den varma såsen. Det är helt upp till dig, annars lägger du bara på den separat på lasagnen senare. Om du gör detta – KOKA INTE UPP SÅSEN IGEN. Då förstör du osten helt. Den ska bara smälta i eftervärmen.

IMG_5531 (1024x764)

3. Bygg lasagnen

I en ungsform av ”halvugnsstorlek” (eller vad man ska kalla den, ni vet, hälften så stor som ett vanligt ugnsgaller, 30×40 ish). Börja med att ha ett lager quornfärssås och bechamelsås på botten. Lägg därefter över ett enkelt lager med plattor som ni täcker med ett till lager med quornfärssås och bechamelsås samt ev. riven lagrad ost som inte lades i såsen. Lägg ett nytt lager plattor och fortsätt så tills all sås är slut eller formen svämmar över. Lägg även in ett lager med riven mozzarella i mitten av lasagnen.

Toppa lasagnen med pastaplattor, ett täckande lager bechamelsås och en massa riven mozzarella. Strö över extra salt (gärna flingsalt), grovmalen peppar och ev. lite ringlad olivolja. Om bechamelsåsen inte verkar räcka kan du spä ut den med lite extra mjölk. Du kan även hälla i lite mjölk i kanten på formen om du är osäker på om mängden vätska kommer att räcka.

Grädda i ugnen enligt beskrivning på lasagneplattspaketet, men ungefär 25-30 minuter på 220 grader. När den har fått rejält med färg på ovansidan och plattorna är mjuka när du sticker en kniv genom dem är den klar. Låt den vila minst 15 minuter innan ni äter!

Serveras alltid med en god sallad!

 

, , , , , , , , , , ,

18 Responses to Vegetarisk Lasagne

  1. Jessika 18 maj, 2016 at 05:31 #

    Det blev den mest lyckade vegetariska lasagnen jag har ätit! Inte alls torr som de brukat bli fast man följer receptet, tack för det! Alla barn och jag blev mätta och glada!

    • Jävligt gott 18 maj, 2016 at 09:59 #

      Vad glad jag blir! Att få till en bra lasagne är ju sjukt svårt, det är jag den första att säga! Just att få till rätt konsistens. Kul att det funkade fint!

  2. Jenny 31 juli, 2015 at 07:37 #

    Gjorde den idag och det var super gott! Tack så mycket för grymt recept 🙂

  3. Anna 5 juni, 2015 at 07:18 #

    Parmesan är faktiskt inte vegetarisk. I Europa, om en ost får använda namnet parmesan (eller den italienska varianten), måste det röra sig om ”äkta” parmesan, och den tillverkas – såvitt jag vet – alltid med löpe. Utanför EU är det annorlunda, där används namnet tydligen på ett stort utbud av liknande hårdostar. That said, så finns det säkert många vegetariska varianter som fungerar lika bra hemma i Sverige.

    Bara såru vet. 🙂

    • Jävligt gott 8 juni, 2015 at 01:31 #

      Hej! Jo jag vet det, jag har dock gjort det medvetna beslutet att ändå äta ost med löpe, då jag inte riktigt pallar att gå omkring och läsa på alla innehållsförpackningar hela tiden. Det är helt upp till andra att göra annorlunda, men det är bra att du skriver det så att andra har koll!

  4. Irriteradarab 6 mars, 2015 at 04:23 #

    Fel mått på mjölen. Ska vara 7- 8 matskedar.

    • ds 6 februari, 2016 at 01:21 #

      Nja, tycker det snarare räcker med runt 5-6

  5. Lisa-Marie 13 januari, 2015 at 08:28 #

    Detta var utan tvekan den godaste lasagnen jag någonsin provat. Är rätt lat så brukar göra snabba lasagner men bestämde mig för att prova denna och det ångrar vi inte! Både jag och mannen hade någon sorts eufori då vi satte i oss detta fantastiska mästerverk!

    SÅ glad att jag hittat din sida!

  6. Lise 30 oktober, 2014 at 10:53 #

    Får kanske pröva denna, även om jag lätt skräms av sådär många ingredienser. 🙂

    Jag gjorde en lasagne tidigare i veckan. Jag brukar alltid göra såsen av krossade tomater och keso. Och sen kanske lite svamp i också. Kryddas som sig bör. Sen varvar jag lasagneplattor, valfria grönsaker (blev paprika och zucchini den här gången) och sås. Sen ost på toppen. Så enkelt och gott.

    Lasagne är ju en klassiker, och klassiker är ju klassiker av en anledning. 😉

    (Min kommentar räknades som spam när jag hade min instagram under website. :/ )

    • Jävligt gott 31 oktober, 2014 at 05:39 #

      Det låter gott! Och ja, det tenderar ju till att bli många ingredienser när man måste laga flera olika moment i en rätt!

  7. Malin 16 september, 2014 at 01:16 #

    Jag tycker att vegolasagen är sjukt smidigt, dessutom väldigt barnvänligt (skolkock) och mina favoingredienser är så enkla som morötter och keso! Grym blogg!

  8. Linda 2 september, 2014 at 07:44 #

    Har du testat att skippa låtsasköttet helt och bara köra en riktigt god tomatsås? Det är väldigt smarrigt faktiskt.
    Din lasagne är säkert jävligt god också, ju, men det kan ju vara skönt att inte falla in i quorn-träsket varje dag.

    • Jävligt gott 2 september, 2014 at 11:23 #

      Hej!

      Japp det har jag:) Det är fint det med. Men jag tycker att det blir mer mättande med färs. Men man kan ju till exempel köra olika sorters grönsaker och kanske lite ost istället om man vill. Fetaost, spenat och svamp till exempel 😀 😀

  9. Olof 1 september, 2014 at 11:07 #

    Det här var riktigt jävla gott!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veckans Matkoma Vecka 1 - Matkoma - 2 januari, 2015

    […] Jävligt god vegetarisk lasagne (Recept från Jävligt Gott) […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes