Vegetarisk kålpudding

IMG_4913 (800x600)

Här är ännu ett recept från min kommande bok om svensk vegetarisk husmanskost. Jag är sämst i världen på att skapa exklusivt content, så jag är på god väg att ge bort hela boken i form av blogginlägg, men va fan. Det här är och kommer förbli först och främst en blogg. Böckerna är bara for fun.

Men alltså, jävlar vad snygg den kommer bli. Vänta ni bara!

Dagens recept är på kålpudding. Det har varit ganska så svårt att få till ett recept som jag är helt nöjd med, och jag är inte helt 100 på att this is it heller, så om ni har några tips på hur ni brukar göra med era kålpuddingar så tar jag varmt emot dem! Jag har försökt att äta lite mer veganskt på senaste, så detta recept är helt veganskt. Tänker att det är bäst så, även om jag inte har ambitionen att bli hardcorevegan.

Vegetarisk kålpudding, 4-6 portioner

  • 1 kg vitkål
  • 300 g vegofärs
  • 3 msk rapsolja
  • 1 dl grötris
  • 1 dl havregrädde
  • 5,5 dl vatten
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk sirap
  • 2,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk potatismjöl
  • Ca 7 kryddpepparkorn
  • Salt och peppar

IMG_5025 (800x600)

Börja med att koka upp grötriset i 1 dl havregrädde, 1 msk fond och ½ dl vatten. När riset kokat upp så tillsätt 2 dl vatten till och koka på låg värme i 20 minuter. Rör då och då. Strimla eller hacka därefter vitkålen grovt. Stek kålen på hög värme i olja i en stor stekpanna tills den får lite färg. Tillsätt 2-3 dl vatten, sirap och soja och koka under lock tills ca hälften av vätskan kokat in och kålen är mjuk. Stek under tiden vegofärsen i en stekpanna för att ge den lite extra konsistens. När grötriset är färdigkokt och krämigt så blandar du det med vegofärsen. Tillsätt resten av fonden, potatismjöl, krossad kryddpeppar och  ⅔ av vitkålen. Smaka av med salt och peppar. Häll i en smord liten ugnsform med höga kanter och toppa med den sista vitkålen. Grädda i ugnen på 160 grader i ca 45 minuter. Servera med lingonsylt, en god gräddsås, pressgurka och kanske lite potatis.

IMG_5036 (800x600)

, , , , ,

18 Responses to Vegetarisk kålpudding

  1. Mac 14 juli, 2017 at 02:18 #

    Vegetarian sedan 1970 men minns kålpuddingen från före den tiden.
    Du har skapat ett mästerverk av smak, utseende och härlig mättnad,
    så nu vill vi gärna ha en bok med gammal vegetarisk husmanskost! :o)

  2. marie 4 mars, 2017 at 11:57 #

    första gången jag äter kålpudding sen jag flytta hemifrån, för 35 år sedan… för inget går ju upp mot mammas, eller hur?
    men nu får jag säga att denna trumfar högre höjder.. detta kommer bli det recept jag lämnar efter till mina barn 😉

  3. Petra 23 september, 2016 at 03:20 #

    De här var magiskt.

    • Elias 5 februari, 2017 at 09:29 #

      Ett måste för den som vill äta kål och gärna i form av en pudding. Kom bara ihåg att ta ut den ur ugnen så blir den riktigt god. Ren magi.

  4. Ida 2 maj, 2016 at 08:20 #

    Hej! Jag brukar skippa riset, o ha i mer sirap, gul lök o även rivet äpple. Blir lite extra saftigt då (inbillar jag mig iaf!) 🙂 Ibland har jag även i lite hackade champinjoner om andan faller på!

  5. Linnea 9 mars, 2016 at 12:30 #

    Jättegott recept! Har gjort den i vegansk tappning två gånger nu och det smakar hur bra som helst! Inspirerande blogg btw 🙂

  6. Kent Eriksson 21 november, 2015 at 06:44 #

    Tack för grymt god kålpudding!

  7. Heinz 17 november, 2015 at 10:41 #

    mitt bästa recept alla kategorier är just kålpudding:
    Hacka o stek 1/2 kålhuvud + 2 lökar + kryddpeppar. Mixa grovt (bara några sekunder) en påse hasselnötter o två burkar kikärter. Blanda allt och tillsätt 4 dl stark buljong (två tärningar). 250 grader 20 min.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 november, 2015 at 12:58 #

      Måste testas! Jag kanske kör valnötter eller liknande dock, då jag inte tål hasselnötter.

  8. Johanna 20 mars, 2015 at 04:13 #

    Hej, många av dina rätter ser väldigt goda ut! Gillar starkt att du delar VEGO-mat då djuren inte far illa. Får jag dela med mig av något utav dina vegetariska rätter i min blogg? 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 mars, 2015 at 08:20 #

      Hej Johanna! Så klart du får det. Länka gärna tillbaks hit bara! 🙂

  9. Malini 25 februari, 2015 at 02:56 #

    Det här är min mamma recept och är en av mina favoriter. Det blir dock en liten portion så det behöver nog minst dubblas om inte mer 🙂

    Kålpudding:
    3 dl rå vitkål strimlad
    1 dl krossade tomater
    ¾ dl kokta linser (2 msk torra + ¾ dl vatten)
    2 krm vegetabilisk buljong
    1 ¼ dl kokta korngryn (2 msk torra + 1 dl vatten)
    2 skivor ost
    Koka linser och korngryn. Sätt ugnen på 200 grader. Strimla eller hyvla vitkålen. Förväll den i ca ½ dl vatten med de krossade tomaterna och buljongen. Rör ner ost skuren i småbitar. Krydda med timjan eller kummin eller mejram. Varva tomatröran med linser och korngryn. Avsluta med tomatröra. Grädda i 20 minuter.

  10. Asta 25 februari, 2015 at 02:48 #

    Jag brukar ha i både en gul lök och en hel stor purjolök också. Tycker det lyfter det hela. Hantera löken tillsammans med kålen.

Trackbacks/Pingbacks

  1. De gånger jag orkar anstränga mig i köket. – Helgongloria. - 15 januari, 2016

    […] Gjorde kålpudding igen, efter att ha suktat efter den rätten sen förra gången jag gjorde den. Såå god! Min mobilkamera gör inte rätten någon rättvisa alls. Även om den helt ärligt ser ut som en bränd sörja. Receptet hittar ni om ni följer denna länk. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes