Vegetarisk boeuf bourguignon

IMG_5434 (800x600)

Ibland händer det. Jävlar alltså. Och det roliga är att det har hänt ganska ofta nu på senaste dessutom. Både med fejkonet, med palten (som ni får läsa om i min kommande kokbok!) och nu med den här grytan. Ni vet, när man lagar något som man vet, man bara vet, att det här kommer jag att laga om och om igen under resten av mitt liv. Jag vill verkligen tacka och credda min ytterst kökssavvy svägerska Emilie Bravo som var den första som bjöd mig på detta och som letade fram ursprungsreceptet. Som min sambo brukar säga – om hon bara fick äta en persons mat i hela mitt liv så skulle det vara hennes syrras. (Det vill säga, INTE MIN.)

Kombinationen av det här väldigt enkla receptet och Anammas Vegobitar är faktiskt helt magisk. Jag ska vara ärlig. Det var sjukt länge sedan jag åt en riktig boeuf bourguignon. Så jag har ingen aning om hur de ”egentligen” ska smaka. Men jag tror att vi alla kan vara överens om att de ska vara jävligt goda och mustiga som fan. Och tro mig. This is.

Jag lyfter upp Anammas Vegobitar särskilt här, för de är faktiskt ett måste. Dels därför att de nu för tiden går att få tag i nästan överallt, vilket jag tycker är viktigt. En del av mina recept (typ Fooled Pork) kräver ganska specifika och svåråtkomliga ingredienser om man inte bor granne med Goodstore. Och då jag antar att jag inte är ensam om att tycka att det är krångligt och jobbigt att behöva anstränga mig en massa för att få tag på ingredienser så föredrar jag att försöka utgå ifrån saker som de flesta lätt kan få tag i. Men också för att de har visat sig ha helt otroliga långkoksegenskaper. De blir faktiskt möra!!!

Många andra köttsubstitut klarar inte av långkok för en femöring. Sojasubstitut har en tendens till att torka ihop och bli sega och quorn löser upp sig och tappar allt tuggmotstånd. Men inte de här. De blir perfekta. Iaf enligt mig.

Receptet är testat och serverat till tio pers, både köttätare och vegetarianer, under en stormiddag här för någon dag sedan. Alla skrapade och slickade tallrikarna rena. Kryddningen går att variera beroende på hur ”true” man vill ha det, men jag lämnar det upp till er. Jag lagade senast utan vitlök och rökt tofu (som jag glömde) och med kryddpeppar (vilket jag kom på genom att jag hade råkat fylla svartpepparkvarnen med kryddpeppar, vilket lyckligtvis blev jättegott). Ska det vara the real shabang så kör du med vitlök, rökt tofu (i stället för bacon) och så klart utan kryddpeppar.

IMG_5426 (800x600)

Vegetarisk (vegansk) Boeuf Bourguignon, 8-10 personer (Dela receptet på hälften för en vanlig middagsservering)

 • 3 paket á 300 g Anamma Vegobitar
 • 5 dl rödvin
 • 7 dl vatten
 • 2 msk grönsaksfond (jag använde min favorit, brynt schalottenlöksfond från Touch of Taste)
 • 1 msk kinesisk soja
 • 4 msk tomatpuré
 • 3,5 msk vetemjöl
 • ca 15 små steklökar
 • 2 stora morötter
 • 500 g medelstora skogschampinioner
 • 5 lagerblad
 • 1 tsk råsocker
 • 2 tsk torkad timjan
 • 1 dl hackad bladpersilja
 • Frivilligt: 1/2 tsk malen kryddpeppar
 • Frivilligt: 2 vitlöksklyftor (jag glömde dem när jag lagade mitt och de behövs inte för att garantera en väldigt god gryta)
 • Frivilligt: 150 g rökt tofu (jag glömde den här detaljen också, men det blev som sagt gott då med)
 • Salt och Svartpeppar efter smak
 • Rapsolja att steka i

Börja med att bryna vegobitarna (och om du vill rökt tofu) i en stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta. Tillsätt mjöl,  timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl. Tillsätt direkt därefter salt, peppar, (kryddpeppar), vin, socker, soja, vatten och fond och låt därefter koka under lock i 1,5 timme.

Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna. När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till. Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan. Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera! Jättegott med en stor sallad och alla sorters potatis, gärna något som kan ta upp såsen.

IMG_5437 (800x600)

, , , , , , , , ,

47 Responses to Vegetarisk boeuf bourguignon

 1. Vinnie 27 april, 2016 at 10:58 #

  Hej!

  Har alltid undrat. Funkar detta att frysa in? Har alltid undrat hur frysta vegobitar klarar att lagas och sen frysas igen. Spontant känns det som ett no-no.

  Tack för fantastiska recept, vet inte vad jag hade gjort utan den här bloggen.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 28 april, 2016 at 12:13 #

   Det är inga problem! Värm upp dem över natten i kylskåp, och sen ner i en gryta igen bara så borde det bli som nytt!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 28 april, 2016 at 12:13 #

   Och tack <3!

 2. Jessica 18 februari, 2016 at 02:48 #

  Vad använder du för rödvin? En rödvinsflaska som är öppnad, men försluten, sen månader tillbaka kan den fortfarande användas i matlagning?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 20 februari, 2016 at 12:05 #

   Smaka på vinet, om det inte luktar jäst eller äckligt så funkar det. Men jag skulle tro att det efter ett par månader borde vara för dåligt…

 3. Henrik 31 januari, 2016 at 02:33 #

  Gav anammabitarna en sista chans här. Tänkte det kunde bli gott i den här grytan men jag klarar inte eftersmaken av typ bränd plast(?)

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 31 januari, 2016 at 08:24 #

   Testa oumph istället isf. Hört att det ska funka finfint i den här grytan, och de har inte alls samma smak. Även om jag aldrig upplevt någon särskild eftersmak från anammas bitar?

 4. Harry B 20 december, 2015 at 08:59 #

  Ljuvligt, jag blev bjuden på denna rätt och fick därefter ta del av receptet. Helt klart en av de bästa vegetariska maträtter jag ätit i mitt liv.

 5. Alexia 20 december, 2015 at 03:43 #

  Jag har kämpa mot mitt köttsug i nu 4 år som vegetarian. Jag älskar verkligen kött i alla dess former men min kärlek för djur är starkare. Denna helgen har jag provat både detta recept men även ditt fejconrecept och det känns som en ny värld har öppnat sig! Tack!!! :)

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 december, 2015 at 02:37 #

   Gud va kul att höra! Hoppas att du lyckas hålla dig ”på banan”, och väldigt roligt att kunna hjälpa till. God Jul!

 6. Minnea 16 december, 2015 at 07:05 #

  Gjorde denna precis men använde anammas vegofiléer (de om återinförts i sortimentet) som jag stekte, skar upp i mindre bitar och stekte på lite till innan de åkte ner i gryran och det blev verkligen över förväntan! Faller isär helt perfekt utan att vara slemmiga eller svampiga som sojagrejer lätt blir i gryta, och då har de kokat i 2 timmar. Tack för ett jättebra recept!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 december, 2015 at 02:32 #

   Tack själv! Måste testa med vegofiléerna! Hört att Oumph Pure Chunk ska funka jättebra, med lite förstekning också.

 7. Karin Åberg 28 november, 2015 at 03:11 #

  Jag lagade detta igår till min sambo och mina föräldrar och det blev succé! Så himla gott! Kul att få göra långkok, det är man inte bortskämd med som vego. Stort tack för det här receptet!

 8. Jessica 15 november, 2015 at 05:01 #

  Såå gott! Gjorde detta receptet till släktmiddagen och alla älskade det. Mina släktingar är svårflörtade när det gäller vegmat men detta älskade dom. Kommer absolut göras igen!

 9. Hilde 2 oktober, 2015 at 06:27 #

  Omg, I love you! Dette var favorittretten min som kjøttspiser- og jeg trodde aldri jeg skulle finne en vegetarisk versjon . Denne er jo bedre enn ”originalen” og med god samvittighet!! Du har reddet helgen og mange middagsselskap fremover – takk !

 10. Gustav 20 september, 2015 at 10:11 #

  Schysst recept, ska prova på onsdag då jag har en fransk afton. Tror du att det funkar med glutenfritt mjöl?

 11. Jessica 15 september, 2015 at 04:43 #

  Kanongott! Tack för ett toppenrecept. Jag halverade receptet och tyckte att det blev lite lite sås…men det är väl bara att göra mer nästa gång 😉 Kommer absolut att göra denna igen.

 12. Karro 6 juli, 2015 at 02:46 #

  Hej! Jag undrar bara om du vet om jag skulle kunna slänga ihop alla ingredienser som skall koka i 1,5 timmar och stå kallt tills man kommer hem från jobbet och då koka på? För att spara tid liksom? Ska ha det som festmiddag och jobbar fram till gäster kommer och hade gärna sluppit göra sånt man kan ha klart sedan morgonen. (Om du fattar?) massor av tack på förhand och för din fabulösa blogg!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 7 juli, 2015 at 08:26 #

   Hej!

   Du,jag vet faktiskt inte riktigt. Kanske det, jag antar att det inte kan gå så illa, men kanske du enklast borde göra så att du väntar med att hälla på vätskan tills du kommer hem?

   /Gustav

 13. Lizzie 27 juni, 2015 at 03:15 #

  Äääälskar det här receptet. Har gjort det ca 6 gånger redan nu :) Keep up with the vegan recipies!

 14. Matti 6 juni, 2015 at 05:17 #

  Vegetarinernas oxfile! Funkar även bra med seitan i, det drar åt sig smaken från allt det gottiga.

 15. Arefeh 25 maj, 2015 at 07:30 #

  Hej! Först av allt, jag måste säga att jag har en sån foodcrush på din blogg!! Läser inte den bara pga recepten utan också för att du skriver så generellt inspirerande om mat :) Jag har tänkt att göra den här grytan någon gång under sommaren, när jag fått mer tid (har redan laddat med Scharlottenlök-fonden). Men en grej jag funderat på är om du inte kunde hitta på ett riktigt bra recept på texas chili? Du har ju olika bönchilis och Chili sin Carne/Chili con Quorn. Men en riktigt Texas Chili där vegobitarna får långkokas…mmmmm…om det är någon som kan fixa ett bra recept så är det du!! 😀 Varmaste göttigaste hälsningarna från Hisingen, Göteborg!

 16. Josefine 23 maj, 2015 at 09:55 #

  Ser fram emot att testa den här i morgon!! Har du testat några produkter av Familjen Fry? Fastän jag verkligen uppskattar recept som egengjord fejkon är det också kul att läsa lite mer recensioner av olika vego-produkter (så som du gjort här) :)

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 maj, 2015 at 01:18 #

   Hej!

   Ja, jag har testat deras strips (som jag inte alls gillade – alldeles för mjuka) och deras ”kycklingburgare” som var god – påminde om anammas och hälsans köks schnitzlar tyckte jag. Tack för tipset, jag ska fundera på det! Tills vidare kan jag rekommendera http://www.gaashud.se och http://www.vegokoll.se som har mycket recensioner av vegoprodukter!

 17. Joel 14 maj, 2015 at 08:46 #

  Detta blev så sjukt bra, lätt bästa jag lagat sedan jag blev vegan! Dofterna som spreds i köket var helt gudomliga!Tack!

 18. cindy 7 april, 2015 at 04:49 #

  Din mat är absolutly amazing! Har provat det mesta (gjort allt veganskt dock) och jag är så tacksam över att du ger ut så bra tips!

  Jag har en lillasyster på 12 år som har blivit vegetarian och jag skulle gärna vilja kunna skicka lite recept till min styvmamma som är lättlagade och ”barnvänliga” vilka av dina recept skulle du då rekommendera ? Är dina barn vegetarianer? :)

  Tack igen!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 7 april, 2015 at 11:30 #

   Hej! Tack, och kul att höra att du tycker att de funkar så fint att veganisera också! Jag försöker tänka på min veganska läsarkrets så mycket som möjligt, så det är kul att det funkar lite :)

   Nej, mina barn är inte vegetarianer. Den stora tjejen körde ett år när hon var sju, men det blev svårt med skolmaten, som hon inte tyckte var god, så då slutade hon. Den minsta får kött, framförallt för att min sambo heller inte är vegetarian, så det är enklast så. Jag tror mer på det medvetna valet som symbol, än att jag ska göra mina barn till någon sorts symbol för min egen kamp, om man säger så.

   Men, med det sagt så har vi en massa goda vegorätter som brukar funka bra. Framförallt då stortjejen var vego ett tag, och vande sig vid många ersättningsprodukter så brukar det funka bra. Rätter som finns på bloggen som vi ofta kör är: Limequorn, skogsgryta (med lite färre konstiga ingredienser bara), quorn och sojafärsssås, nuggets av olika slag, korvstroganoff med sojakorv och havregrädde, pasta carbonara, pasta med tomatsås och mozzarella (inte veganskt, men en jättehit hos kidsen), Indiska grytor typ tikka masala med quorn eller paneer, olika sorters grönsakssoppor (morot, spenat, potatis och purjolök, ärtsoppa), vegobullar med makaroner, lasagne, pad thai, rödcurry (så länge den inte är för stark), fooled pork och halloumiburgare är också favoriter. Listan kan göras väldigt lång, men om man till och börja med är redo att använda sig av olika köttsubstitut så är det ofta väldigt enkelt att börja med att byta ut kyckling mot quorn eller sojabitar, köttfärs mot linser eller sojafärs och korv mot olika former av korvar. Barn gillar ofta ost, så det brukar funka bra, och min erfarenhet är också att de oftast älskar gulcurry. Lite uppstekt ris kryddat med gulcurry, paprikabitar och valfrit protein är ofta en hit.

   Som sagt, listan kan göras lång. 😛

   • Jävligt gott
    Jävligt gott 7 april, 2015 at 11:31 #

    Min erfarenhet är också att barn tenderar till att gilla att äta råa grönsaker i bitar innan maten, snarare än med dressing eller kokta till maten. Men det problemet kanske ni inte har med en tolvåring… :)

    • Hyeonmu 4 maj, 2015 at 12:26 #

     Lite random kommentar – men det är skönt att andra märkt samma sak som jag (*host*min mamma*host*) upptäckte. Jag tycker det borde tryckas upp i någon slags folder som kan delas ut till alla nyblivna föräldrar:

     ”Laga maten – skär grönsaker innan den är klar – ställ fram grönsakerna och ropa att maten är klar – samtala med barnen/låt dem titta på TV/whatever medan du fortsätter laga mat – servera maten 10-15 minuter senare – grönsakerna kommer då vara slut”.

     Och när jag nu ändå skriver: Fantastisk sida! Väldigt avslappnat och på självklart sätt skrivna vegetariska recept. Det tycker jag om. Tror det är rätta receptet (dålig humor) för att omvända många allätare. Sen gör det mig mindre illa till mods själv också, har svårt för all sorts religiositet* – vilket kostvalet många gånger blir i vegovärlden. Har därför undvikit vegosidor en del, det känns så dumt att börja gnaga på döda djur igen för att man fick en ”jag gör som jag vill!”-trotsnojja. (Även om mina allätarvänner säkert skulle roas av att se mig äcklat kämpa med att få ned det…)

     Så tack för en receptsida med många smarriga och enkla recept, som man kan njuta av med glädje och lättsamhet.

     (*som i ”strikt massföljande av regler satta av en minoritet, med medföljande predikande och missionärsarbete”, inte som i spirituell (eller annan) tro.)

 19. Tove 3 april, 2015 at 05:04 #

  Jag har länge ätit mycket vegetariskt men har principiellt vägrat köttsubstitut- varför använda köttsubstitut när vegetarisk mat är något helt annat och fantastiskt gott utan att vilja vara kött. Den här rätten får mig dock att ändra min ståndpunkt. Varför göra en gryta med kött när köttet inte behövs för att få fram alla smaker man vill ha? Ikväll blir det dock ryggbiff (ekologisk och närproducerad) med café de Paris-smör och klyftpotatis. Har en bit kvar till helvego och hamnar kanske aldrig där, utan väljer ett liv som medveten köttätare!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 3 april, 2015 at 07:35 #

   Jag håller med, varför käka kött om det dessutom är helt onödigt för smakens skull. 😀 😉 (Som så ofta enligt mig).

 20. Suzanna 27 mars, 2015 at 11:02 #

  Oj så glad jag är att jag sprungit på den här bloggen! Jag äter 70% vegetariskt nu men är redo att ta klivet och bara äta vegetariskt, och tack vare den här bloggen kommer det inte bli svårt alls! Det här får bli första receptet på en livslång resa in i den vegetariska kostens värld :)

  Tack på förhand!

 21. Lo 22 mars, 2015 at 11:39 #

  Det där blev ju fantastiskt bra! Kommer garanterat tillagas fler gånger. Alltid bra med veggierecept som också pleasar köttisar. Tack för den!

 22. Hanna 18 mars, 2015 at 06:12 #

  Höjdar-recept!! Tack!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Så kommer du igång med att äta mer vegetariskt – Continuation Magazine - 12 januari, 2016

  […] du hittar receptet på denna fyllda sötpotatis, och andra bilden är från vegobloggen Jävligt Gott där du hittar receptet på en vegovariant av Boeuf […]

 2. Fira det som firas kan! | A BELLY FULL OF LOVE - 12 oktober, 2015

  […] behövdes. I kväll gjorde jag ett riktigt storkok av en vegetarisk (!) Boeuf Bourguignon efter detta recept. Det blev verkligen sjukt gott, och nu har vi sex smarriga matlådor i frysen att se fram […]

 3. Meatless Monday | Träningsbloggen - 14 september, 2015

  […] har jag planerat att göra en Vegetarisk Boeuf Bourguignon. Låter smaskens. Jag återkommer med utlåtande […]

 4. Det här med vegetariskt! | Sebastians Matblogg - 27 augusti, 2015

  […] kväll ska jag i varje fall prova på Vegetarisk (vegansk) Boeuf Bourguignon, den ser ju ruskigt god ut […]

 5. Feministiska tankar i ett modernt samhälle» Blog Archive » Nu planeras det kalas! - 13 augusti, 2015

  […] Men lätt värt det, med tanke på alla diskussioner och skratt. Älskar er, tjejer! Jag bjöd på vegetarisk boeuf bourguignon som blev ytterst uppskattad, av både mig själv och gästerna. I vilket fall som helst så […]

 6. Feministiska tankar i ett modernt samhälle» Blog Archive » Kristihimmelsfärdsdagen - 14 maj, 2015

  […] Vegetarisk (vegansk) Boeuf Bourguignon […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes