Veganska tapas

img_3119

Hej!

Hoppas att allt är fint med er! Själv sitter jag hemma i fåtöljen och försöker att inte studsa av överskottsenergi. Det händer så jävla mycket grejer just nu så jag nästan håller på att bli knäpp, men jag måste försöka behålla fokus så jag faktiskt lyckas leverera på allt också. Vänta bara tills jag kan berätta om allt! Ni kommer knappt tro mig om jag skulle berätta om allt jag har på gång.. Well well. Det var inte det ni kom hit för, som de sa i Killing i Manegen. Ni kom för tapas!

Jag har känt mig ganska förundrad en längre tid över att det finns så dåligt utbud av vegantapas här i Stockholm. Rimligtvis borde väl tapas vara något som lämpar sig särdeles väl för att veganiseras? Det är ju enkla små rätter med bara att fåtal ingredienser där varje råvara får stå för sig själv. Superlätt att göra goda veganvarianter (tycker jag iaf), men trots det är nästan alla tapasställen jag någonsin varit på fyllda med charkuterier, skaldjur och framförallt OST. OST OST OST. Vart man än går så är de dessa rackarns ostbitar som serveras så fort det ska handla om vegotapas. Fantasilöst tycker jag.

img_3120

Så, igår när min bror och en av hans bästa polare (förövrigt också en ruggigt cool och trevlig person!) var på besök så passade jag på att svänga ihop ett gäng veganska tapas. Bara för att jag kunde typ. Och för att jag varit väldigt sugen på att göra detta i typ flera veckor. Det kommer nog fler inlägg med ännu fler tapasförslag, men här har ni sju stycken att börja med!

Och jo – jag har ett annat inlägg med lakto-ovo vegetariska tapas som jag skrev för några år sedan. Där hittar ni recept på supersmarriga Patatas Bravas och vegoköttbullar i spansk tomatsås (byt ut ägget mot 1,5 msk potatismjöl och lite vatten). Här hittar ni recept på en veganmajonnäs som med lite vitlök i blir en supergod aioli.

Ät allt med en massa gott bröd, öl och vin efter smak och tycke. Vi drack alkoholfri öl. Viva vardagen!

img_3101

Vegansk potatisterrin, tortillastyle, 6-8 små bitar

img_3104

Ingedienser

  • 3 stora mjöliga potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl havregrädde
  • 1 msk bjäst (näringsjäst, finns på hälsokostbutiker, kan skippas men ger extra smak)
  • 4 msk kikärtsspad
  • 2 krm gurkmeja
  • olivolja (mkt)
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Börja med att skölja potatisen och skala löken och sedan skiva eller mandolinera (akta fingrarna!) potatis, gul lök och vitlök tunt.
  2. Stek i rikligt med olivolja i en stekpanna som tål ugnsvärme tills allt får rejält med färg och både potatis och lök börjat mjukna. Ca 20-30 minuter på medelvärme. Salta och peppra
  3. Blanda grädde, gurkmeja, bjäst, kikärtsspad och lite mer salt och peppar och slå över potatisen och löken i stekpannan.
  4. Stek i 5 minuter på plattan och ställ sedan in hela stekpannan 10 minuter på 200 grader i ugn tills grädden reducerats ner rejält och potatisen är helt mjuk.
  5. Nu är potatisen fortfarande för mjuk för att gå att skära. Rör istället ihop gratängen försiktigt och vänd ner den i en mindre skål med djupa kanter. Pressa ner potatisen försiktigt i skålen så det inte är någon luft kvar och låt svalna i 3-4 minuter. Vänd därefter upp skålen upp och ner på ett fat och ta bort skålen. Kikärtsspadet borde ha hunnit stelna något och hålla ihop potatiskakan på tallriken.

Veganska quesadillas, 8-12 bitar

img_3086

Ingredienser

  • 2 stycken medelstora vetetortillas
  • 1 dl riven eller hyvlad jeezly veganost
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Riv eller hyvla osten
  2. Lägg ett tjockt lager ost på ett bröd.
  3. Krydda med oregano, salt och peppar
  4. Lägg på ett till bröd som lock
  5. Stek på medelhög värme i en torr stekpanna i 1-2 minuter tills de får fin färg och du är säker på att osten har smält (smälter inte lika lätt som vanlig ost, så ge dem rejält med kärlek!)
  6. Klipp eller skär i 4-6 bitar
  7. Servera med salsa eller aioli

Vitlöks och chilifrästa champinjoner, 2-3 portioner (OBS Det här receptet funkar också jättebra med vegochorizo! Gör på samma sätt som med svampen men med skivad korv)

img_3078

Ingredienser

  • 200 g små skogschampinjoner
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm chiliflakes eller 2-3 cm färsk röd chili
  • 2-3 msk färsk hackad persilja
  • 1/2 dl god olivolja
  • salt
  • 1/2 tsk citronjuice

Gör så här

  1. Putsa och skär foten av svamparna. Om de är för stora så skär dem i halvor eller kvartar
  2. Stek på medelhög värme i en stekpanna i lite olivolja med salt och peppar
  3. När svampen börjar få färg och har vätskat ur så finhackar du vitlök och chili och har i tillsammans med lite mer olivolja
  4. Fräs i 30 sekunder till, pressa sedan över citronjuice och lägg över i en skål.
  5. Toppa med persilja, servera genast

Citronstekt ostronskivling, 2-3 portioner

img_3085

Ingredienser

  • 200 g färsk ostronskivling
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk färsk persilja
  • salt och peppar
  • 1 msk färsk citronjuice

Gör så här

  1. Dra ostronskivlingen i grova strimlor
  2. Fräs på hög värme i rapsolja, tillsammans med salt och peppar tills svampen fått fin färg
  3. Pressa över rikligt med citronjuice och stek ca 30 sekunder till tills jucien absorberats av svampen
  4. Klipp över färsk persilja och lägg upp på ett serveringsfat

Chipotlemarinerad romanesco, 2-3 portioner

img_3077

img_3116

Ingredienser

Gör så här

  1. Skölj romanescohuvudet och skär därefter buketter av halva huvudet
  2. Kasta dem med olivolja, salt och peppar och grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Ta ut halvvägs och ha på mer olivolja om de verkar torrstekas
  3. Om du gör egen tomatsås så gör du den nu enligt recept ovan!
  4. Lägg i en skål och ös över chipotlesalsan. Låt stå 5 minuter och dra innan servering.

Färskostfyllda småpaprikor med vitlök, 10 bitar

img_3084

Ingredienser

  • 10 st småpaprikor i olika färger
  • 150 g Oatly PåMackan färskost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk + 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skölj paprikorna och skär botten av dem och rensa ur kärnhusen så gott du kan
  2. Lägg dem på en ugnsplåt, blanda över 1 msk olivolja och lite salt och peppar och grädda sedan på 200 grader i ca 10-12 minuter tills de mjuknat och fått lite färg. Låt svalna tills de går att hantera med händerna.
  3. Under tiden blandar du PåMackan, pressad vitlök, hackad persilja, olivolja, salt och peppar till en röra
  4. Fyll varje paprika med ca 2-3 tsk färskostsfyllning och lägg upp på ett serveringsfat

Padrones de pimientos

img_3083

Ingredienser

Gör så här

  1. Skölj paprikorna och stick små hål i dem så de inte exploderar i pannan, men håll dem hela i övrigt
  2. Stek på medlehög värme i lite rapsolja i en stekpanna tills de får lite färg och börjar mjukna. Skinnet ska börja bli lite grått och bubbligt på sina ställen
  3. Släng över saltet och lägg upp på ett serveringsfat. Servera genast

img_3121

 

, , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Veganska tapas

  1. Jessica 11 januari, 2017 at 11:18 #

    Du har ju rätt! Tapas kan ju verkligen vara helt veganska utan någon direkt större ansträgning. Gud, nu längtar jag tillbaka till Spanien! Och hungrig blev jag! 😀

  2. David 10 januari, 2017 at 10:44 #

    Det här var en sjukt fullvärdig tapasupplevelse vill jag intyga!

    Nu är du ju ingen nybörjare i köket Gustav…. men jag fick ändå intrycket av att allt var så pass lättlagat att till och med jag skulle kunna klara av detta (jag ska inte låssas att jag hjälpte till i köket…). Med andra ord bra balans mellan genomförbarhet och kulinarisk golvning.

    Tack Gustav!! <3<3

    /brodern

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes