Veganska revbenspjäll – på tofu!

Hej!

Jag har skrivit flera tidigare recept på veganska revbenspjäll här på bloggen, men de har alla utgått ifrån att du använder ett eller annat specifikt vegosubstitut för att få till den där köttiga känslan. Det är helt okej och de flesta av de recepten är helt sjukt bra (höhö, not so humble brag..) men alla vill inte alltid använda substitut, eller får kanske inte tag i de substitut jag använde. Så jag tänkte att det ju är lika bra att visa att det går precis lika väl att att använda tofu! För det gör det faktiskt. Det blir ett lite annat resultat så klart. Tofu är inte trådigt och har inte samma konsistens som en sojafilé, men det bär smakerna från marinaden perfekt, och om du först pressar ut vätskan ur tofun och sedan marinerar den över natten så blir den helt otroligt saftig och smarrig.

Om du sedan ugnsbakar eller steker in marinaden på låg värme under en längre tid så får du en helt oslagbar karamellisering där du nästan är tacksam över tofuns egna mildhet som gör att smaken från marinaden kommer perfekt fram.

Testa vettja! Ni kommer inte bli missnöjda 🙂

Veganska ribs – 6 portioner

  • 400 g fast, neutral tofu
  • 0,75 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl socker
  • 3 msk ljus sirap
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • ca 4 cm riven färsk ingefära
  • 2,5 msk kinesisk soja
  • 2 msk srirachasås
  • 3 msk dijonsenap
  • saft från 1 pressad apelsin

Gör så här:

  1. Ta tofun ur paketet och vira in i hushållspapper och lägg i press mellan två skärbrädor eller tallrikar med något tungt på. Låt stå och pressa ur vattnet ur tofun i ca 30 minuter medan du förbereder marinaden.
  2. Blanda ihop socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner de övriga ingredienserna, koka upp och låt reducera ner något tills marinaden blir tjockare och lite mer trögflytande. Ca 5-10 minuter
  3. Ta av kastrullen från värmen och låt marinaden svalna i kastrullen.
  4. Skär tofun i långa stavar, ca 1,5 cm breda och 1 cm höga och lägg därefter ner stavarna i dubbla plastpåsar och häll i marinaden.
  5. Låt marinera i minst 3 timmar, gärna över natten!
  6. Sätt ugnen på 200 grader på grilleffekt, tänd grillen, eller ta fram en stekpanna och förvärm.
  7. Lägg tofubitnarna i en ugnsfast form på bakplåtspapper eller direkt på grillgallret. Spara marinaden i en skål vid sidan om. Om du använder en stekpanna så öser du ner tofun och ca 1/2 av marinaden i stekpannan tillsammans med lite extra olja och börjar steka.
  8. Grilla/stek tofubitarna i ca 8-10 minuter per sida eller tills de fått rejält med färg och en knaprig yta på medelvärme. Till skillnad från vegokött så gillar tofun att stekas lite längre på lite lägre värme och typ bakas in i marinaden snarare än att de ska chockas. De håller saftigheten mycket bättre än vegokött.
  9. Låt svalna några minuter och servera med coleslaw, potatisklyftor och BBQ sås, eller som en del av julbordet!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , , , ,

18 Responses to Veganska revbenspjäll – på tofu!

  1. Jenny 15 december, 2018 at 01:13 #

    Vad gör man med marinaden sen? Ska den med i ugnen eller häller man på det efter eller kastas den?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 december, 2018 at 10:25 #

      Om du kör i ugnen så penslar du löpande med den, men jag skulle rekommendera att steka dem i stekpanna tillsammans med marinaden!

  2. Sara 13 december, 2018 at 08:38 #

    Går det att laga i förväg och frysa in fram till jul?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 13 december, 2018 at 11:58 #

      Nej, tofun ändrar konsistens för mycket när den fryses. Detta kan max förvaras i kylskåp ca en vecka.

  3. Lena Jacobsson 13 november, 2018 at 11:58 #

    Hej! Hur får man en knaprig yta? Har bakat tofun i ugnen mer än 10 min på var sida men de är ju absolut inte knapriga.
    Goda i alla fall i och för sig

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 15 november, 2018 at 09:47 #

      Knapriga blir de ju kanske inte riktigt. Men karamelliserade blir de bäst om du steker dem. Och sen när de svalnar blir de segare!

  4. Adam 23 december, 2017 at 07:52 #

    Måste man marinera i plastpåse eller funkar det med en matlåda av glas? Grymt initiativ för övrigt!
    Adam å Vicke

  5. Simon 23 december, 2017 at 02:10 #

    Tack o bock! Tar med dessa och rödbetsalladen till julbordet. God jul!

  6. sara 21 december, 2017 at 08:20 #

    Hur länge håller de här sig i kylen? Kan en göra dem två-tre dagar innan de ska ätas och sen värmas lite i ugn bara?

  7. Rikard 21 december, 2017 at 08:34 #

    Vad gör du med marinaden sen? Du skriver att man ska spara den i en skål, men sen återkommer den inte. Om du bakar den i ugnen häller du på marinaden efter att du tar ut tofun? Eller penslar/öser du under tiden den är i ugnen?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 december, 2017 at 10:51 #

      Oj, tack för att du påpekade! Ja, jag penslar dem halvvägs in i ugnen 🙂

  8. Anna-Karin Persson 18 december, 2017 at 07:15 #

    Hej

    Hur länge ska jag ha tofun i ugnen om jag väljer att tillaga revbenen där? Är det 8-10 min som gäller även där?

    Mvh Anna-Karin Persson

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 december, 2017 at 11:04 #

      Ja! Men kanske bara 200 grader. Kolla så du ser att de får fin yta bara!

  9. Kate 18 december, 2017 at 07:14 #

    Men hallå…!
    Sökte igår på halloumiburgare och hittade då hit till Din blogg. Och det här receptet på tofun… mums! Ska laddas till julbordet..! Vi är inga vegetarianer, men vill övergå mer och mer till vegetariskt. Speciellt (nästan vuxna..) döttrarna som tittade på Schyfferts tv program förra veckan om grisarnas liv… 🙁 🙁 och jag tycker det är kul med variation i kosten.
    Lägger till Dig i min blogglista så jag ser alla dina nya inlägg.
    Önskar Dig en ny fin vecka, kram Kate

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegansk julmat – allt till julbordet! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 17 december, 2017

    […] Veganska revbenspjäll – på tofu! […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes