Veganska revbenspjäll med Clara Henry!

Hej!

Jag hoppas att allt e fint med er! Förra veckan hade jag den stora glädjen att få hänga en eftermiddag med supercoola Clara Henry i vår köksstudio. Jag hade bjudit in henne för att få en chans att snacka om något som jag tänker att hon generellt sett är en expert på, och som det alltid är väldigt mycket snack om. Unga tjejer och vegomat.

Hur går det egentligen ihop? Kommer de dö allesammans av näringsbrist när kombinationen av vilja att rädda världen, hög prestationsångest, pubertetens intåg, många timmar i stallet och överlag lite för dålig koll på näringslära och veganska matlagningsskills hos dem och deras föräldrar når sin peak och totalt utplånar alla Claras och Therese Lindgrens följare?

Eller är det så att det finns ett ljus i tunneln..? Kan faktiskt unga tjejer och deras föräldrar, precis som alla andra, lära sig att veganmat kan vara precis lika enkelt, gott och varierat som all annan mat? Att det faktiskt handlar om att lära sig att lägga till lite grejer, inte bara ta bort köttet. Jag tror det! Och efter att ha hängt och snackat lite med Clara så känner jag mig fasligt trygg i den insikten.

Men det betyder så klart inte att det inte är svårt ibland! Livsmedelsverket utrycker tydligt att just unga tjejer som kommer in i puberteten är en av de mest utsatta riskgrupperna för att få näringsbrist om de äter veganskt mat. Kombinationen av mens, av att överlag ha ett stort näringsbehov när man växer i tonåren, av att träna mycket och att sedan äta generellt lite mindre än andra och kanske inte kunna laga mat så bra själv är svår.

Men lösningen på det här är å andra sidan ganska uppenbar. Vi måste hjälpa folk att lära sig lite mer om att laga god vegansk mat!

För mig handlar det egentligen om tre olika saker.

Dels – Vi måste laga vegomat som folk faktiskt vill ha!

Det här är jätteviktigt att prata om! Så länge vegansk mat bara tillåts vara ”annat” än de klassiska och ”vanliga” rätterna som vi vuxit upp med så ökar risken och chansen att barn inte kommer att gilla dem och därmed begränsa sin kost till ett gäng väldigt få och kanske ganska enkla rätter. Kött innehåller väldigt mycket näring på få gram och är på det sättet en ganska mycket effektivare mat än säg sallad, bönor och pasta. Så om du hamnar i en diet som bara består av nudelsallader, pastarätter, mackor och sallader så kan du absolut få problem. MEN om du istället äter vegansk korvstroganoff, veganska hamburgare, veganska köttbullar OCH en och annan sallad så är det en helt annan fråga och mycket lättare att få i sig både mängden energi och mängden näringsämnen som behövs.

Om vi ska må bra på en ny kosthållning är det viktigt att vi tycker att den är god så att vi faktiskt vill äta den, och det enklaste sättet att åstadkomma detta på är att laga mat som utgår ifrån smaker som folk redan gillar. 🙂

Och dels så måste vi lära oss lite mer om näringslära!

Som jag skrev här ovanför så innebär ofta en vegansk diet att vi tar bort de mest näringstäta råvarorna i vår kost, kött, ägg och mejeriprodukterna. Det ställer vissa krav på att vi också ersätter dem i tillräckligt hög grad med annat. Som till exempel olika typer av sojaprotein, lite extra fett i maten och en bra variation med olika grönsaker och baljväxter. Men också att vi äter tillräckligt mycket! Jag har dock inte träffat många kids som har problem att äta tillräckligt mycket när de tycker att maten är god! Alla har vi försökt sätta ett pannkaksrekord någon gång, men hur många har på riktigt försökt sätta ett grönsaksgratängsrekord..?

Det enklaste sättet att lyckas är är ofta att äta en varierad kost med så mycket fullkorn och grönsaker som möjligt och helst några schyssta proteinkällor i varje mål. Här är det dock viktigt att komma ihåg att protein finns överallt! Protein är inte samma sak som kött, utan protein finns även i spannmål, dvs i pasta, havre och ris, det finns i grönsaker, i bönor och det finns i olika substitut.

Och sist bli bättre på det här med smak och konsistens!

Som jag redan har sagt så underlättar det alltid lite att laga mat med smaker som folk redan känner till. Panerad tofu med remouladsås och potatis ringer direkt i fiskpinneklockan. Vegofärssås med pasta är ganska uppenbart nästan som köttfärssås och korvstroganoff är mer eller mindre detsamma oavsett om det är 43 % gris eller 54 % sojabönor i korven utöver potatismjölet.

Det som dock är superviktigt att trycka på här är att INGEN, och framförallt inte tonåringar som redan är petiga i maten, gillar mat med konstiga konsistenser. Även dessa måste vara bekanta! Så om du gör en hamburgare, gör den gärna på till exempel Anammas nya formbara färs eller på hemmakokta bönor så du får till ett bra tuggmotstånd. Gör du en korvstroganoff – gör den på sojakorv och inte på sönderkokta grönsaker eller bönor. Och gör du en linsbolognese, kom i håg att linserna gärna inte ska vara totalt sönderkokta, och att linser faktiskt inte smakar kött. Du måste krydda lite extra!

För det är det sista jag har att säga innan ni ska få ert recept. Grönsaker smakar faktiskt inte som kött, och det ska vi heller inte låtsas som att de gör. Så om vi vill ha en smakbild på vår vegofärssås bestående av linser eller vegosubstitut som  påminner om det som ungdomarna e vana vid att äta – krydda lite extra!

Ha i lite extra sojasås, lite extra brynt tomatpuré och kanske en mörk grönsaksfond som lyfter ”botten” på kryddningen. Jobba med umamin!

Det var mina bästa tips från coachen! Jag hoppas att ni fick lite inspiration 🙂 Nu lagar vi lite god mat!

Veganska ribs med coleslaw och potatisklyftor, 3-4 portioner

Ribs

  • 400 g fast, neutral tofu
  • 0,75 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl socker
  • 3 msk ljus sirap
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • ca 4 cm riven färsk ingefära
  • 2,5 msk kinesisk soja
  • 2 msk srirachasås eller tabasco
  • 3 msk dijonsenap
  • saft från 1 pressad apelsin

Coleslaw

Potatisklyftor

  • 1,5 kilo fast potatis
  • Rikligt med rapsolja
  • Rikligt med salt och peppar

Gör så här

Tofun

  1. Ta tofun ur paketet och vira in i hushållspapper och lägg i press mellan två skärbrädor eller tallrikar med något tungt på. Låt stå och pressa ur vattnet ur tofun i ca 30 minuter medan du förbereder marinaden.
  2. Blanda ihop socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner de övriga ingredienserna, koka upp och låt reducera ner något tills marinaden blir tjockare och lite mer trögflytande. Ca 5-10 minuter
  3. Ta av kastrullen från värmen och låt marinaden svalna i kastrullen.
  4. Skär tofun i långa stavar, ca 1,5 cm breda och 1 cm höga och lägg därefter ner stavarna i dubbla plastpåsar och häll i marinaden.
  5. Låt marinera i minst 3 timmar, gärna över natten!
  6. Sätt ugnen på 200 grader på grilleffekt, tänd grillen, eller ta fram en stekpanna och förvärm.
  7. Lägg tofubitnarna i en ugnsfast form på bakplåtspapper eller direkt på grillgallret. Spara marinaden i en skål vid sidan om. Om du använder en stekpanna så öser du ner tofun och ca 1/2 av marinaden i stekpannan tillsammans med lite extra olja och börjar steka.
  8. Grilla/stek tofubitarna i ca 8-10 minuter per sida eller tills de fått rejält med färg och en knaprig yta på medelvärme. Till skillnad från vegokött så gillar tofun att stekas lite längre på lite lägre värme och typ bakas in i marinaden snarare än att de ska chockas. De håller saftigheten mycket bättre än vegokött.
  9. Låt svalna några minuter och servera med coleslaw och potatisklyftor

Coleslaw

  1. Börja med att hyvla eller skära vitkålen fint. Skala och riv moroten fint. Skiva rödlöken tunt.
  2. Blanda ihop allt i en stor skål.
  3. Rör ner majonnäs, dijonsenap och citron i grönsakerna
  4. Smaka av mängden senap, salt och peppar tills du tycker att det smakar gött och låt därefter stå svalt i ungefär en timme innan servering.
  5. Rör om igen precis innan servering.

Potatisklyftor

  1. Skölj potatisen, men behåll skalet på
  2. Skär potatisen i ca 1-2 cm tjocka klyftor och bre jämt ut på en plåt med bakplåtspapper. Se till att potatisen inte ligger i ett för tjockt lager. Då blir det lätt att potatisen snarare kokas i sitt eget vatten snarare än att de ugnsbakas. Helst ska klyftorna inte röra vid varandra. Kör då istället två plåtar med varmluftsugn eller kör i omgångar
  3. Ringla över rikligt med rapsolja och krydda med salt och peppar
  4. Baka i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter tills potatisen fått fin färg. Ta ut och vänd om potatisen så de bakas på alla sidor jämt och baka i ca 10 minuter till.
  5. Klart!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Veganska revbenspjäll med Clara Henry!

  1. Alex 5 april, 2018 at 10:48 #

    Hej! För coleslaw står det 1 tsk socker bland ingredienserna men inte när man tillagar det, och det står citron när man tillagar det men inte i ingredienserna. Ska båda vara med eller bara en av dom och vilken isf? (nybörjare inom matlagning här så försöker följa recepten till punkt och pricka än så länge 😉 Tack för en jättebra blogg!

  2. Lucky Iron Fish 2 april, 2018 at 03:36 #

    Looks delicious! The Lucky Iron Fish is a great way to add iron to your plant-based diet, as well. It’s safe, gentle and backed by research.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes