Gräddstuvade veganska köttbullar!

IMG_1617 (1024x768)

Idag, 1 november är det den Veganska Världsdagen! Jag älskar att fira temadagar. Det är det perfekta tillfället både för att fira, och för att få inspireras lite och kanske testa något nytt. Faktum är att om man googlar lite, så är det faktiskt en temadag för något varenda jäkla dag. Så, om du är uttråkad och oinspirerad, varför inte laga dagens firarrätt?

Receptet jag bjuder på dagen till ära är något jag är väldigt nöjd med. Det är en helt vegansk variant av mina fantastiska gräddstuvade vegetariska köttbullar! Jag har testat fram det och kan glatt säga att de är precis lika goda som orginalet. Liiite mjukare, men det är inget man tänker på. Enligt mig iaf.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



IMG_1611 (1024x768)

Veganska gräddstuvade ”k*ttbullar” 3-4 portioner

”K*ttbullarna”

  • 325 g Anamma vegofärs ( svenskt och veganskt, hur bra är inte det?)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 2 dl Oatly Havregrädde
  • 1/2 – 1 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk god grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 10-12 korn kryddpeppar mortlade
  • Mjölkfritt smör att steka i (mycket)
  • Salt och svartpeppar

Gräddsås

  • 3 dl Oatly havregrädde
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk vegansk svartvinbärsgele (med pektin ist. för gelatin)
  • 1 msk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar

Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg.

Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan.

Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs.

Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig.

Handrulla bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå några minuter till på låg värme. Häll därefter ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan och låt koka ihop tillsammans med köttbullarna i tre minuter. Smaka av med salt och peppar. Klart!

Serveras med potatis, rårörda lingon och pressgurka. Här finns ett längre recept på vegetariska köttbullar där receptet på pressgurka och rårörda lingon finns med. Eller vad du vill!

, , , , , , , , ,

49 Responses to Gräddstuvade veganska köttbullar!

  1. Deborah 27 augusti, 2017 at 02:09 #

    Hejsa, jeg er vild med dine opskrifter. Dog har jeg d.d. haft et problem. Jeg har søgt først på google efter opskriften, og fandt den ikke. Så måtte jeg til Feedlly for at finde bloggen (ja jeg følger mange forskellige) og heller ikke her kom opskriften, når jeg søgte på kötbullar. Det bør være et ord i dine tags så opskriften kan findes. Den dukkede så op i sidebarren, og ellers ved jeg ikke lige, hvad jeg havde gjort. Men det er generelt et problem, at søgefunktionen fungerer dårligt, det oplever jeg også på min egen blog.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 augusti, 2017 at 08:41 #

      Hej! Tack för tipsen, jag ska se vad jag kan göra för att förbättra sökbarheten så gott det går! Kul att du gillar bloggen och mina recept! 🙂

  2. Michael 29 januari, 2017 at 05:34 #

    Allting såg så bra ut, sen stekte du allt i smör.
    *Facepalm*

    Gott recept annars!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 29 januari, 2017 at 09:13 #

      Det är vegansmör! Jag rekommenderar Floras 100 % Växtbaserade.

  3. Hilda 21 december, 2016 at 08:18 #

    Hur mycket malen kryddpeppar motsvarar kryddpepparkornen? 🙂 Tänkte göra dom lite juliga – hur mycket dijonsenap la du till? Ska även testa att smaksätta med lite apelsin tänkte jag… Tack för toppenrecept!!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 december, 2016 at 10:19 #

      Du får testa dig fram lite beroende på hur stark smak du vill ha! mellan 0,5-1 msk malen kryddpeppar kanske (1 msk är mkt!) och ungefär 1 msk dijon. Apelsinskal blir nog jättegott!

  4. Klara 21 december, 2016 at 09:17 #

    Haha! Har lagat det här receptet några gånger och insåg först nu att mjölblandningen ska dra i 30 sekunder och inte 30 minuter.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 december, 2016 at 10:20 #

      hahahaha, den blir lite stabbig då kan jag tänka mig! 😛

  5. Jenny 18 december, 2016 at 07:07 #

    Jag gjorde panerade ”brysselkålsbullar” och stuvade dem i din sås. Och adderade lite stekt lök till såsen. Mums! Tack för receptet.

  6. Malva 10 december, 2016 at 07:48 #

    Hej! Går det att ersätta oatlygrädden med vanlig oatlydryck?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 11 december, 2016 at 11:16 #

      Jo, det borde gå, men det blir inte riktigt lika smakrikt då, och du kanske ska minska mängden något för att kompensera för att konsistensen är väldigt mkt tunnare.

  7. Sara 8 november, 2016 at 11:03 #

    Hej! Vill laga dessa men bor utomlands och får inte tag på potatismjöl.. Tror du det funkar med vanligt mjöl eventuellt majsmjöl? 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 8 november, 2016 at 02:37 #

      Bägge funkar! Bäst om du hittar maizena eller liknande majsstärkelse.

  8. Sofia 22 oktober, 2016 at 05:43 #

    Hej! Dem blev riktigt goda men väldigt fasta och lite grötig konsistens. Vad kan det bero på? Tack!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 oktober, 2016 at 08:18 #

      Om de blir för fasta så har du kanske haft för mycket potatismjöl – det gör dem lite ”sega”. Om de är ”grötiga” så har du kanske haft för mycket grädde? Men man ska räkna med att de blir lite mjukare/mosigare än vanliga kött-köttbullar

  9. Frida 25 juni, 2016 at 01:46 #

    Finns det vegansk svartvinbärsgelé att köpa? Eller måste man göra egen?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 26 juni, 2016 at 11:33 #

      Nej, det finns att köpa! Kolla bara på innehållsförpackningen så de innehåller pektin istället för gelatin.

  10. johanna 23 juni, 2016 at 12:07 #

    Hej! Går det att göra smeten i förväg, typ kvällen innan, och tillaga de dagen efter? Och går de att baka i ugn?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 25 juni, 2016 at 09:22 #

      Hej!

      Det går absolut att göra smeten i förväg och spara i en plastpåse eller i en bunke med plastfolie. Det går också att göra dem i ugn, men då får du inte riktigt samma yta, så jag skulle inte rekommendera det…

  11. Martin 26 januari, 2016 at 07:47 #

    Grymt gottm tackar vi för!

  12. Jessica 31 december, 2015 at 03:27 #

    Åh,dem var så goda! Tack för rceptet. Har bjudit mång vänner på detta (även kött ätare) och alla tycks gilla det. Byte dock ut färsen mot hälsans kök då jag tycker den är godare.

  13. Saga 28 oktober, 2015 at 03:16 #

    Tack så jättemycket för detta receptet!
    Har lagat den vegetariska versionen innan men nu övergått till en vegansk version!

    Btw, tyckte att du skulle vunnit Halv Åtta Hos Mig, särskilt eftersom du var den enda vegetarianen där…

  14. Emelie 27 maj, 2015 at 05:14 #

    Alltså det här receptet är ju fantastiskt!

  15. Sanny 21 april, 2015 at 01:46 #

    Hej! Kan dessa tänkas funka med smulad tofu också? Söker efter ett mindre processat alternativ till de vegobullar man kan köpa och göra på sojafärs nämligen. Trevlig tisdag!

    • Linda 25 september, 2017 at 10:21 #

      Har testat o göra på bönor enligt recept i tidningen vego. Blir aningen torrare men om man ändå lägger i sås såsom i det här receptet så borde det inte va nått problem.
      http://www.vegomagasinet.se/vegobollar-2/

  16. Lovisa 31 januari, 2015 at 05:34 #

    De här bullarna räddade inte bara min jul utan mitt liv. Som utlandssvensk kan jag bli sådär löjligt sugen på ALLT som är svenskt och de här vegbullarna har räddat mig.
    Tacofredag är nu vegbullar-med-potatis-lingon-och-gräddsås-fredag. TACK!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 2 februari, 2015 at 08:24 #

      Fantastiskt! Jag håller helt med dig om vegobullarnas storhet.

    • Anna 8 februari, 2015 at 07:02 #

      Var bor du? I Berlin? Var iaf där nyligen i detta Vego-Mecka! 🙂

  17. Heidi 9 januari, 2015 at 05:03 #

    Hej ! Tack för tipset, det här ska lagas! Bor själv i Finland och det har börjat dyka upp Anamma produkter. Dock har inte hittat vegofärs än, men detkommer nog också.Oatly har också strandat i butikerna i Helsingfors 🙂

  18. Ingrid 24 december, 2014 at 04:25 #

    Jag gjorde dessa till julbordet, otroligt gott! Jag bytte ut Anammas färs mot Astrid och Apornas färska sojafärs. 🙂

  19. Märta 22 december, 2014 at 08:07 #

    Låter gott, men jag gillar inte smaken av anammas färs. Tror du det blir gott och smakrikt med sojafärs? alltså frystorkad av märket Veggi tror jag. Grön liten påse.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 december, 2014 at 08:16 #

      Hej!

      Jag tror att det borde funka. Det har funkat med alla färssorter jag testat hittils. Det du får göra med frystorkad är att koka den så att den blir mjuk innan bara och sen justera mängden vätska i receptet efter hur blöt färsen är.

  20. peter 11 december, 2014 at 02:34 #

    Det var superbt. Dessa ska jag göra till jul och trycka in i farsan så ska han få se att även hans mat går att göra vegetarisk. Sjukt gott, tack för din inspirerande blogg!

  21. Josie 30 november, 2014 at 12:24 #

    OJOJOJ! SÅG GOTT UT!!!! O_o *drool*

    Kolla gärna in min blogg! ÄR OCKSÅ VEGAN! RAW till och med!

  22. Mikaela 26 november, 2014 at 12:26 #

    Åh det här måste jag testa någon gång då jag får tid, ser fantastiskt gott ut!

  23. Kicki 19 november, 2014 at 12:17 #

    Blev riktigt uppskattat av alla som jag bjöd dessa på.
    Om man är en ovan matlagare, tog det kanske lite tid, men det va det väl värt
    Passade perfekt med hasselbackare, lingon o god sås till . MUMS

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 november, 2014 at 12:44 #

      Vad kul att höra! Och ja, det är lite pilligt, men då känns det så mycket bättre när man lyckas också!

  24. Desirée 5 november, 2014 at 10:57 #

    Låter riktigt jävligt nice! Tumme upp för oatly!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Köttbullar, sås och potatismos | Linnea - 16 april, 2017

    […] inte kommit på något bra eget recept på köttbullar så jag körde helt enkelt på detta. Potatismoset gjorde jag med iKaffe och mjölkfritt smör. Men det bästa av allt blev såsen. Jag […]

  2. Veckomatsedel 27- God mat hela veckan - ZEINAS KITCHEN - 9 oktober, 2016

    […] middag Läcker skånsk kalops– husmanskost när den är som godast. Vegetarisk alternativ- Gräddstuvade vegetariska köttbullar från bloggen Jävligt Gott. Ett av de mest populära recept på hans blogg, det ser galet gott […]

  3. Jävla goda veganköttbullar | Vegematen - 9 juni, 2016

    […] Jag använde Hälsans Köks veganfärs eftersom det var det som fanns i butiken (originalreceptet här – det finns en massa annat härligt på den sidan också).  Tror inte det skulle ha blivit lika gott med blötlagd sojakross, försökte mig en gång på […]

  4. Vegan | Pearltrees - 25 maj, 2016

    […] ca 8 min på 160° och koka hirsen enligt förpackningens anvisningar. Brunsås Potatismos (4 port) Veganska köttbullar! + Samarbete med Oatly och Veganska världsdagen | Jävligt gott – en blogg om …. Idag, 1 november är det den Veganska […]

  5. Fredagspepp!  | rastlösheten - 27 november, 2015

    […] små modifikationer utifrån vad jag hade hemma så prövade jag att göra dessa veganska köttbullar i måndags, kanongoda! Julen är […]

  6. Veganska färsbullar @ veggie nam nam - 9 november, 2014

    […] när det är allt annat än normalt att döda andra för att bli mätt. Men oavsett namn så har Jävligt gott tagit fram ett fint recept på färsbullar som jag modifierat ytterst […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes