Idag, 1 november är det den Veganska Världsdagen! Jag älskar att fira temadagar. Det är det perfekta tillfället både för att fira, och för att få inspireras lite och kanske testa något nytt. Faktum är att om man googlar lite, så är det faktiskt en temadag för något varenda jäkla dag. Så, om du är uttråkad och oinspirerad, varför inte laga dagens firarrätt?
Receptet jag bjuder på dagen till ära är något jag är väldigt nöjd med. Det är en helt vegansk variant av mina fantastiska gräddstuvade vegetariska köttbullar! Jag har testat fram det och kan glatt säga att de är precis lika goda som orginalet. Liiite mjukare, men det är inget man tänker på. Enligt mig iaf.
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Veganska gräddstuvade ”k*ttbullar” 3-4 portioner
”K*ttbullarna”
- 325 g Anamma vegofärs ( svenskt och veganskt, hur bra är inte det?)
- 1,5 dl ströbröd
- 1,5 msk potatismjöl
- 2 dl Oatly Havregrädde
- 1/2 – 1 dl vatten
- 1 gul lök
- 1,5 msk god grönsaksfond
- 1 msk kinesisk soja
- 10-12 korn kryddpeppar mortlade
- Mjölkfritt smör att steka i (mycket)
- Salt och svartpeppar
Gräddsås
- 3 dl Oatly havregrädde
- 1,5 msk grönsaksfond
- 1 msk vegansk svartvinbärsgele (med pektin ist. för gelatin)
- 1 msk kinesisk soja
- Salt och svartpeppar
Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg.
Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan.
Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs.
Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig.
Handrulla bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå några minuter till på låg värme. Häll därefter ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan och låt koka ihop tillsammans med köttbullarna i tre minuter. Smaka av med salt och peppar. Klart!
Serveras med potatis, rårörda lingon och pressgurka. Här finns ett längre recept på vegetariska köttbullar där receptet på pressgurka och rårörda lingon finns med. Eller vad du vill!
Fantastiskt recept! Blev dock ledsen av att jag på något vis fick köttbullarna att fastna i stekpannan trots medelvärme och mycket smör. Tillslut smulade de samman med gräddsåsen och blev en gryta haha. Vad gjorde jag fel? Vill så gärna lyckas!
Svårt att säga. Ofta handlar det om att köttbullarna har för mycket vätska i sig om de fastnar sådär. Gör du dem på formbar färs så behöver du minska mängden grädde till kanske bara 1 msk per 100 g färs. Gör du dem på vanlig färs så behöver du kanske ha i mer ströbröd eller havregryn för att göra färsen fastare.
Hej Gustav!
Utgår du från fryst eller tinad färs i det här receptet?
Den behöver vara tinad när du har ner den i smeten, men om du steker den först kvittar det.
Orkade inte göra vegobullarna från scratch, men herregud vad god såsen var! Precis som brunsås ju ☺️
😀
Hejsa, jeg er vild med dine opskrifter. Dog har jeg d.d. haft et problem. Jeg har søgt først på google efter opskriften, og fandt den ikke. Så måtte jeg til Feedlly for at finde bloggen (ja jeg følger mange forskellige) og heller ikke her kom opskriften, når jeg søgte på kötbullar. Det bør være et ord i dine tags så opskriften kan findes. Den dukkede så op i sidebarren, og ellers ved jeg ikke lige, hvad jeg havde gjort. Men det er generelt et problem, at søgefunktionen fungerer dårligt, det oplever jeg også på min egen blog.
Hej! Tack för tipsen, jag ska se vad jag kan göra för att förbättra sökbarheten så gott det går! Kul att du gillar bloggen och mina recept! 🙂
Allting såg så bra ut, sen stekte du allt i smör.
*Facepalm*
Gott recept annars!
Det är vegansmör! Jag rekommenderar Floras 100 % Växtbaserade.
Hur mycket malen kryddpeppar motsvarar kryddpepparkornen? 🙂 Tänkte göra dom lite juliga – hur mycket dijonsenap la du till? Ska även testa att smaksätta med lite apelsin tänkte jag… Tack för toppenrecept!!
Du får testa dig fram lite beroende på hur stark smak du vill ha! mellan 0,5-1 msk malen kryddpeppar kanske (1 msk är mkt!) och ungefär 1 msk dijon. Apelsinskal blir nog jättegott!
Haha! Har lagat det här receptet några gånger och insåg först nu att mjölblandningen ska dra i 30 sekunder och inte 30 minuter.
hahahaha, den blir lite stabbig då kan jag tänka mig! 😛
Jag gjorde panerade ”brysselkålsbullar” och stuvade dem i din sås. Och adderade lite stekt lök till såsen. Mums! Tack för receptet.
Bra tips! Låter gott 🙂
Hej! Går det att ersätta oatlygrädden med vanlig oatlydryck?
Jo, det borde gå, men det blir inte riktigt lika smakrikt då, och du kanske ska minska mängden något för att kompensera för att konsistensen är väldigt mkt tunnare.
Hej! Vill laga dessa men bor utomlands och får inte tag på potatismjöl.. Tror du det funkar med vanligt mjöl eventuellt majsmjöl? 🙂
Bägge funkar! Bäst om du hittar maizena eller liknande majsstärkelse.
Hej! Dem blev riktigt goda men väldigt fasta och lite grötig konsistens. Vad kan det bero på? Tack!
Om de blir för fasta så har du kanske haft för mycket potatismjöl – det gör dem lite ”sega”. Om de är ”grötiga” så har du kanske haft för mycket grädde? Men man ska räkna med att de blir lite mjukare/mosigare än vanliga kött-köttbullar
Finns det vegansk svartvinbärsgelé att köpa? Eller måste man göra egen?
Nej, det finns att köpa! Kolla bara på innehållsförpackningen så de innehåller pektin istället för gelatin.
Hej! Går det att göra smeten i förväg, typ kvällen innan, och tillaga de dagen efter? Och går de att baka i ugn?
Hej!
Det går absolut att göra smeten i förväg och spara i en plastpåse eller i en bunke med plastfolie. Det går också att göra dem i ugn, men då får du inte riktigt samma yta, så jag skulle inte rekommendera det…
Grymt gottm tackar vi för!
Åh,dem var så goda! Tack för rceptet. Har bjudit mång vänner på detta (även kött ätare) och alla tycks gilla det. Byte dock ut färsen mot hälsans kök då jag tycker den är godare.
Tack så jättemycket för detta receptet!
Har lagat den vegetariska versionen innan men nu övergått till en vegansk version!
Btw, tyckte att du skulle vunnit Halv Åtta Hos Mig, särskilt eftersom du var den enda vegetarianen där…
Haha:D Tack!
Alltså det här receptet är ju fantastiskt!
Tack! 😀 Kul att du gillar det!
Hej! Kan dessa tänkas funka med smulad tofu också? Söker efter ett mindre processat alternativ till de vegobullar man kan köpa och göra på sojafärs nämligen. Trevlig tisdag!
Har testat o göra på bönor enligt recept i tidningen vego. Blir aningen torrare men om man ändå lägger i sås såsom i det här receptet så borde det inte va nått problem.
https://www.vegomagasinet.se/vegobollar-2/
De här bullarna räddade inte bara min jul utan mitt liv. Som utlandssvensk kan jag bli sådär löjligt sugen på ALLT som är svenskt och de här vegbullarna har räddat mig.
Tacofredag är nu vegbullar-med-potatis-lingon-och-gräddsås-fredag. TACK!
Fantastiskt! Jag håller helt med dig om vegobullarnas storhet.
Var bor du? I Berlin? Var iaf där nyligen i detta Vego-Mecka! 🙂
Hej ! Tack för tipset, det här ska lagas! Bor själv i Finland och det har börjat dyka upp Anamma produkter. Dock har inte hittat vegofärs än, men detkommer nog också.Oatly har också strandat i butikerna i Helsingfors 🙂
Jag gjorde dessa till julbordet, otroligt gott! Jag bytte ut Anammas färs mot Astrid och Apornas färska sojafärs. 🙂
Låter gott, men jag gillar inte smaken av anammas färs. Tror du det blir gott och smakrikt med sojafärs? alltså frystorkad av märket Veggi tror jag. Grön liten påse.
Hej!
Jag tror att det borde funka. Det har funkat med alla färssorter jag testat hittils. Det du får göra med frystorkad är att koka den så att den blir mjuk innan bara och sen justera mängden vätska i receptet efter hur blöt färsen är.
Det var superbt. Dessa ska jag göra till jul och trycka in i farsan så ska han få se att även hans mat går att göra vegetarisk. Sjukt gott, tack för din inspirerande blogg!
😀 Haha, tack själv!
OJOJOJ! SÅG GOTT UT!!!! O_o *drool*
Kolla gärna in min blogg! ÄR OCKSÅ VEGAN! RAW till och med!
Åh det här måste jag testa någon gång då jag får tid, ser fantastiskt gott ut!
Blev riktigt uppskattat av alla som jag bjöd dessa på.
Om man är en ovan matlagare, tog det kanske lite tid, men det va det väl värt
Passade perfekt med hasselbackare, lingon o god sås till . MUMS
Vad kul att höra! Och ja, det är lite pilligt, men då känns det så mycket bättre när man lyckas också!
Låter riktigt jävligt nice! Tumme upp för oatly!
Indeed!