Veganska hamburgare! På formbar färs eller vanlig vegofärs

Burgare på anammas formbara färs, med tillbehören från Jävligt Borlänge

Hej där vänner!

Jag tillbringar just nu mina dagar nere i Vejbystrand och försöker ta igen mig efter ett helt sjukt hektiskt år. Det går lite sådär ärligt talat. Jag behöver nog ett par dagar till innan mitt huvud slutar gå i spinn runt sig själv och jag kan börja uppskatta att faktiskt ha semester och lyckas landa.

Svårare nog blir det då jag just nu råkar ha en av mina största hobbys som deltidsjobb – dvs att blogga och laga mat för alla er (och mig själv så klart!). Jag är en nästan tvångsmässig köksfejjare, så självklart har det första jag gjort på semestern varit att laga ännu mer mat. Trots att jag just spenderade en hel jävla vecka med att langa ut käk till folk på Fårö. Men men. Sån är jag.

Vi käkade burgare igår, och då jag just nu går på någon sorts långsiktig kur där jag försöker minimera mängden onödiga ägg och mejeriprodukter i min mat så tänkte jag att jag skulle försöka göra quornfärsburgare (som trots de sjukt lyckade oumphburgarna på Fårö tillsammans med Orlando’s Jamaican, fortfarande är mina favoriter), fast utan ägg, och lite snabbare och enklare. Jag hade ju sett under den föregående veckan att man inte alls behöver förkrångla så jävla mycket med stekning osv för att få till bra smaker, så länge man blandar ner rätt saker. Och banne mig om inte även det här receptet blev redigt smarrigt! Kryddningen sitter som en smäck, och konsistensen blev kanske liiite mjukare än när jag använder ägg och ströbröd, men fortfarande riktigt bra! Se bara till att grilla dem ganska länge på eftervärmen så de hinner bli fasta hela vägen igenom.

Servera dem gärna med en smarrig coleslaw och med min egna burgardressing! Eller som min burgare jag gästspelade hos Bastard Burgers med, Jävligt Borlänge. Supergött!

Jävligt Borlänge

Biffen på Anammas formbara vegofärs (10 biffar)

  • 825 g, 1 påse, Anammas Formbara vegofärs
  • 2 stor gula lökar – finhackad
  • 3 klyftor vitlök – finhackade
  • 1/2 rödbeta – finriven, inkl. saften från den (valfritt)
  • 1 msk bbq sås – Sweet baby ray, hickory and brown sugar
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1,5 msk brynt lökfond
  • 1 msk rapsolja
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Tina vegofärsen till rumtemperatur i ett vattenbad
  2. Hacka lök och vitlök fint. Skala och riv rödbetan.
  3. Blanda alla ingredienser
  4. Smaka av med sojasås, peppar och ev. extra kryddor. Smaken förändras inte jättemycket när den steks (löken blir mildare typ) men du kan justera kryddor, sötma och sälta nu.
  5. Forma biffar, ungefär 1 dm i diameter, och ca 1,5 cm tjocka
  6. Stek på hög värme 3-4 min per sida tills biffen har en jämn konsistens i mitten och på kanterna.
  7. Du kan försteka biffar och hålla varma i någon timme för att sedan väcka de sista 30 sekunderna i en panna om du vill

Veganska burgare på ”vanlig” vegofärs, 6 stycken biffar

  • 300 g vegofärs (helst Anammas vegofärs eller Vegmes naturella färs eller quornfärs för dig som äter ägg)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1, 5 msk grönsaksfond eller 1 tärning upplöst i 2 msk vatten
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1,5 dl havregryn eller ströbröd
  • 2 msk  potatismjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl vatten
  • mycket svartpeppar
  • salt

Vegoburgare på vanlig vegofärs med min klassiska hamburgerdressing

Gör så här:

  1. Skala och riv gul löken. Pressa ur vätskan ut löken.
  2. Finhacka vitlöken.
  3. Blanda lök, vitlök, rapsolja, vatten och hvregrynen/ströbröd i en bunke och låt dra några sekunder så det tjocknar.
  4. Tillsätt vegofärsen, kryddor, soja och grönsaksfond och arbeta igenom den rejält med händerna eller en slev tills du får en homogen smet och vegofärsen har tinat något. Du vill fortfarande ha några ”hela” bitar vegofärs kvar, men en smet som håller ihop bra och som inte är för fuktig.
  5. Om smeten känns för torr, tillsätt mer olja. Om den inte håller ihop, knåda lite till och/eller tillsätt lite mer havregryn/ströbröd. Du kan krossa havregrynen lite med händerna innan du har i dem för en mer homogen smet om du vill.
  6. Smaka av med kryddor efter eget behag, men jag tycker att detta är en jättebra grund, som mest behöver smakas av med salt och peppar för nivå.

Forma 4-6 st biffar efter önskad storlek och grilla sedan på hög värme tills de får färg och låt dra några minuter på eftervärme. När de känns fasta och har fått fin färg är de klara. Det går också fint att steka i lite olja i en stekpanna men blir godast på grillen!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



Grillade burgare på vanlig vegofärs med min klassiska burgardressing!

, , , , , , , , ,

13 Responses to Veganska hamburgare! På formbar färs eller vanlig vegofärs

  1. Sonja 21 april, 2018 at 07:40 #

    Har jag helt missat när man ska ha i mjölet? Haha, har i det nu när smeten är blandad och hoppas på det bästa

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 22 april, 2018 at 01:27 #

      Menar du potatismjölet? Det ska ner tillsammans med ströbrödet!

  2. Veronica Vestlund 31 december, 2017 at 07:22 #

    Gjorde sliders på receptet, men bytte spiskummin mot liquid smoke och det blev succé! Blandade även i lite fetaost med tryffel.

  3. Johanna 13 augusti, 2017 at 06:19 #

    Min sambo och jag blev veganer för ett år sedan. Jag av etiska skäl, han lite motvilligt för min skull men sedan insåg han hur gott det var för hans hälsa (han har en kronisk sjukdom) så nu är han vegan för livet han med! Däremot har han sörjt den mat jag brukade laga åt honom då vi var köttisar och hamburgare är särskilt sentimentalt. Vi har ätit vegoburgare och det har väl funkat, men ju inte alls i klass med de högrevsburgare jag kunde bjuda på. Men så igår hittade jag detta recept och bestämde mig för att testa. Jag tror bannemej jag såg tårar i ögonen på honom. FENOMENALA burgare! Tack snälla för detta recept! Min sambo kan nu leva lycklig som vegan när det äntligen finns en burgare som han föredrar över en köttburgare.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 16 augusti, 2017 at 03:13 #

      Fantastiskt kul att höra! Lycka till med vegoätandet framöver!

  4. Johan 25 maj, 2017 at 11:38 #

    Tycker du att det är till fördel att låta färsen tina eller ska den gärna vara lite halvfrusen?

  5. Hebbe 20 augusti, 2016 at 09:20 #

    Blev riktigt nöjd med smaken på mina, slår färdiga vegburgare med hästlängder. Däremot blev de inte särskilt fasta, hade inte gått att grilla. Något tips på hur man lyckas få de fastare?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 21 augusti, 2016 at 01:20 #

      Om de blir för mjuka så har du antagligen för mycket vätska i smeten. Öka mängden havregryn tills du får en smet som känns enkel att hantera när den är ostekt. Teststek en liten bit för att se hur konsistensen blir, om den fortfarande är för mjuk, öka mängden potatismjöl lite (1 msk till typ). Det borde göra susen. Mina biffar håller fint ihop på grillen!

  6. Malin Volle 17 augusti, 2016 at 03:56 #

    Hejja Vejbystrand! Min hemort 🙂
    Mycket bra blogg och spännande recept.

  7. Amanda 12 juli, 2016 at 02:50 #

    Jesus vad gott! 🙂
    Försökt nu att landa och hitta lite ro. Tack för en bra blogg!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 12 juli, 2016 at 03:35 #

      Jag vilar för fulla muggar! Tack för omtanken 🙂 Tack själv!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes