Veganska grekiska grillspett med tsatsiki och grillad potatis

Hej!

Just nu sitter jag på ett hotellrum i Växjö och skriver. Jag och sambon har lite egentid med bägge döttrarna på annan ort och spenderar den som vi så ofta gör kuskandes runt i landet. Framförallt för några år sedan, innan minstingen föddes var det här en årlig tradition. Vi valde en del av Sverige där vi inte varit tidigare, bokade något hotellrum dagen innan vi åkte och googlade på vad som fanns att göra på vägen dit. Det har faktiskt varit sjukt trevligt och väldigt lyckat de flesta gångerna! Vi har varit på Öland tidigare, på Österlen, i Sandhamn och förra året i Norrköping. Förra året blev det bara en weekend, men nu när lilltjejen ändå är fem så gjorde vi bedömningen att hon och farmor nog åtminstone skulle klara sig en fyra dagar utan oss.

Öland var det nog sju år sedan vi besökte senast, och det ligger bara 2-3 timmar bort ifrån sommarstugan utanför Vimmerby så det kändes som ett ganska safe kort. I lördags bodde vi i Borgholm, söndag blev det Mörbylånga, sen tillbaks till Borgholm och nu sista natten lyxar vi till det på PM & Vänner i Växjö. Men, mer om det i något kommande inlägg. Nu ska vi snacka grillat och dyka tillbaks ner i Almedalsträsket!

Jag bjöd ju på ett helt gäng med smarriga recept tillsammans med mitt helt fantastiska team på vår pop up Restaurang Jävligt Gott under Almedalsveckan här i början av sommaren och jag har lovat att jag ska dela med mig av de flesta av dem här på bloggen under sommaren. Och vem är jag om jag inte håller ett sånt löfte?! (Förresten – KOLLA hur snygg video jag har fått ihop av vad vi gjorde?! Helt galet va!)

Det här receptet är en version av de kebabspett som jag gjorde i samarbete med Anamma på deras formbara färs här i början av sommaren, men de är kryddade för att snarare likna grekiska lammspett och serveras här med en hel grillad potatis, tsatsiki och grillad aubergine. Stört gott alltså! Vi gjorde också ett litet samarbete med coola Yammo under Almedalsveckan och fick en massa av deras goda baba ganoush, grillad aubergineröra, som vi också serverade till spetten bredvid en tsatsiki på Oatlys iMat Fraiche.

Nu råder det ju grillförbud i hela Sverige och jag tänker verkligen inte uppmana er att bryta det, så jag tycker att ni ska köra dessa i ugnen i sommar istället. Men till nästa sommar är det förhoppningsvis lite lugnare så då kan ni grilla dem som vanligt!

Jag rekommenderar verkligen att ni gör dessa spett med Anammas formbara färs då den är fkn awesome, men om ni inte kan få tag i det så skickar jag med tips på hur ni kan göra spetten med vanlig vegofärs också.

Veganska grekiska grillspett med tsatsiki och grillad potatis, 8 portioner

Grillspett

  • 850 g Anamma Formbar färs
  • 2 stora gula lökar
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 msk torkad oregano
  • 1,5 msk torkad rosmarin
  • 1 msk mörk sojasås (för färg)
  • 1,5 msk ljus sojasås (för smak)
  • 1,5 msk rapsolja
  • Rikligt med svartpeppar
  • Salt efter smak
  • 16 stycken grillspett av trä

— Om du inte har formbar färs utan använder vanlig färs, tillsätt då också:

  • 4 msk potatismjöl
  • 2-3 dl ströbröd eller krossade havregryn
  • 1-2 dl vatten

Tsatsiki

  • 2 dl Oatly iMat Fraiche
  • 2 dm färsk gurka
  • 1 tsk färsk citronjuice
  • 1 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Valfritt: 5-10 färska myntablad

Grillad potatis

  • 8 stycken stora fasta potatisar
  • 1 dl rapsolja
  • juice och skal från 1 citron
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk kumminfrön
  • Rikligt med salt och peppar

Övriga tillbehör

  • Valfri sallad (blandsallad, tomat, gurka, lök, persilja typ)
  • 1 stor färsk aubergine
  • Limepicklad rödlök (pressa juice från 2 lime över 1 finskivad rödlök och låt dra 30 min)

Gör så här

Grillspett

  1. Skala och riv den gula löken på den grova sidan av rivjärnet. Pressa ut så mycket vätska du kan och behåll lökmassan.
  2. Skala och finhacka vitlöken
  3. Blanda ihop färsen, löken, vitlöken, sojan och alla kryddorna och smaka av med salt och svartpeppar
  4. Trä upp färsen på träspetten, ca 70 gram färs per spett så du får ett gäng små grillspett
  5. Grilla i ugnen på 225 grader i ca 5-7 minuter per sida tills de får fin färg och är fasta rätt igenom

— Om du gör dem på vanlig färs

  1. Följ steg 1-3 som vanligt, men tillsätt också ströbröd, potatismjöl och extra vätska lite i taget tills du får en fast smet som är lätt att jobba och som håller ihop bra när du jobbar med den. Om smeten blir för blöt, tillsätt mer ströbröd och och om den är för torr och svårjobbat ha i lite mer vatten eller rapsolja.
  2. Teststek en bit färs och se hur konsistensen är. Om den ramlar isär lätt eller tappar formen så ökar du mängden potatismjöl lite i smeten. Var försiktig dock, för mycket potatismjöl gör smeten klistrig.

Tsatsiki

  1. Skölj och riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg den rivna gurkan i ett durkslag och salta så vätskan dras ur. Låt stå och dra i 30 min och pressa därefter ut det sista vattnet med händerna.
  2. Blanda ner olja, finhackad vitlök, citronjuice, gurka, salt och peppar i iMat Fraichen och låt allt stå och dra en stund innan servering

Grillad potatis

  1. Om du gör potatisen i ugnen så lägg de hela potatisarna på ett bakplåtspapper, skär ett kryss i skalet på toppen på dem så de inte spricker, gnid in dem i olja och grädda dem i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  2. Blanda undertiden ihop alla övriga ingredienser till en kryddpasta och lägg i en stor bunke
  3. När potatisarna börjar bli klara så tar du ut dem ur ugnen och slänger runt dem i bunken med kryddpastan så potatisarna täcks överallt
  4. Lägg tillbaks dem på bakplåtspappret, men tryck till dem lätt med en slev så de blir lite lätt krossade. Det ger mer stekyta och krisp
  5. Grädda sedan på nytt i 10 minuter på 230 grader grilleffekt så de får fin grillyta
  6. Gör du dem på grillen så gör du samma sak, men grillar dem först på indirekt värme i ca 30-40 minuter och sedan på högre direkt värme de sista minuterna.

Servering

Det kan du nog luska ut själv!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Veganska grekiska grillspett med tsatsiki och grillad potatis

  1. Kurt Damm 27 juli, 2018 at 09:00 #

    Äntligen!!!!
    Jag är nybörjare på vego-tåget (ca 1 månad) och det här var en riktig fullträff, upptäckte att det saknades både kummin och rosmarin på kryddhyllan så det blev timjan istället. Gott blev det i vilket fall som helst.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: