Vegansk rödbetssallad

Hej!

Vintern nalkas och i morgon är det första december och i helgen första advent! Det är bråda tider både i tomteverkstaden samt hemma hos Sveriges alla matbloggare och matkreatörer för banne mig om det inte ska lagas julmat så det sprutar ut genom öronen på oss de kommande veckorna!

Mat är kultur och kultur består av traditioner och högtider som ska återupprepas till förbannelse – egentligen oavsett vad vi tycker om dem eller inte. Misstolka mig rätt här nu. Jag älskar jul! Att få samlas med familjen,  att se barnens glädje när de öppnar paketen, få vara långlediga och glömma bort jobbstressen ett tag. Men ärligt talat så tycker jag att det lätt blir lite för mycket hets inför det hela ibland? Måste vi ha ett perfekt julbord? Måste allting vara så där perfekt pyntant och mysigt? Måste vi få ångest och blödande magsår över att vi åter igen inte hunnit julshoppa i tid och måste ut dagarna innan dopparedagen för att handla slips till farsan och en ny gunghäst till lilltjejen?

Nej det måste vi faktiskt inte. Ditt julbord behöver inte digna över av godsaker som du egentligen inte orkar äta. Det räcker med att välja ut några favoriter och köra på dem. Bjud över familjen, och be dem ta med sig en grej var till ett knytkalas eller skit helt enkelt i det hela och beställ hem en pizza efter kalle anka. Gör vad du vill, så länge ni alla är nöjda och glada och har varandra.

Och har du inte någon att fira med? Varför inte ta och göra den här rödbetssalladen i enormt stora lass, kanske också rulla några hemmagjorda veganköttbullar, och sedan ta en snygg bild på dem och lägg upp i Vad Lagar Du För Veganmat idag och fråga om någon vill komma och hänga? Det lär garanterat finnas fler ensamma veganer på julafton som skulle älska lite k*ttbullemackor. Att döma av en del inlägg där folk har gjort liknande grejer tidigare så verkar det funka! 😉

Med det sagt. Här kommer min take på rödbetssallad, med totalt spontan och verkligen inte så perfekt matbloggarbelysning. Dock ruggigt god. Det kan jag lova!

Vegansk rödbetssallad

En av världens godaste röror. Utan tvekan! Jag gör min på hemmagjord veganmajonnäs, men om du får tag på någon bra köpevariant, eller äter ägg så går det finfint att göra på den också!

Ingredienser

  • 200 g skivade inlagda rödbetor
  • 1 stort grönt äpple
  • 1,5 dl havrefraiche
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk vanlig senap
  • salt och svartpeppar

Veganmajonnäs

  • 2 msk kikärtsspad
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 nypa socker
  • salt och vitpeppar

Gör så här

Majonnäs:

  1. Mät upp kikärtsspad, senap och citronjuice i en hög bunke.
  2. Häll ner rapsolja sakta i en tunn stråle samtidigt som du vispar intensivt med visp eller stavmixer tills du får en tjock kräm.
  3. Smaka av med salt, peppar, socker och ev. mer citronjuice tills du får en god och balanserad smak
  4. Vispa ev. ner lite mer rapsolja för en extra stabil konsistens

Rödbetssallad:

  1. Finhacka lök, äpple och rödbetor i ca 5mm stora kuber.
  2. Blanda med alla övriga ingredienser samt majonnäs och låt stå i kylen i 30 min innan servering.

Om du vill ha hjälp med majonnäsen så har jag en snitsig lite youtubevideo här där jag visar hur jag gör:

, , , , , ,

2 Responses to Vegansk rödbetssallad

  1. Anton 11 december, 2017 at 06:02 #

    Ååååhh, ser fram emot att testa denna! Hur långt i förväg tror du att man kan göra den (hur länge håller den)?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 12 december, 2017 at 12:02 #

      Jag skulle säga att den håller i kanske 3-4 dagar i fint skick i kylskåpet

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: