Vegansk Poké Bowl

* I samarbete med Findus Pease*

Hej!

Det här receptet och samarbetet är jag faktiskt R I K T I G T peppad på! Av så många olika anledningar! 😛

Visst. Jag har hånat Pokébowls en hel del genom åren. Denna trendiga hipsterrätt som i stort sett ingen äter (enligt en undersökning jag läste så består faktiskt bara 0,5 % av Stockholmarnas luncher utav pokébowls, resten av Sverige äter det i stort inte alls) och som hyllats så enormt av folk som ”vet vad som gäller”. Men, sen så åt jag en och blev tvungen att krypa till korset.

Det är faktiskt fett gott.

Det andra jag är riktigt peppad på är som sagt samarbetet med Findus Pease! Pease är Findus nya storsatsning på vegoprotein där de tar det de kan bäst – ärtor – och gör ett högoktanigt superduper vegoprotein av dem. Pease har hela 28-33 % protein i sig, har typ 10-15 gånger lägre klimatavtryck än nötkött och rejält med tuggmotstånd och textur (lite liknande Oumphs strips eller Hälsans köks kycklingbitar). Det är också som sagt gjort på protein och fibrer från helt vanliga ärtor, som blandas med havremjöl, vetegluten, rapsolja och kryddor och därmed en riktig superfood!

Till råga på allt är det också riktigt gott! Stripsen som jag använder i receptet här har rejält med tuggmotstånd och passar både bra att steka i en marinad som här, eller använda i en stroganoff eller i en gryta. De har ingen bismak av havre eller ärtprotein och är milt kryddade (utöver deras pulled, som har en riktigt schysst vitlök och chilimarinad – som faktiskt för en gångs skull smakar chili!).

Jag kan inte trycka nog på hur bra detta är. Enkla och proteinrika växtprotein gjorda på helt vanliga ärtor. En riktig framtidsprodukt! Därför har jag teamat upp med dem för att i två enkla och goda recept visa hur man kan få fram riktigt med smak ur dem och enkelt laga god och välbekant mat med dem. Första receptet har ni här, det andra – friterad tacos (!!!) – kommer om två veckor! Så, som deras slogan säger, ”Säg hej till ärtprotein”! Detta har jag sett fram emot!

Vad är en Pokébowl då? Jo i stort sett så är det en skål med sushiris, toppad med typ tonfisk eller lax, mango, och ett gäng andra smarriga ingredienser som passar till de smakerna. Ofta toppat med sesamfrön och srirachamajonnäs. Trots sushiriset så är rätten (som för övrigt uttalas PokÉ bowl – inte poke ball) inte från Japan, utan från Hawaii, vilket förklarar inslaget av frukt och lite andra mer ickekonventionella ingredienser. Som jag förstått det kan man ha i lite vilka ingredienser man vill. Så därför har jag tagit mig totala friheter att både gör rätten vegansk, men också att ha i de grejer jag ville. Den här kombon e grym, ni MÅSTE testa!

Vegansk Pokébowl med Findus Pease Strips

Marinerade Pease Strips

  • 1 paket Findus Pease Strips á 350 g
  • 1 ark noriblad
  • 3 msk ljus japansk sojasås
  • 2 msk inlagd ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl vatten

Sushiris

  • 3 dl sushiris
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl risvinsvinäger
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt

Picklad lök

  • 1 rödlök
  • juice från 1 lime

Srirachamajonnäs

  • 1 dl vegansk majonnäs
  • 1,5 msk srirachasås

Övriga toppings och tillbehör

  • 150 g färska eller frysta gröna ärtor
  • 1 färsk mango eller 200 g fryst mango
  • 2 färska avocados eller 200 g fryst avocado
  • 1 dm purjolök eller 2 st salladslökar
  • 1 dl inlagd ingefära
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 kruka koriander

Gör så här:

Marinerade Pease Strips

  1. Finhacka vitlöken och ingefäran. Riv noribladet i bitar
  2. Blanda stripsen med vitlöken, ingefäran, noribladet och alla övriga ingredienser till marinaden – förutom vattnet! – och låt stripsen tina i marinaden. Om du lägger dem i en plastpåse som du suger ut luften ur så kommer marinaden åt jämt på alla sidor. Marinera i ca 30 min
  3. Vänd ut stripsen med all marinad i en varm stekpanna och stek på medelvärme i 5-7 minuter. Späd ut med lite vatten så att stripsen inte steker torrt. Det gör att de får mycket smak, men fortfarande behåller sin saftighet.

Sushiris

  1. Enklast här är att följa instruktionerna på paketet! 😉 Men så här gör man:
  2. Skölj riset med nytt vatten i flera omgångar tills vattnet i stort sett inte längre färgas av stärkelsen från riset.
  3. Låt riset stå i blöt i kallvatten i 30 min
  4. Häll av blötläggningsvattnet och koka upp riset med 4 dl vatten. När riset börjar koka vrider du ner det till medelvärme och kokar i 5 min. Därefter på lägsta värme i 15 min.
  5. Låt riset svalna till rumstemperatur
  6. Blanda risvinsvinäger, socker och salt och rör försiktigt ner i riset med en träspade. Låt dra i några minuter. Klart!

Picklad lök

  1. Skala och skiva löken fint
  2. Pressa över limejuice och låt dra i 30 min

Srirachamajonnäs

  1. Blanda majonnäs och srirachasås

Övriga toppings och tillbehör

  1. Hacka mango och avocado i ca 1,5×1,5 cm stora bitar. Skiva purjolök eller salladslök tunt
  2. Bygg bowlen genom att lägga 1,5 dl sushiris i botten av en djup skål
  3. Toppa med strips, avocado, mango, picklad lök, inlagd ingefära, skivad lök, tinade gröna ärtor och koriander. Toppa allt med sesamfrön och ringa över srirachamajonnäs! Njut!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , ,

2 Responses to Vegansk Poké Bowl

  1. Anna 16 oktober, 2018 at 09:08 #

    Synd att det är gluten i, annars hade jag provat!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tostadas med chilisalsa, grönärtsguacamole och tacofärs på Pease – Friterad Tacos!!! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 31 oktober, 2018

    […] har tre olika typer av produkter än så länge. En stripe, dvs strimlad Pease, som jag lagade en pokébowl på här förra veckan, en Pulled Pease som jag kommer att göra ett recept på nästa vecka och […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes