Vegansk Philly Cheese Steak med Pappas Pärlor

Hej!

I veckans avsnitt av ”Jävligt Gott Möter…” hade jag den stora glädjen och äran att kunna bjuda in Johan Karlgren, a.k.a Pappas Pärlor och Babette Tillkvist Wuollet, en av mina Patreons, tillika fellow veganbloggare på Babettes Veganblogg för att snacka om det här med att älska och bejaka sina barndomsminnen (oavsett om de handlar om matminnen eller tvspel), om vad som egentligen är möjligt och inte möjligt att göra med pärlor och en hel del om hur man får fram de där riktigt stora och goda smakerna ur veganmat.

Jag ska faktiskt tyvärr hålla det här inlägget ganska kort idag då jag fortfarande är ganska svag i sviterna efter en magsjuka jag drog på mig här i slutet på veckan, så jag låter själva avsnittet tala för sig själv den här gången 🙂

Men om ni inte har hunnit kolla in Johans galna Pärlkreationer på instagram (där han mest håller till) så är det ett absolut måste! Han är ett jävla geni och det var en ren glädje att få hänga en halvdag med honom 🙂

Philly Cheese Steaken har jag skrivit om tidigare (två gånger faktiskt, men va fan, det är ju så gott!!!) men här kommer receptet igen. Den här ostsåsen är fan magisk och sjukt värdefull att ha i sin veganmatsrepertoar 🙂

Vegansk Philly Cheese Steak, 2 stycken

  • 2 stycken ”halva” baugetter

Vegoköttet

  • 1 paket Pulled Vegme omarinerad á 300 g eller Oumph! Chunk naturell á 280 g
  • 1/2 dl öl
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 msk grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 klyfta vitlök
  • ev. några droppar Tabasco
  • salt och peppar
  • rapsolja att steka i

Grönsakerna

  • 1 grön paprika
  • 1 stor gul lök
  • 8-10 st skogschampinjoner eller shiitakesvampar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl hackad persilja
  • salt och peppar
  • rapsolja att steka i

Ostsåsen

  • 100 g naturella cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk lökpulver
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
  • 2-3 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
  2. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen nära värmeaggregaten så den blir rejält bränd. Lägg i en tät plastpåse i ca 10 min så skalet lossnar. Plocka bort det lösa skalet med fingrarna.
  3. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna tillsammans med  paprikan och de övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får ett önskat resultat. Du vill ha en tjock, men ändå flytande kräm, tillsätt vatten lite i taget tills du är nöjd. Det är svårt att ta bort vatten eller kryddor så börja försiktigt!
  4. Skiva lök, svamp och paprika och fräs mjukt på medelvärme i en stekpanna. Låt få lite färg, salta och peppra och tillsätt hackad vitlök och persilja de sista 30 sekunderna. Häll över i en skål och håll varmt.
  5. I samma stekpanna som du stekte grönsakerna, ha i lite ny rapsolja och fräs vegoköttet i några minuter tills det tinar och börjar få färg. Tillsätt öl, soja, fond, dijonsenap och vitlök och stek tills vätskan reducerats ner och sugits in i vegoköttet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Bygg mackan genom att skära en skåra på längden i mitten av baugetterna, gröp ur lite av brödets innehåll så all fyllning får plats och fyll därefter först med hälften av vegoköttet, därefter grönsakerna och sist så mycket ostsås du vill på toppen. Gärna lite mer persilja för att göra det hela lite extra snyggt 😉
  7. Svulla i dig och ha många servetter nära tillhands!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , ,

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes