Vegansk Minestronesoppa

Hej!

Minestronesoppa är en sjukt god och enkel soppa som passar perfekt när lite varmare sommardagar närmar sig. Jag minns hur pappa brukade laga den här soppan till lunch till oss nere i sommarstugan om somrarna. Det är perfekt skåpmatlagning. Lite torkade makaroner, några grönsakslattar och grönsaksbuljong. Och vips! Supergod soppa! Om du dessutom har en kikärtstetra hemma så kan du göra majonnäs av spadet och ha i ärtorna i soppan för en lite matigare version.

Jag postade det här receptet för första gången i januari i samarbete med Cervera, men då bara som ett av fem recept i ett menyinlägg, så jag tänkte att det ju verkligen borde få sig ett eget inlägg. 🙂

Det samarbetet handlade om matsvinn och det är ju verkligen något som vi borde prata lite mer om. Maten vi äter är en av de största klimatpåverkande faktorerna i våra liv, right up there med transport, shopping och uppvärmning och el till våra bostäder. Därför är det helt galet att hela 1/3 av ALL MAT SOM TILLVERKAS SLÄNGS istället för att hamna i våra magar! Det är typ i storlek med att vi skulle köra alla våra bilar på tomgång natten igenom – konstant! Och det borde vara så enkelt att göra något åt det hela – i alla fall hemma i ditt eget kök (att väldigt mycket av den maten slängs innan den handlas av oss är en annan deppig grej för ett framtida projekt…)

Vegansk minestronesoppa, 4 portioner

Soppan

  • Grönsaksslattar du har hemma, typ:
    • 1 gul lök
    • 2 stjälkar bladselleri
    • 2 klyftor vitlök
    • 1 morot
    • 1 dm purjolök
    • 1 liten bukett persilja (stjälkar och blad separerade)
    • 1 paprika
    • Några buketter blomkål
    • 1-2 kvistar grönkål
  • 1 msk tomatpuré
  • 1, 5 msk ljus grönsaksfond
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 liter vatten
  • 1,5 dl okokta vanliga makaroner
  • Juice från 1/3 citron
  • 1 tetra kikärtor á 210 g avrunnet
  • Salt och peppar
  • Olivolja till stekning och toppning

Hemmagjord vegansk majonnäs

  • 3 msk Kikärtsspad
  • 2,5 dl Rapsolja
  • Juice från 1/2 Färsk citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt och vitpeppar
  • 1 stor klyfta vitlök

Gör så här, 4 portioner

Soppan

  1. Hacka lök, vitlök, persiljestjälkar och vilka grönsaker som nu finns kvar från övriga rätter i små bitar, max 1 cm stora (Spara dock blomkål och grönkål till slutet!)
  2. Fräs mjuka i rikligt olivolja i en stor gryta
  3. Tillsätt tomatpuré och timjan och fräs lite till
  4. Ha i vatten, grönsaksfond och låt koka i 45 min
  5. Skär blomkål i små buketter (ca 2 cm stora) och dra grönkålen i småbuketter
  6. Lägg i tillsammans med pastan och låt koka 15 minuter tills pastan är klar
  7. Smaka av soppan med salt, peppar och olivolja och toppa den med färsk hackad persilja

Aiolin

  1. Gör en aioli genom att blanda kikärtsspad, riven vitlök, dijonsenap och färsk citronsaft i en bunke och sedan under vispning sakta ringla ner rapsolja
  2. Smaka av med salt och vitpeppar
  3. Servera soppan med en klick aioli i mitten!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , ,

2 Responses to Vegansk Minestronesoppa

  1. Sandra 16 maj, 2018 at 08:33 #

    Och vad ska chilliflakes nånstans? I soppan i början eller slutet?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 maj, 2018 at 04:57 #

      När man vill egentligen..! Men om du vill ha det starkt, så i början. Mindre starkt = i slutet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes