Vegansk köttfärslimpa med svampsås och rotsaker i ugn

*I annonssamarbete med Anamma Sverige*

Hej vänner!

Hoppas allt är fint med er! Hösten är i full rulle och det är inte långt nu innan julen börjar göra sig påmind igen. Jag var med på Aftonbladet Morgon TV här för någon vecka sedan och i inslaget innan så bråkade Edward Blom och Gustav Reinfeldt om ifall det var för tidigt att börja fira jul i början av december (vilket jag tycker är så roligt att dels DE TVÅ bråkade om, och att det ens är något att bråka om?!) men faktum är att det ju faktiskt brukar gå snabbare än man tror innan det är dags. Jag brukar alltid bli lite tagen på sängen, både med julbordsplaneringen och julklappshandlandet…

Så, lite kanske för att hjälpa er med julbordsstöket i god tid så har jag och Anamma gått ihop och satt ihop ett sjukt roligt projekt! Vi kommer nämligen att styra upp ett fullt julbord med allt ni behöver som inspiration för er, och ett gäng av er kommer dessutom få vara med och äta och tillaga det!

Vi släpper nämligen idag på Internationella vegandagen (1 nov, ja det stämmer! :D) en tävling där ni kan tävla om att få komma och njuta av ett helveganskt julbord med mig i min matstudio i Stockholm nu i november. Det hela kommer förevigas på film och här på bloggen i en stor julbordsspecial som kommer släppas till första advent.

Det enda ni behöver göra är att följa både @anamma_sverige och @javligtgott på instagram och kommentera med ditt absolut bästa formbara färsrecept på mitt instagraminlägg med den här köttfärslimpan. Vinnaren kommer att utses i ett inlägg med mina uppdaterade julköttbullar som kommer på bloggen här om två veckor.

Vinnarna kommer sedan att bjudas in till en inspelningsdag i Stockholm någon vecka därefter, så se till att du har eftermiddagen den 22/11 och ev 27/11 lediga för att kunna komma och hälsa på om du vinner! Vi står för resan och så klart middagen, men ev. boende får du ordna själv.

Det är extra roligt att kunna göra det här tillsammans med Anamma som jag även jobbade en del med runt lanseringen av den formbara färsen i våras. Jag tycker att Anammas produkter är grymma, de smakar gott och är väldigt enkla att använda. Som den här färsen till exempel. Den behöver egentligen knappt kryddas. Det är bara att forma och steka och sen är du hemma! De står precis som mig för att vilja visa hur enkelt och gott det kan vara med växtbaserad mat och de gör det verkligen enkelt. De är dessutom sjukt prisvärda utan att tumma på kvalitén, vilket är sjukt viktigt för att kunna vinna över fler till att vilja testa växtbaserad mat. Inga pekpinnar, bara god mat!

De passar BÅDE i vardagsstressen med färdiga köttbullar och på finjulbordet med möjligheten att rulla dina egna. Plus (och nu skämtar jag verkligen inte) att deras korvar är DE ENDA VEGOKORVAR som min extremt petiga sambo går med på att äta. Så vi äter mycket Anammagrejer hemma. Väldigt kul att jobba med dem dvs!

Med det sagt så är det ju inte riktigt jul ännu utan fortfarande ganska mycket höst. Och vad passar då inte bättre än denna sjukt höstiga comfortfoodrätt? Köttfärslimpa är så jäkla mycket vardagsmat och 1990 tal för mig. Jag har inte ätit en vanlig köttfärslimpa på säkert 15 år, så det var lite lustigt att käka den här. Det är verkligen en blast from the past. Men det betyder inte att det är dåligt. Långt ifrån. Det heter ju comfort food på engelska, trygghetsmat!

Receptet är superenkelt. Riktigt schysst vardagslyx. Du tillagar allt i samma ugnsform och kokar såsen under tiden. Beroende på hur tjock du gör limpan och hur stora du gör rotsaksbitarna så kan de dock behöva gå lite olika länge i ugnen, så ett tips är att när limpan är klar så kan du ta av den från formen och låta rotsakerna gå klart själva. Limpan blir fast och stabil så det borde inte vara några problem.

Vegansk köttfärslimpa med svampsås och rotsaker i ugn, 6 – 8 portioner

Köttfärslimpan

  • 850 g Anamma Formbar färs
  • 2 gula lökar
  • 2 dl ströbröd
  • 1 dl havregrädde
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1,5 msk mörk grönsaksfond
  • 2 msk dijonsenap
  • Salt och rikligt med svartpeppar
  • 1 msk raspolja

Rotsaker

  • 5 fasta potatisar
  • 5 stora morötter
  • 1/2 blomkålshuvud
  • ev. 1/2 rotselleri
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk färsk timjan
  • Salt och svartpeppar

Svampsås

  • 4 dl havregrädde
  • 1 näve torkade trattkantareller eller 200 g färska
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 6 torkade enbär
  • 2 tsk kinesisk sojasås
  • 1 msk grönsaksfond
  • 2 tsk rapsolja
  • Salt och svartpeppar efter smak

Till servering

  • Lite färsk persilja
  • Några skedar svartvinbärsgelé

Gör så här

Köttfärslimpan

  1. Skala och riv den gula löken på den grova sidan av rivjärnet.
  2. Pressa ut vätskan och spara fruktköttet
  3. Blanda ströbröd och havregrädde i en skål och låt dra i några minuter så det tjocknar
  4. Blanda ner färsen, löken, fonden, senapen och alla kryddorna i ströbrödet och blanda noga för hand
  5. Smaka av med salt, peppar och senap
  6. Forma limpan till en lång och ca 7 cm hög limpa och lägg på bakplåtspapper på en plåt eller i en ugnsform. Baka på 225 grader i ca 15-20 min tills den är fast i mitten och fått fin yta. Gärna på samma plåt som du gör rotsakerna!

Rotsaker

  1. Skölj eller skala rotsakerna efter tycke.
  2. Skär dem i ca 1-2 cm stora bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
  3. Ringla över timjan och rapsolja och massera in så allt täcks
  4. Baka i ugn på 225 grader i ca 20-25 minuter tills de är klara och mjuka i mitten med fin färg. Du kan göra detta på samma plåt som köttfärslimpan, men grönsakerna behöver gå lite längre i ugnen.
  5. Salta och peppra rikligt

Svampsås

  1. Stek svamp och vitlök samt alla kryddor på medelvärme i lite rapsolja
  2. Häll i grädde, fond och soja och låt koka i 10 minuter
  3. Smaka av med salt och peppar

Till servering

  1. Servera köttfärslimpan med rotsaker, svampsås, lite klippt persilja och svartvinbärsgele!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required




 

, , , , , , , ,

3 Responses to Vegansk köttfärslimpa med svampsås och rotsaker i ugn

  1. Camilla 5 november, 2018 at 09:24 #

    Alltså, du räddar verkligen min matvardag med dina recept! Har just bjudit ett par köttätande vänner + päronen på detta och alla är unisont lyriska. Supergott!

  2. bell 2 november, 2018 at 02:57 #

    hallååå vad gott det verkar, måste testa! 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes