Vegansk kalops

*I samarbete med ICA Sverige*

Hej Vänner!

Idag firar jag ett år som professionell matbloggare! Stort va? Jag sa upp mig i augusti 2016 och efter två månaders uppsägningstid så satt jag här i soffan med ett helt nytt liv framför mig. Och vilket år det har varit! Grill SM, Kokböcker, Ett eget litet TV program, supercoola samarbeten och en massa annat roligt. Jag tänker mig att jag ska skriva ett lite längre inlägg snart och berätta mer om mina planer och tankar för Jävligt Gott framöver, för det kommer bli alldeles för långt för ett sånt här inlägg och jag har jättemycket planer. Men oavsett vad är jag sjukt tacksam över att ni är med mig på resan och gör det hela möjligt.

Mitt mål med jävligt gott att att kunna nå ut till så många som möjligt med inspiration kring och tips kring hur man kan äta mer och godare växtbaserad mat. Ska vi få fler att äta mer vego så räcker det inte med att det är ”rätt” – det måste och vara gott, attraktivt och enkelt.

För att göra det så gör jag en massa saker nu förtiden. Jag gör recept och ger en massa tips för att inspirera och visa hur god och enkel vegetariskt/vegansk mat kan vara. Jag föreläser, debatterar och gör olika events där jag vill visa upp hur gott och enkelt det kan vara och försöker lyfta ett samtal om ett nytt sätt att se på vegetariskt mat, och jag gör olika typer av samarbete med företag där vi tillsammans hjälps åt att ta fram nya tips, bra idéer, tjänster och produkter som kan göra det enklare och roligare för ER att äta vego. Bra va?

Precis så ser jag på den här vegansatsningen med ICA. Det är långt mer än bara en reklamkampanj för mig. Det är ett grymt samarbete där vi tillsammans skapar en win-win-win situation för alla inblandade. Ni får fler bra tips på hur ni kan komma igång med veganmat, djuren och  klimatet får det lite bättre, jag når ut till fler med mitt budskap och ICA gör en bra och viktig insats som bygger deras varumärke. Alla vinner!

Det här receptet tycker jag är ett jävligt bra exempel på det! En sak jag verkligen saknat sedan jag gav upp köttet så är mustiga köttgrytor. Vilket ni säkert luskat ut vid det här laget, med tanke på mina ständiga chiligrytor, mina boeufar, dillköttet, BBQ bönorna och mycket annat. Och köttgrytan to rule them all här i Sverige är ju onekligen kalops, eller hur? Och om den här typen av vegoköttsgrytor gör det enklare för MIG att förbli vego så borde det väl rimligtvis hjälpa fler in på den vägen också, eller hur? 🙂

Det här receptet blev jag riktigt, riktigt nöjd med, och det känns kul att veta att det kommer att spridas långt utanför min blogg genom mitt samarbete med ICA 🙂 Mer vegansk husmanskost till folket!

Vegansk Kalops, 6 portioner

  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 8 st lagerblad
  • 20 st kryddpepparkorn
  • 2,5 msk kinesisk soja
  • 2 msk koncentrerad mörk grönsaksfond
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1,5 liter vatten
  • 3 paket naturellt vegokött á 300 g (jag använde oumphs naturella, men även anammas vegobitar funkar fint att långkoka!)
  • 5 st små gula lökar
  • 4 st stora morötter
  • Salt och Svartpeppar efter smak
  • Färsk persilja till garnering

Tillbehör

  • 1 kg fast potatis
  • 250 g inlagda rödbetor

Gör så här

  1. Värm upp en stor gryta och smält smöret
  2. Rör ner hela kryddpepparkorn, lagerblad och mjöl i smöret och låt fräsa någon minut på låg värme utan att det tar färg
  3. Tillsätt vatten, soja, grönsaksfond, vegokött, svartpeppar och salt efter smak
  4. Låt koka under lock i 1 timme
  5. Skala under tiden morötter och lök. Skär morötterna i ca 2-3 cm stora bitar och dela lökarna på hälften eller i kvartar beroende på storlek. Behåll roten kvar så håller de ihop.
  6. Bryn morötter och lök på hög värme i en stekpanna i lite margarin. Salta och peppra
  7. När grytan kokat en timme, smaka av med salt och peppar och lägg ner grönsakerna i grytan.
  8. Koka 10 minuter till, smaka av igen.
  9. Klart! Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes