Vegansk Gulasch

Hej!

Hoppas som vanligt att allt är fint med er! Jag har en för ovanlighetens skull ganska seg och långsam dag fylld med en massa saker jag har behövt ta tag i en längre tid och får därför ganska lite gjort (det finns en anledning till att jag inte tagit tag i dem – de är ganska monotona och tråkiga). Så jag tänker att jag varierar upp det hela med att skriva ett blogginlägg.

Visst är det fascinerande hur svårt det kan vara att få lite vettigt jobb gjort ibland? Som att redigera bilder, betala räkningar, göra det där formuläret och planera den där menyn som du skjutit upp för att det ”inte är riktigt lika viktigt” som att ta det där viktiga mötet, laga den där rätten som måste bli gjord innan onsdag eller att filma det där heldagsprojektet. Du måste vara på sånt jävla ”rätt humör” för att bara kunna sitta och redigera bilder i timmar – och det är jag i stort sett ALDRIG innan klockan 16 på eftermiddagen – vilket är lite av ett problem, för då kommer sambon och dottern hem från dagis/jobb och min arbetsro är bortblåst genom fönstret. Jag måste verkligen skaffa ett kontor…

Men men. Nog med självömkan! 😉

I morgon är det Alla hjärtans dag! DET ska bli trevligt 🙂 Jag och sambon har skaffat barnvakt (tack brorsan!) och har bord bokat på en trevlig restaurang jag länge velat besöka. Så det kommer inte bli något matlagande hemma för min egen räkning, men för er som INTE har barnvakt eller bordsbokning så kommer här ett jättebra tips på en förvånansvärt romantisk rätt! Ungersk Gulasch i Jävligt Gotts egna veganska tappning 🙂

Min högra hand i Jävligt Gott, Linda Fodor och hennes snubbe Janos Kalmar (som var gäst i första avsnittet av Jävligt Gott möter) är bägge ungrare så de har varit på mig länge att jag borde göra en egen gulasch. Linda har instruerat mig noga i hur hon gör sin egen och vilka som är de viktigaste ingredienserna i en klassisk ungersk gulasch. Det enda problemet är att det verkar vara lite med gulasch som det är med amerikanernas BBQ sås eller med svenskens kroppkakor och palt. Det finns väldigt många olika variationer beroende på vilken ungrare du frågar. Ska köttet vara i tärningar eller strimlat? Ska grytan ha potatis i sig eller inte? Vad ska du äta den med?

Så till slut landade jag i en relativt enkel version där jag inte böjer mig baklänges med riktigt i vilken ordning de olika typerna av paprika pulver ska i och har i ganska få, fast viktiga, ingredienser.

Jag åt min gulash enbart med ett gott rågsurdegsbröd och med en enkel ungersk gurksallad som jag blev tipsad om av Linda. Om du vill äta den på riktigt klassiskt ungerskt vis så ska du antingen äta den med kokt potatis (Som gärna får koka med i grytan) eller allra helst med klimp, en sorts ungersk snabbkokt pasta som görs genom att blanda ihop mjöl, vatten (ursprungligen ägg, men vatten funkar också) till en lös smet och salt och ”grovriva” ner små bitar av smeten i kokande vatten. Det blir som en blandning av gnocchis och makaroner typ och är galet beroendeframkallande.

Vegansk Gulasch, 4-6 portioner

  • 2 ekologiska gula lökar (så bra kvalité som möjligt!)
  • 2 röda ekologiska paprikor (även här så bra kvalitét du kan hitta!)
  • 2 gröna paprikor (samma här)
  • 300 g vegobitar (jag använde Anammas, men även oumph, eller Vegmes grytbitar borde funka finemang)
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1-2 hela röda chilifrukter
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk kumminfrön
  • 2 msk paprikapulver (sött!)
  • 2 dl gott och mustigt rödvin (grytan blir inte godare än vad du har i den!)
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1,5 msk mörk kinesisk sojasås
  • 8 dl kokande vatten
  • Salt och peppar
  • 1-3 tsk socker
  • Rikligt med olivolja till stekning
  • Ev. lite rökt paprikapulver till avslutning

Sommarsallad

  • 1 gurka
  • 1 dl havrefraiche
  • 2 msk finhackad färsk bladpersilja
  • 2 msk ättikssprit
  • 2 msk florsocker
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Börja med att skala och skiva löken tunt och fräsa den i olivolja i en stor gryta
  2. Hacka paprikan i ca 2×2 cm stora bitar och skiva chilin och vitlöken fint. Hacka även stjälkarna till persiljan fint. Lägg ner i grytan med löken och fräs på medellåg värme tills även paprikan mjuknat utan att löken och vitlöken tagit för mycket färg. Ca 10 minuter
  3. Tillsätt vegoköttet, tomatpuré, kumminfrön och 1 msk paprikapulver och fräs ytterligare 3 minuter så allt blandas och det börjar dofta gott
  4. Slå i rödvinet och låt det börja puttra hejvilt och bränner av lite alkohol och deglacerar grytan
  5. Tillsätt sedan vatten, fond och sojasås och låt koka utan lock på låg värme i typ minst en timme. Gärna en och en halv. Späd med ev. extra vatten om du behöver det så grytan inte kokar torrt.
  6. Smaka av med salt, peppar och ev. lite socker om den gröna paprikan och vinet gjort grytan lite syrlig/besk. Om du vill ha en starkare gryta kan du ha i lite extra chilipeppar.
  7. Toppa med färsk finskuren persilja
  8. Klart!

Sommarsallad

  1. Skölj gurkan och hyvla i tunna skivor
  2. Salta rikligt och låt gurkan vätska ur på ett fat i 30 minute och pressa därefter ur så mycket vätska du kan ur gurkan
  3. Blanda ihop vitpeppar, florsocker och ättika i en skål och rör tills sockret löst upp sig. Häll marinaden över gurkan och låt dra i några minuter.
  4. Finhacka 1-2 msk färsk bladpersilja och rör därefter ner havrefraichen och den hackade persiljan i gurkan och marinaden och rör tills allt blandat sig ordentligt. Smaka av med salt och peppar

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , ,

4 Responses to Vegansk Gulasch

  1. Lena 14 februari, 2018 at 08:51 #

    Hej Jag undrar när skall vegobitarna ner i gulaschen?

  2. Elisabeth 14 februari, 2018 at 02:33 #

    Ser fantastiskt ut! Jag har gjort ett par försök att få till en god vego-gulasch som väl har blivit ok, men idag ska jag prova denna! Men med risk för att låta korkad…. när ska ”grytbitarna” i…? Före, efter eller mitt i kokandet? Möjligt att jag läser trögt men jag fattar inte riktigt….

    On a helt orelaterad side-note: fy fan vad god Jävligt Borlänge är! Har varit på Bastards flera gånger och moffat. tyvärr kan de inte ta in den på fasta menyn för det är lite väl många tidskrävande moment säger de, så får moffa på i februari (och sen försöka
    laga själv)

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 15 februari, 2018 at 12:41 #

      De ska i innan kokandet! Ska uppdatera receptet.

      Kul att du gillar burgaren!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: