Vegansk Ceasarsallad med grönkål och ostronskivling

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Här knatar allt på för fullt. Jag ligger precis i slutskedet på produktionen av min nya webbkurs som kommer att släppas inom väldigt kort nu. Det känns sjukt peppigt och jag kan inte vänta på att få berätta mer om den och börja visa upp den för er snart!

I och med att jag suttit och slitit med den så har jag inte haft tid att laga jättemycket innovativ mat på senaste, så jag ber om ursäkt om det varit lite segt på bloggen och instagram på senaste. Det kommer dock att komma betydligt mycket mer roliga grejer de kommande veckorna, lita på det! Och snart är ju dessutom sommaren här, så då jävlar ska ni få se på grejer! 😀

Tills dess bjuder jag på den här jättegoda och (för mig åtminstone) ovanligt nyttiga salladen! Det finns dock en anledning till varför just ceasarsalladen har blivit så populär som den blivit, och det är nog för att de verkligen är en av de absolut svulligaste sallader som finns. Dressingen (som ju är stora delar av varför den här salladen är så rackarns god) består i stort sett enbart av majonnäs och ost + lite sardeller i originaluppsättningen, och till det serveras flottiga krutonger, stekt bacon och kycklingfiléer (det enda som väl har en någorlunda låg fetthalt utöver romanasalladen :P).

I min veganska version behåller jag svulligheten och den goda smaken i dressingen, men har bytt ut det ganska tråkiga och intetsägande salladen mot smakrik masserad grönkål, kycklingen mot knaperstekt ostronskivling och krutongerna mot rostade mandlar. Det går att variera det här receptet i oändlighet, men här ger jag några grundpointers och sen kan du improvisera bäst du vill på egen hand. 🙂 Receptet publicerades ursprungligen i februarinumret av den eminenta tidningen Vegourmet. Jag har också en annan lakto-ovo vegetarisk version av salladen på bloggen sedan tidigare som ni hittar här!

Ceasarsallad på grönkål och rostade mandlar, 2-3 portioner

  • 250 g grönkål, i buketter
  • 1/2 rödlök, skivad
  • 1/2 dl hela mandlar
  • 1 dl mandelflarn
  • 150 g ostronskivling
  • salt och svartpeppar
  • Rapsolja

Variationer:

  • (kan varieras genom att använda portabellosvamp, oumph, quornfiléer eller tzayfiléer istället)
  • Ev. knaperstekt fejkon eller rökta mandlar istället för mandlarna
  • Ev. oljestekta brödkrutonger
  • Ev. hyvlad vegoparmesan eller strödd näringsjäst över

Dressing:

  • 3 msk kikärsspad
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1,5 msk näringsjäst
  • 1 msk citronjuice
  • 1-2 klyftor vitlök
  • salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Dela ostronskivlingen i separata svampar. Välj ut de största och spara de mindre till någon annan rätt
  2. Dela de stora svamparna i hälften och stek i rapsolja med salt och peppar tills de får fin färg och fast konsistens.
  3. Massera grönkålen tills den blir mjuk.
  4. Rosta mandlarna och mandelflarnen i en torr stekpanna tills de får fin färg.
  5. Mixa en majonnäs genom att blanda vitlök, citron, senap och kikärtsspad med stavmixer i en hög bunke.
  6. Strila sakta ner rapsolja i bunken under stark mixning tills du får en krämig sås.
  7. Blanda ner näringsjäst i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  8. Blanda grönkålen och rödlöken med 2/3 av dressingen.
  9. Lägg upp på ett servingsfat och toppa med mandlar, ostronskivling och klickar av dressing.

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes