Vegansk bouillabaisse

Hej!

Det här receptet har jag sugit på att laga länge! Det är ett av de tio recept jag samlade in till min ”att laga lista” i höstas när jag utlyste en kokbokstävling till de tio roligaste recepten att veganisera och som jag tänkte börja sätta tänderna i här under våren.

Bouillabaise är i min bok en av de stora klassiska franska rätterna, och därmed en enormt stor del av vårt västerländska matarv (lite som min bourguignon, hint hint, och ungefär lika svårstavad!). Det är GIVET att det borde finnas en riktigt kick ass vegansk version av den där ute för alla å envar att njuta av. Nu är jag verkligen inte först ut att göra en egen vegansk bouillabaisse, men detta är kort och gott Jävligt Gotts version och det går inte av för hackor 😛 (hrm… not so humble brag).

Som vanligt när jag försöker veganisera ett klassiskt recept så har jag utgått ifrån ett gäng köttrecept för att försöka förstå mig på grunden i originalreceptet och vad som får en bouillabaisse att smaka som just en sådan och sedan försökt hitta motsvarande upplevelser i det vegetabiliska köket. Jag har ju en liten utmaning här med det faktum att jag bara har ätit äkta bouillabaisse några enstaka gånger i mitt liv och den då var lagad av min kära far någon gång tidigt 2000-tal. Så jag har ingen riktig egen smakerfarenhet att utgå ifrån, men tycker ändå att jag fick till något riktigt gott!

 

Receptet jag i slutändan utgick från var detta på Mitt kök Expressen. Det kändes enkelt och ganska grundläggande utan onödiga krusiduller.

Den stora skillnaden här är ju givet. Vegansk bouillabaisse har ingen fisk och inga skaldjur i sig. För att kompensera för det har jag dels använt mig av både kombu och nori – dvs två sorters alger i buljongen för att få till en schysst havssmak, och sedan använt mig av en kombination av olika grönsaker och proteinkällor för att få till den där varierande konsistensen som en fiskgryta med både torsk, lax, musslor och räkor har.

Tofu fick stå för fiskens mjälla konsistens, stekt ostronskivling ersätter musslornas lite tuggigare och segare konsistens och svartkål och blomkål ger en trevlig variation och passar jättebra i den här typen av grytor. Jag använde också tempeh när jag lagade grytan själv, men föredrar faktiskt tempeh knaperstekt snarare än kokt såhär i grytor – så jag rekommenderar att ni bara kör med tofu i era soppor!

Vegansk Bouillabaisse, 4 portioner

  • 400 g naturell fast tofu
  • 250 g ostronskivling
  • 200 g blomkål (1 litet huvud)
  • 150 g svarkål (1/2 knippe)
  • 1 stor fänkål
  • 2 stora morötter
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 paket saffran (1/2 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 – 1 tsk chilipulver
  • 1 burk á 400 g finkrossade tomater
  • 3 dl +1  torrt vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2,5 msk ljus grönsaksfond
  • 1 msk japansk ljus sojasås (för att kompensera för att grönsaksfonden inte är lika mustig som fiskbuljong)
  • 2 ark noriblad
  • 2 blad kombualger
  • juice från 1/2 färsk citron
  • 1 kruka kruspersilja
  • Rikligt med olivolja till stekning
  • Salt och peppar för avsmakning

Gör så här

  1. Börja med att skölja och skiva lök, morot, blomkål (i små buketter) och fänkål samt vitlök och fräs mjukt i olivolja i en stor gryta
  2. Tillsätt tomatpuré, chilipulver och timjan och stek en liten stund så tomatpurén inte är rå längre
  3. Ha därefter i vitt vin, krossade tomater, saffran, grönsaksfond, sojasås, 1 grovhackat noriblad, kombualgerna och låt koka i 10-15 minuter eller tills syran från vinet mildrats något
  4. Medan soppan kokar, skär tofun i tärningar, riv ostronskivlingen i 3-4 cm stora bitar och skär svartkålen i 3-4 cm stora bitar och stek i rapsolja. Stek tills kålen blivit mjuk och tofun och ostronskivlingen fått färg. Slå därefter i hackad vitlök, finhackad nori, 1 dl vitt vin och låt reduceras ner. Smaka av med salt, peppar och citronjuice och ställ åt sidan.
  5. Nu borde soppan ha kokat klart. Smaka av den med salt, peppar och citronjuice. Fiska upp kombun – de vill du inte äta!
  6. Servera soppan genom att lägga upp tofu och svamppytten först i tallrikarna och sedan hälla över soppa och grönsaker runt omkring. Toppa med färsk persilja och en redig klick vegansk aioli (gjord på det här receptet + 1 vitlöksklyfta).

Det här receptet kan serveras som en soppa med en god bit bröd, eller så kan du ha i lite mindre vatten och servera den som en gryta till ris. Bägge är jättegott!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required



, , , , , , , , , ,

2 Responses to Vegansk bouillabaisse

  1. Ilke 11 februari, 2018 at 08:36 #

    Vi firade Kallas guld med bouillabaissen i lördags, vi tärnade också i 3 potatisar. Det blev jättegott och det var lätt att laga. Betyg 4,5 av 5.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: