Vegansk BLT Sandwich, The Jävligt Gott Way

*Det här inlägget är ett samarbete med Flora 100 % Växtbaserad*

Hej!

Sådärdårå! En vecka i jakten på Sveriges godaste veganmacka är avslutad och även om jag nog ska vara helt ärlig och säga att jag verkligen inte kan hold this up in court mot det uttalandet så är denna rackaren ändå en jävligt bra utmanare.

Under #BreGrönt har jag och Flora 100 % Växtbaserad samlat in en massa goda veganska mackor från er läsare som verkligen har visat upp hur gott och enkelt det kan vara att sno ihop sig riktigt bra vegokäk utan större problem. Framförallt tycker jag att ni har visat att veganska och klimatvänliga mackor verkligen inte längre borde förknippas med något tråkigt. Snarare är det där det händer. De är stora. De är svulliga. Och framförallt är de jävligt goda. Att de är veganska och klimatvänliga är bara en liten passus. En positiv bonus. Lite som när elbilarna börjar gå från 0-100 på 2,3 sekunder och fick 18 tums touch screens typ. Här har du Flora 100 % växtbaserad som är en produkt gjord på enbart ingredienser från växtriket och har bara hälften så stort klimatavtryck jämfört med smör. Och då ska vi inte ens börja prata om skillnaden mellan fejkon och bacon.

Dagen då den veganska mackan var något tråkigt och undangömt som en disträ hotellservitrice slängt ihop på två sekunder med ett ensamt salladsblad och en sorglig gurkbit på en torr rågbrödsskiva är långt borta. Det här är klimatsmart och djurvänlig mat så som jag vill ha den. Totalt kompromisslös med smak och svullighet. Mat som får det att börja vattnas i munnen på även den mest ihärdiga köttälskaren. 😉

Det här är min take på den klassiska Bacon Lettuce and Tomato Sandwichen. Hemmagjort fejkon, en vitlöksstinn och soltorkad tomatröra, en umamimajjo av icke guds nåde, ölstekt gul lök, Florarostade levainskivor och krispiga salladsblad.

Sa någon jävligt gott? 😀

Vegansk BLT Sandwich, The Jävligt Gott Way, 1-4 dubbelmackor

Ingredienser:

  • 50 g Flora 100 % Växtbaserad
  • 1 limpa färskt levainbröd
  • Valfri sallad
  • Bakplåts- eller tidningspapper för servering

Tofu:

  • 250 g fast tofu
  • 2 tsk liquid smoke
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk socker
  • 2 msk rapsolja

Stekt lök:

  • 2 stora gula lökar
  • 1,5 msk Flora 100 % Växtbaserad
  • 1/2 dl öl
  • 2 tsk ljus soja
  • 1 tsk socker
  • Salt och svartpeppar

Tomatkräm:

  • 150 g soltorkade tomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 2-3 msk rapsolja
  • Salt och svartpeppar

Majonnäs:

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk citronjuice
  • 3 msk kikärtsspad
  • 2,5 dl rapsolja
  • salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Börja med att lägga tofun i press i 30 min för att pressa ut vätskan
  2. Skiva tofun i 2-3 mm tjocka skivor utmed kortsidan och lägg skivorna i en marinad av liquid smoke, soja, socker och rapsolja. Låt dra 1 timme
  3. Skiva gul lök i ca 7-8 mm tjocka skivor. Stek i Flora 100 % Växtbaserad på medelhög värme tills de får rejält med färg. Tillsätt öl, ljus soja och socker och låt skyn reducera ner och klibba fast på löken. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan. Låt stekpannan vara odiskad.
  4. Mixa soltorkade tomater med rapsolja, 1 klyfta vitlök, salt och peppar till en kräm. Smaka av och ställ åt sidan
  5. Lägg kikärtsspad, dijonsenap, 1 klyfta vitlök, 1 msk ljus soja och 1 msk citronjuice i en hög mixerskål. Ringla ner 2,5 dl rapsolja samtidigt som du mixar med en mixerstav, tills du får en tjock majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar och ev. mer dijonsenap.
  6. Skölj salladen
  7. Häll ut tofun tillsammans med marinaden i en ny stekpanna och stek tills marinaden har absoberats upp av tofun och den blivit knaprig.
  8. Skiva 2 skivor surdegsbröd (per macka) och stek i samma panna som du stekte löken, utan att diska den. Tillsätt 2 rejäla matskedar med Flora 100 % Växtbaserat och stek bröden gyllenbruna på bägge sidor
  9. Bygg mackorna genom att bre soltorkad tomatröra på den ena brödskivan, lägg ett rikligt lager med stekt lök på tomterna, sedan ett gäng skivor fejkon, sen sallad och avsluta med att lägga på majonnäsen och det sista brödet.
  10. Slå in mackan i bakplåtspapper och skär den i två bitar på mitten. Servera genast medan den är varm.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , ,

One Response to Vegansk BLT Sandwich, The Jävligt Gott Way

  1. D 16 juli, 2017 at 08:46 #

    Du är sjuk! PLEASE öppna en restaurang med alla dessa gottigheter.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes