Umamiburgare med VegMes nya Seaweedburgare

*I samarbete med VegMe*

Hej!

Jag hoppas allt är fint med er! Om nu knappt två veckor så tar Jävligt Gott över Almedalen och sätter upp Almedalsveckans största veganska grillrestaurang någonsin, och just nu pågår förberedelserna för fullt. Personalen är anställd, resorna och boendet bokat, alla tillstånd är skaffade, menyerna satt, råvarorna beställda, rätterna klimatberäknas och vi börjar ladda upp marknadsföringsarbetet rejält för att det ska bli så bra som möjligt!

En av de absolut roligaste grejerna med restaurangen är alla grymma partners som jag har lyckats skrapa ihop och fått med mig för att kunna sätta upp restaurangen! Inte minst ska credd gå till Anders Ramsay, kockesset som hjälper mig att styra upp allt det praktiska kring restaurangen och utan vilken jag aldrig hade lyckats med det här. Anders har en bakgrund med över 30 år inom kockyrket och har bland annat lagat den veganska Nobelmiddagen tio år på raken och varit med och satt upp restaurang Växthuset i Skanstull. Han är en av Sveriges främsta pionjärer inom växtbaserad restaurangmat och det är en ära att få jobba med honom!

En annan partner jag är väldigt peppad på att kunna presentera ett nytt samarbete med som både innefattar restaurangen på Almedalen och ett nytt samarbete här på bloggen är det Svenska familjeföretaget VegMe som det senaste året har gjort megasuccé med sina goda och innovativa vegoprodukter! Första gången jag kom i kontakt med dem och blev riktigt imponerad var när jag smakade deras burgare i Vegan Soul Trains foodtruck förrförra sommaren. Den var större än de flesta andra burgarna på marknaden, hade bättre textur och rejält bra smak. Då fanns VegMes produkter bara på City Gross där de var lite svåra att få tag i, men nu expanderar de starkt i Sverige och finns på ICA, Coop, Hemköp, Willys, Mat.se, Mathem.seCoop.se.

Sveriges godaste veganburgare?! 😱🍔😱 Ny stor recension av @vegansoultrain på bloggen. In å läs vad jag tyckte, länk i bio ➡@javligtgott. (Spoiler: SER NI BILDEN?!? 😫🙌🏽😁) Vill ni se mer av #sthlmsbestvegoburger? Ge mig en röst i @matbloggspriset Folkets val, Sveriges största tävling för matbloggare. Go Vego! ❤✊🏾 I. 🇬🇧Big new review of what might very well be the best vegan burger in Sweden. Read all about it on my blog! Link in bio (in Swedish, but use google translate! 😘 Btw, I’m nominated in the biggest food blogger competition in Sweden. Pls gimme a vote! ❤ (Link in the blogpost) #burgers #burger #vegoburger #veganburger #veggieburger #burgershare #vegoburgare #veganburgare #veganburgershare #burgerporn #hamburger #hamburgers #jävligtgott #vegan #vegansofig #veganeats #veganfoodshare #vegetarian #vegetarianfood #veganfoodporn

Ett inlägg delat av Gustav Johansson (@javligtgott)

Ni har säkert sett deras nya snygga reklamkampanj på bussar, tunnebana och på internet på senaste! Och jag måste faktiskt säga att jag tycker att Oatly börjar få konkurrens i kategorin smarta och roliga vegoreklamer! Eller vad sägs om:

Fry a burger – Not the planet

Save the planet – There is no kebab on mars

A bolognese a day – Keeps the doomsday away

Save the world – One taco at a time

Have some stew – The world depends on you

Genialiskt! 😀

VegMe har lanserat tre nya produkter för sommaren; vegobullar, en ny BBQ Burgare som påminner ganska mkt om deras förra men med en riktigt schysst grillad ton och så en helt ny och unik produkt: Seaweed burgare! Det är den vi kommer jobba med i det här receptet, och den kräver verkligen lite särskild uppmärksamhet.

För att kunna göra den här burgaren har VegMe funnit källan till algerna på saltstänkta Kosteröarna i Bohuslän och säkerställt leveranser av svensk sockertång som odlas på rep i kontrollerade odlingar. Sockertång är en supergod brunalg proppfull med näring och umamismak. Den japanska kombualgen och den svenska sockertången tillhör samma algfamilj.

VegMe har processat algerna, blandat den med soja och med svarta bönor och fått fram en helt unik produkt med en tydlig och god smak av alger och svarta bönor. Algsmaken påminner mig ganska mycket om buljongen från en ramensoppa, snarare än tångrom eller den japanska sjögrässalladen som vi kanske oftast förknippar med. Den passar perfekt med de svarta bönorna och ger en karaktär som snarare på minner om en umamistinn bönburgare än en sojabiff. Väldigt spännande!

I det här receptet har jag valt att ta vara på umamitonerna i biffen och gjort en hamburgare inspirerad av mötet mellan Sverige och japan med tyngdkraft på umami, den femte smaken som skapar kropp och rymd i smakerna.

Dressingen kryddar jag med ljus sojasås, vitlök och senapspulver för en liten extra kick. Svartkålen som i sig har ganska många naturliga umamitoner kryddas också den med soja och vitlök, burgaren toppas med friterad lök (ummmmaaaaami) och avslutas sedan med syran från inlagd lök som slår igenom och balanserar upp all vitlök och den feta dressingen. Hur bra som helst! Biffen kommer verkligen till sin rätt här med sin sälta, sin egna umami och sin tuggiga konsistens. Taste it to believe it!

Umami Seaweedburgare, 4 stycken

Umamidressing

  • 200 g VegMe vegansk majonnäs
  • 2 tsk ljus sojasås
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 tsk senapspulver
  • 1 krm socker
  • Salt och peppar

Inlagd rödlök

  • 1 stor rödlök
  • juice från 1 citron

Stekt svartkål

  • 100 g färsk svartkål
  • 1 msk ljus sojasås
  • 2 klyftor vitlök
  • Svartpeppar
  • Rapsolja till stekning

Friterad lök

  • 2 stora gula lökar
  • 2 msk vetemjöl
  • salt och peppar
  • Rapsolja till fritering

Gör så här

Umamidressing

  1. Hacka vitlök
  2. Blanda alla ingredienser och smaka av mängden senapspulver, salt och socker tills du får en bra balans
  3. Låt stå i kylskåp 20 min innan servering

Inlagd rödlök

  1. Skiva löken tunt
  2. Pressa över citronjuice
  3. Låt dra 20 minuter innan servering

Stekt svartkål

  1. Skölj och strimla svartkålen, inklusive stjälkarna
  2. Hacka vitlök
  3. Värm upp en stekpanna med rapsolja och fräs svartkålen snabbt på mellanhög värme tills den börjar mjuka och bli intensivt grön
  4. Tillsätt vitlök och sojasås och stek med i någon minut så allt tar smak av varandra
  5. Smaka av med salt och peppar

Friterad lök

  1. Skiva löken tunt
  2. Blanda lökskivorna med vetemjöl, salt och peppar så att de täcks av ett tunt lager mjöl överallt
  3. Värm upp en stekpanna med rikligt med rapsolja och fritera lökringarna tills de blir gyllenbruna och knapriga
  4. Fiska upp ur oljan och låt svalna på ett papper som suger upp överflödigt fett

Hamburgaren

  1. Stek seaweed burgarna i rikligt med rapsolja tills de får fin färg på bägge sidor
  2. Stek hamburgerbröden så också de får fin färg
  3. Bygg burgaren med en klick dressing i botten, sedan svartkål, rödlök, burgare, dressing, rostad lök, nyplockad krasse och sist locket.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , ,

6 Responses to Umamiburgare med VegMes nya Seaweedburgare

  1. Maria 30 juni, 2018 at 05:35 #

    Jag är så vansinnigt nyfiken på vad du/ni kommer att servera på Almedalen, räkna med att jag och min familj kommer!!
    Har du någon meny redan nu du kan presentera?

  2. Hemmarecept 23 juni, 2018 at 02:01 #

    Ser väldigt gott ut!

  3. K.. 23 juni, 2018 at 12:22 #

    Det där ska provas!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes