Trebönschili

Nej, jag har inte blivit religiös. Inte på det viset i alla fall. Namnet syftar på ingredienserna i det bästa chlireceptet jag lyckats åstadkomma hittills. En mustig, het och modig gryta som osar av rödvin, spiskummin och chili. Det är fan så här som mat ska vara, inga krusiduller och krångliga uppläggningar. Det är jag, min järngryta och 1,5 timmars långkok. Heaven.

Jag har på senaste haft cravings för riktig amerikansk soulfood. Jag drömmer våta drömmar om enchiladorna på Peppar och hamburgarna på Bröderna Olssons, jag fantiserar om att göra perfekta vegburgare och jag spenderar timmar åt att fundera på hur jag ska kunna få ut alla de där smakerna utan att behöva sprätta upp en ko eller brotta ner en krokodil först.

Pressen på att laga lite mer mastig mat har också gått upp efter att min flickvän skanderat att hon är urled på mina mesiga och konstiga vegetariska rätter. Så sann till min karaktär bestämde jag mig för att försöka anpassa mig och det första resultatet blev detta. Betydligt mycket bättre och roligare än den Chili sin Carne jag lagade i vintras.

Trebönschili 6-8 personer

1 burk kokta kikärtor á 210 g avrunnet
1 burk kokta borlottibönor á 210 g avrunnet
1 burk kokta kidneybönor á 210 g avrunnet
1,5 stora lökar eller 2 vanliga
4-5 klyftor vitlök
1-2 stora röda chilifrukter
1 stor zucchini
2 stora morötter
1 stor eller två mindre paprikor
1 burk hela tomater á 400 g
ca 5 dl mustigt rödvin, typ shiraz.
1 tsk liquid smoke
1 msk kinesisk soya
ev. 1-3 dl vatten
2 msk spiskummin
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
ev. 2 tsk cayennepeppar (efter smak)
½ dl färsk bladpersilja
3 msk olivolja
Salt och peppar efter smak.

Börja med att skala och hacka lök, vitlök och chili. Stek dem på medelvärme i olja i en stor järngryta, ca 5-10 minuter tills de blir mjuka och genomskinliga. Häll ner alla torra kryddor och rör om i någon minut till. Slå nu på vinet, sojan, liquid smoke, tomaterna (som du först skär i lite mindre bitar i burken med en kniv) och låt koka under lock i ca 30-40 minuter. Hacka undertiden grönsakerna i stora bitar, ca 1 cm tjocka halvmånar (zucchini och tomat) eller 3×3 cm fyrkanter (paprikan). Efter de 40 minuterna smakar du av med salt och peppar och lägger i morötterna och låter det koka vidare i 15 minuter. Lägg därefter i de avrunna bönorna, zucchinin och paprikan och späd ev. med vatten om det behövs, var försiktig du vill ha chilin ganska tjock . Låt koka 10 minuter till utan lock. Smaka av med mer salt, peppar och cayennepeppar. När paprikan är klar är grytan färdig att serveras. Klipp över bladpersilja det sista du gör. Servera med en god sallad, bröd och ev. gräddfil eller guacamole.

Det här är en rätt som passar perfekt att göra till större sällskap, den begränsas eg. bara av hur stor gryta du har. Öka bara mängden vin, kryddor och lägg till en till bönsort. Svarta bönor, stora vita bönor eller till exempel black eyebönor kan jag tänka mig skulle vara smarrigt.

, , , , ,

20 Responses to Trebönschili

  1. Marie 13 maj, 2017 at 07:34 #

    Hacka under tiden grönsakerna i stora bitar, ca 1 cm tjocka halvmånar (zucchini och tomat) eller 3×3 cm fyrkanter (paprikan). Vilka tomater menar du då? Se i burken hälls väll i tidigare? Är det paprikan du menar?

  2. Jakob 23 november, 2014 at 08:49 #

    Grymt god!
    Lagade den till 20 gäster igår och alla var hur nöjda som helst.
    Har precis upptäckt bloggen och ser fram emot att testa fler recept!

  3. Johan 23 augusti, 2014 at 05:18 #

    Alltså, magiskt gott! Jag är en stor anhängare av traditionell köttbaserad chili och undrade hur detta skulle smaka. Har länge saknat någon form av långkok i den vegetariska världen och det här kom som en skänk från ovan.

    Min implementation innehöll dessutom en halv aubergine och litet puylinser. Dessutom lade jag till 50g smör som löken fick sjuda i en kvart.
    Jag föredrar att låta zuccini puttra i minst 20 min för att få den ganska sönderkokad.

    Tillbehör: brytbönor, mandelpotatis i ugn och turkisk yoghurt

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 augusti, 2014 at 12:13 #

      Grymt! Tack för både komplimangerna och för tipsen på hur man kan vidareutveckla grytan! Det fick mig att vilja laga den igen, det var länge sen! 🙂

  4. Karro 30 maj, 2014 at 07:14 #

    Den här bloggen är vad jag väntat på i veggomatinspirationväg länge! Trebönschilin är en av mina favoriter, har säkert gjort den 5-6 ggr vid det här laget. Nyårs-svamppatén fick jag t o m min köttgalna familj att fråga efter. Äntligen vegetariska recept som smakar som mat ska – mycket! Fortsätt så 🙂

  5. John 11 januari, 2014 at 05:41 #

    Blev extremt gott!

    Jag tog folköls-porter istället för vin. Och hivade i lite start kaffe(råkade ha över, vet inte om det egentligen hade betydelse). Tog också mer av kryddorna än vad som stod. Mycket smakrikt.

    Åt med Mandelpotatischips till(Tror de hette Norrlandschips för en massa år sen.)

    Stort tack för detta receptet och de andra!

  6. Mattias 14 april, 2013 at 09:10 #

    Detta ser väldigt intressant ut. Ska testa på det inom en snar framtid och återkommer med omdömme.

  7. Maria 31 oktober, 2012 at 06:56 #

    Den här var helt galet god, har varit sugen på den ända sedan jag gjorde den förra gången och idag blir den nog av igen.

    Kul blogg med massa BRA recept! Det är på tiden att någon visar att vegetarisk mat inte behöver vara trist och smaklös. Själv blev jag helt lyrisk över den där liquid smoke, hittar nya användningsområden för den hela tiden.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 oktober, 2012 at 08:30 #

      Härligt! Vad glad jag blir:) Det är precis det som jag vill visa, att man kan äta sjukt gott utan att behöva käka kött. Tummen upp!:)

  8. claes 25 september, 2012 at 01:47 #

    nog det sämsta pedagogiska recept jag sett . . . . .

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 25 september, 2012 at 08:10 #

      Feel free att ge konstruktiv feedback Claes. Hur tycker du att jag kunde gjort det tydligare?

    • Judas 8 oktober, 2012 at 07:56 #

      Vilka andra pedagogiska recept jämför du då med?

      Riktigt gott, tack! Är inget jättefan av liquid smoke så jag bytte det mot chipottle.

      • Jävligt gott
        Jävligt gott 9 oktober, 2012 at 06:57 #

        Hej!

        Jag håller helt med faktiskt. Chipotle är sjukt mkt godare. Hittade på extrapris för ett tag sedan och har en stor burk ståendes hemma för wheneverbruk.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegetarisk chili | Linnea - 8 oktober, 2017

    […] Sunday och jag inspirerades av receptet på trebönschili från Jävligt Gott när jag lagade dagens måltid. Ett långkok som blev en vegetarisk […]

  2. Quesedillas med bönchili | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

    […] här blir ungefär mitt femte recept på bönchili på bloggen. Jag har ett här, ett här, här och här, men som man brukar säga kärt barn har många namn. Och i mitt fall då, många […]

  3. Återbesök på Bröderna Olsson | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 18 oktober, 2011

    […] Jag var själv där i våras och recenserade deras hamburgare och over all stil på stället, så läs gärna den texten om ni vill veta mer om vad det är för ett place, men den här gången tänkte jag istället skriva en rad om deras vegetariska fembönschili. Det var första gången jag åt den, men långt innan dess låg den till inspiration för den här varianten på min egen chili. […]

  4. Enchiladas med bönchili | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 24 september, 2011

    […] ni vill ha fler recept och tips på chili så finns det ett tidigare recept här. Och just for the record – vi snackar INTE chili sin carné här. Det är något helt annat. […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes