Tofu Tikka Masala på 30 minuter!

IMG_6087 (800x600)

Jag börjar faktiskt bli liiite småstolt över mina skills i att laga indiskt. Inte för att jag är någon sorts supervirituous, men de tre rätter jag kan laga börjar bli riktigt smarriga. 😉 Just tikka masala är dessutom en barnfavvo här hemma, så den är lite extra tacksam att göra. Det är få saker som är så belönande som att höra sin nioåring klaga över att vi käkar en rätt (som du själv älskar och gillar att laga) för sällan.

Om ni söker på bloggen så finns det ett par andra mer ambitiösa versioner av tikka masala, bland annat en hardcore variant gjord med cashewgrädde och med hemmagjord paneer. Just det här receptet är däremot anpassat för att vara så enkelt och snabbt som möjligt, fast med så mycket smak inklämd som jag bara kunde få till.

Testa och se vad du tycker! 🙂

*Edit oktober 2016* – Jag är en av finalisterna i Sveriges största tävling för matbloggare – Matbloggspriset Folkets val! Det skulle betyda ofantligt mycket för mig, och mina möjligheter att få fler att upptäcka hur gott och svulligt det kan vara med vegokäk, om ni skulle vilja ta er två sekunder och rösta på mig. Allt ni behöver göra är att klicka på den här länken, likea bilden på Matbloggsprisets facebooksida och sedan kanske till och med dela bilden vidare! Tack! <3

IMG_6085 (800x600)

IMG_6090 (600x800)

Lilltjejen är helt sjukligt förtjust i att käka iFraiche direkt ur burken.


Tofu Tikka Masala, 3-4 portioner

  • 400 g neutral fast tofu
  • 1 stor gul lök
  • 3×3 cm bit ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk hela eller krossade tomater
  • 3 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk gulcurry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1 msk garam masala
  • 1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version)
  • 2 lagerblad
  • 4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
  • Salt och peppar
  • Färsk koriander
  • 1/2 lime
  • Olja till stekning

Börja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!

Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta. Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!).

IMG_6083 (800x600)

, , , , , , , , , , , , ,

44 Responses to Tofu Tikka Masala på 30 minuter!

  1. Louise 23 april, 2017 at 09:19 #

    Hur mycket torkad ingefära ska man ha för att ersätta den färska?

  2. Olivia 19 december, 2016 at 11:36 #

    Hej!

    Tack för en bra matblogg! Undrar ifall du skulle kunna testa att ta dig an ”Paneer Butter Masala”, det var min absoluta favorit indiska maträtt innan jag blev vegan. Har testat att göra det en gång och blev helt misslyckat, så långt ifrån man kan komma gällande smaken! Vågar inte mig på den igen då jag inte riktigt förstår hur alla konstiga kryddor ska gå ihop för att få den goda såsen… Men dig litar jag på! Är det något du skulle kunna ta dig an? 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 december, 2016 at 01:14 #

      Jag skulle säga att det väl ungefär är som att ta paneer i det här receptet istället för tofu? Eller vad mer upplever du är skillnaden?

  3. Emma 31 oktober, 2016 at 11:56 #

    Hej!
    ”Gul curry” – typisk sån man köper på burk som bara heter ”curry”?

  4. Martina 11 oktober, 2016 at 05:30 #

    Gjorde inte vegansk utan hade halloumi men det blev väldigt gott tack för bra vegetariska/veganska recept !!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 11 oktober, 2016 at 07:49 #

      Låter som ett helt vettigt alternativ! Tack själv!

  5. Albert 11 oktober, 2016 at 10:28 #

    Jag undrar över ingefäran, hur mycket ska det vara? 3x3x? cm. Det saknas en siffra.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 11 oktober, 2016 at 10:33 #

      Haha, I see, ja ungefär 3x3x2 tror jag blir bra!

  6. Petra 19 september, 2016 at 12:01 #

    Använder du iMat eller ”riktig havregrädde” till denna?

  7. Camilla 31 juli, 2016 at 05:27 #

    Jävlar vad gott! Min dotter är vegetarian. Dina recept funkar! Tack!

  8. Elin P.F 25 juli, 2016 at 04:15 #

    ingen mixer hemma… men testar ändå!!

  9. Jasmine 7 juni, 2016 at 07:20 #

    Lagade nyss denna och JÄVLAR vad gott! Har lagat flera av dina rätter och det blir alltid succé!

  10. Marcus 7 mars, 2016 at 03:43 #

    ”Lilltjejen är helt sjukligt förtjust i att käka iFraiche direkt ur burken.” – fungerar det som ett komplement om grytan blir lite stark eller är det oannonserad reklam rakt av?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 7 mars, 2016 at 08:08 #

      Haha. Jag hade det i grytan vill jag minnas. Men sen gillar jag iFraiche också. Men nej, ingen spons. 😛

  11. Erika 28 januari, 2016 at 11:09 #

    Gjorde detta med kikärter istället för tofu, snabbt och lätt fixat och dessutom grymt gott!

  12. Maria 26 januari, 2016 at 08:31 #

    Smakerna var helt kanon, men blev inte så ”krämig och mustig” som jag hade hoppats på, men följde receptet till punkt och pricka. Förvisso dubbel sats, om det nu kan göra något?
    Ska nog köra på din ”hardcore”-variant nästa gång o hoppas på bättre lycka, men har du något tips för att få den mer ”fyllig”?
    Hade Oatlys iMat, om den kanske ställer till det något med ”rundheten”?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 26 januari, 2016 at 09:16 #

      Om du är ute efter fylligare, använd cashewgrädde! Blötlägg cashewnötter i minst 2-3 timmar, och mixa sedan med lite nytt vatten tills du får en slät och tjock gräddig kräm. Späd med så mycket vatten du vill tills du får önskad konsistens. Salta lite. Perfekt som gräddersättning för ybermustig, söt och krämig grädde. Funkar perfekt i indisk mat, då den mår bra med lite sötare såser.

      • Runner 25 april, 2016 at 08:03 #

        Jag har gjort denna rätt flera gånger nu, med tillägget att ha den cashewmix som du beskriver i ditt ”Paneer” recept. Där skriver du ju att det räcker med endast 30 minuter för cashewblötläggningen vilket jag har kört med och resultatet blir fantastiskt gott!
        Cashewmixen är verkligen det som lyfter hela grytan tycker jag!
        Rätter blir ju då egentligen inte mer tidskrävande än detta enkla grundrecept.
        Jag har också provat några varianter med annat än Tofu och för tillfället är det nog Oumph-bitar som verkar uppskattas mest här hemma.
        Så, tack för dessa goda recept!

  13. Juliette 24 januari, 2016 at 05:40 #

    Jag vet inte Vad jag gjorde fel men för mig var det verkligen inte gott…?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 24 januari, 2016 at 06:27 #

      Inte vet jag, men om man bränner, eller inte tillagar ingefäran och vitlöken tillräckligt så kan det bli lite beskt. Kanske var det det?

  14. Malena 11 januari, 2016 at 04:24 #

    Alltså, hela familjen åt så det stod ut genom öronen. Så gott! H. Köttfamiljen som försöker bli mer vego

  15. Alexandra 2 december, 2015 at 09:59 #

    Jag har inte ”gram masala” hemma, tror du att det går att göra utan det? Det kommer ju inte smaka Tikka Masala kanske, men det kanske blir en god gryta ändå? Jaja, testar detta nu!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 2 december, 2015 at 01:35 #

      Ersätt det med kanel, och lite mer av de andra kryddorna så tror jag att det blir bra ska du se!

  16. Joel 12 november, 2015 at 06:31 #

    Grymt recept. Körde med Anammas vegobitar då jag inte är så förtjust i tofu. Tack för ett bra och enkelt recept.

  17. Sofia 26 juli, 2015 at 02:55 #

    Tack för detta sanslöst goda recept! Det kommer bli ett stående inslag på vårt middagsbord. Funkar det att frysa in grytan? Skulle vara bra att få lite matlådor av det som blir över …

  18. Ida 18 juli, 2015 at 06:28 #

    Lagade detta idag, min köttätar-sambo tyckte att det var jättegott (jag med förstås) och sa att jag måste laga det snart igen! Tack för alla goda recept på din sida!

  19. Hanna 25 juni, 2015 at 06:06 #

    Jisses vad gott detta receptet var. Och enkelt! Tack

  20. Josefine 5 juni, 2015 at 05:22 #

    Supergod rätt! (:
    Lagade detta till mig och mina köttätande föräldrar. Båda var positivt överraskade! (:
    Serverade med bulgur, ett libanesiskt bröd och lite mango chutney! 😛

  21. Ragnar 22 maj, 2015 at 03:42 #

    Riktigt bra recept!

  22. Diana 16 maj, 2015 at 04:39 #

    Hej!

    Fantastiskt god Tofu TIkka Masala! Tack!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Planera din mat och veckohandla med Trello | Dnilva - 20 april, 2017

    […] brukar jag lägga in hela receptet och instruktioner i beskrivningen. Just det här receptet på Tofu Tikka Masala kommer från Jävligt Gott. Tips! Laga det! Det viktigaste här är att lägga in alla ingredienserna under varandra i […]

  2. Veckomatsedel 28 - ZEINAS KITCHEN - 17 oktober, 2016

    […] Fredag- Veckans godaste middag Kung pao kyckling.  Vegetariskt alternativ– Tikka masala […]

  3. Tofu tikka masala // Vegansk indisk mat // VEGANVIBE.SE - 6 oktober, 2016

    […] svänga ihop en dag efter jobbet när man vill unna sig något gott men vill att det ska gå fort. Grundreceptet har jag fått ifrån Gustav Johansson som bloggar om mat och även har gett ut två stycken […]

  4. What I eat in a day. – Emelie Boström - 15 april, 2016

    […] passat bättre med en hårdare variant, men gott blev det ändå. Använde mig till stort av det HÄR receptet, även om jag improviserade lite med vad jag hade hemma. Serverade med ris och toppade med […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes