Tag Archives | ägg

Jävligt God Sommar avsnitt 4, Vegoburgare och Big Macdressing

Hej!

Vi fick lite teknikstrul förra veckan så det blev tyvärr inget avsnitt av min lilla youtubeserie Jävligt God Sommar då. Men misströsta inte! Avsnittet kommer idag istället, och vi förskjuter helt enkelt resten en vecka framåt framöver. Men det var förhoppningsvis värt väntan, för idag så lagar vi dessa mäktiga vegoburgare på qournfärs och gör en hemmagjord Big Mac sås. Bägge två är klassiker på bloggen och finns med i min bok om vegetarisk BBQ, som kommer ut i nyutgåva nu till sommaren.

Jag har skrivit om hamburgarna vid ett flertal tillfällen här på bloggen (här, här, här och inte minst här där vi släppte receptet på en poster) och kommer inte gå in i detalj på alla delar och historien bakom dem i det här avsnittet. Kort kan jag dock säga att de är resultatet av flera års testande och letandes efter ett sätt att kunna laga burgare ”från scratch” som fortfarande ger känslan av hemmagjort och en färdig upplevelse som är så nära orginalet som möjligt, dock utan att innehålla kött.

Tricket ligger i kryddkombinationen med stort fokus på olika umamibärare, och tekniken där man försteker färsen med kryddor och sedan blandar den med ströbröd och ägg. Det ger dig en smet som enkelt går att forma till biffar som är fantastiska på grillen och har en bra kombination mellan tuggmotstånd och saftighet.

Big Mac dressingen, eller Big Mock som jag brukar kalla den, hittade jag ursprungligen på youtube där någon glad jävel gett sig fan på att försöka lista ut vad McD använde i sin klassiska dressing. Tydligen så har McD också sedan själva gått ut med ingredienserna och bekräftat att detta är ganska nära orginalet. Jag har dock anpassat den lite för att göra receptet enklare och lätt försvenskat. Orginalet innehöll nämligen ”Frensh dressing” vilket är någon sorts vinägretteliknande färdigdressing som amerikanare är väldigt förtjusta i. Jag har här bytt ut den mot vinäger och lite ketchup. Gott är det iaf!

IMG_0602

Hemmagjorda quornfärsburgare, 5-6 stycken 

  • 300 g quornfärs
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk kinesisk soya
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver (eller 1/2 torkad chipotle för mer rökig smak)
  • 2 tsk spiskummin
  • Salt efter smak
  • Olja att steka i

IMG_1282

Börja med att finhacka löken, vitlöken och chipotlechili. Spara hälften av gul löken vid sidan och fräs resten i en stekpanna tills den blir lätt gyllene. Tillsätt tomatpurén, chilin och vitlöken och låt fräsa med en halv minut. Tillsätt därefter färsen och alla kryddor förutom fonden och sojan och låt steka i några minuter till så det blandas och får lite stekyta. Blanda ner sojan och fonden i vattnet och slå över färsen så allt blandas väl. Stek tills nästan all vätska har reducerats bort och ställ av stekpannan från värmen.

Under tiden blandar du ströbröd och ägg i en separat bunke och rör om noggrant. Låt dra i ca en minut och blanda därefter ner den kryddade färsblandningen i brödbunken. Arbeta ihop färsen, den kvarvarande hackade löken och ströbrödet noggrant, gärna med händerna om det inte är för varmt, så att du får en hyfsat homogen massa. Smaka av den med salt, ev. mer chili eller andra kryddor. Du vill ha en smet som smakar gott och ganska mycket, utan att bli för intensiv så det bara smakar kryddor, salt eller chili. Försök att forma en liten boll av smeten, om den är för blöt och bara fastnar på händerna så tillsätt mer ströbröd. Om den känns för torr och stabbig, tillsätt lite mer vatten eller olja.

Forma därefter 5-6 ca 1 cm tjocka biffar som är ca 7-10 cm i diameter. Tänk på att biffarna kommer att behålla sin storlek på grillen, till skillnad från köttbiffar. Så gör den exakt den storlek som du vill ha i brödet.

Grilla dem därefter på hög/medel värme på grillen. De håller ihop bra, så du behöver inte oroa dig för att de ska ramla genom gallret. Ge dem ganska mycket stekyta, det är godast så!

IMG_4894

Big Mock dressing

  • 1,5 dl majonnäs
  • 4 msk hackad smörgåsgurka (ättikgurka)
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk finhackad gullök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chilipulver (valfritt och ej orginal)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 nypa salt

Hacka gurkan och löken fint. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Ställ in i kylskåpet minst en timme så att smakerna blandar sig, om inte så kommer löken att vara för stark.

 

0

Svampburgare med chevré och kanderad lök

IMG_1099

Hej vänner!

Just nu sitter jag nere i Skåneland och tittar ut över havet. Jag ska inte säga att jag känner mig som Ulf Lundell, men jag kan förstå honom. Det är något jävligt vilsamt med att ha havets mörkgrå vågor som vandrar oändligt mot stranden och en horisont som nästan sömlöst övergår från blågrå himmel till ett plåtgrå hav.

I kväll ska jag grilla för första gången i år. Det ska bli jävligt fint.

Några av er kanske förstår hur fruktansvärt trist det är att bo inne i storstaden, i en liten lägenhetslåda och inte ha den minsta lilla möjlighet att grilla på flera månader varje år. Sportlovet brukar komma som det första lilla andningshålet. Då åker vi ner till mina svärföräldrars hus nere vid Skälderviken och flyr vardagen. Då grillar jag.

För någon veckan sedan så blev dock the cravings för hårda, så jag och brorsan blev tvungna att slå på stort med en burgarfest som hette duga. Det blev inte samma grej hemma i köket som det hade varit här nere med elden vid havet. Men fint var det. Det stod franska bistroburgare på menyn, och de var gjorda av svamp. Här är receptet.

IMG_1089

Svampburgare med chevré och kanderad lök, 4-6 burgare

  • 800 g skogschampinjoner
  • 1 dl torkad skogssvamp
  • 3 dl valnötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • några kvistar färsk timjan
  • 1,5 msk Touch of Taste brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 2 ägg

Dressing:

  • 1,5 dl majonnäs
  • 3 msk dijonsenap
  • flingsalt
  • mycket svartpeppar

Kanderad lök:

  • 1 stor gul lök
  • 1/2 dl öl
  • 2 msk socker
  • 2 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar

Tillbehör:

  • 1 kruka rödgrön sallad
  • 300 g hel chevré
  • 2 msk honung
  • Salt och peppar
  • 6 briochebröd
  • En massa lökringar

IMG_1085

Börja med att förbereda dressingen genom att röra ihop alla ingredienser, smaka av styrkan och låta stå i kylskåpet till serveringen.

Hacka därefter all svamp grovt, och finhacka löken och vitlöken. Det är ganska mycket svamp, så det kommer ta lite tid, men ha tålamod och se det som en chans att göra dina mindfullnessövningar och jobba på din knivteknik.

När svampen och löken är hackad, börja steka dem i omgångar i en stor stekpanna med höga kanter tills all svamp är stekt. Salta och peppra löpande. Använd flera pannor om du vill att det ska gå fortare. Värm under tiden upp ca 1/2 dl vatten och lägg den torkade svampen i blöt några minuter. Finhacka sedan den uppblötta svampen och tillsätt till svampröran tillsammans med vitlök, soja och fond och stek tills det mesta av fukten har avdunstat från svampröran.

Blanda därefter ihop ströbröd, potatismjöl och ägg i en bunke och låt dra några minuter. Grovhacka valnötterna och rör ner dem, färsk timjan, och svampröran i ströbrödet och blanda noggrant. Ta därefter fram en stavmixer och mixa ungefär 1/3 av smeten till en jämn massa, så du får lite olika textur på smeten. Rör ihop allt på nytt, och smaka av med salt, peppar och ev. mer vitlök tills du har en smet som smakar gott och ganska intensivt.

Svampburgare010

Foto: David Johansson

Nu ska du ha en smet som är relativt lättarbetad, men fuktig. Om den är för svår att göra biffar av, så tillsätt mer ströbröd. Forma 6 stycken biffar med lätt fuktade händer och låt dem stå och dra på en tallrik medan du förbereder den kanderade löken och osten.

Skiva osten i 6 stycken, ca 5 mm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Toppa med honung, salt och peppar och baka i ugnen i ca 5 minuter på 180 grader. Osten ska börja smälta och bli lite rinnig. Detta kan också göras på grillen, genom att lägga ostskivorna några minuter på aluminiumfolie på gallret.

Skiva 1 lök i tunna hela skivor och stek i rapsolja på hög värme tills de börjar få ganska mycket färg, utan att brännas. Salta, peppra och slå i socker och lite öl och låt ölen steka bort. Spara löken i en skål vid sidan.

I samma stekpanna som du stekte löken, eller på grillen, så tillsätter du lite extra rapsolja och börjar steka biffarna på medelhög värme. Låt dem ligga minst 5 minuter och få redigt med färg på undersidan innan du vänder dem.

Avsluta burgarfixet genom att lägga en ostskiva på varje svampbiff och grädda dem i några minuter till i ugnen på ca 100 grader så att osten krämar sig riktigt och biffen håller sig varm medan du friterar dina lökringar. Glöm inte att grilla eller steka bröden i stekpannan där du stekte biffarna också!

Bygg burgaren med bröd, dressing och sallad underst. Sen biff, ost och toppa med en massa kanderad lök och sen locket. Servera med mer dijondressing och nyfriterade lökringar.

Bon Appétit!

Svampburgare004 (1)

Foto: David Johansson

 

 

4

Grillade hamburgare på quornfärs – favorit i repris

IMG_0602

Hej vänner!

De senaste veckorna har varit hektiska. Riktigt jävla hektiska faktiskt. Jag har börjat på ett nytt jobb, som är väldigt roligt och utmanande, men som verkligen suger musten ur en och som har gjort mig akut osugen på att sätta mig och skriva om kvällarna när jag kommer hem. Det har mer varit åt det hållet att jag varit i desperat behov av antiintellektuell stimulans i stil med TV-spel, folkölsdrickande eller att stirra in i väggen.

Så, kontentan har blivit att bloggen har varit lite lidande. Som ni kanske märkt.

Men, det har också inneburit att mitt samarbete med Quorn har fått desto större utrymme under sommaren, och det lär ju inte de klaga på! Haha. Skämt å sido, så har det faktiskt varit en riktigt bra grej för mig, för det har ändå varit en bra sporre till att skriva och hitta på goda nya recept, oavsett om det var för att jag fått betalt för det eller ej. Och Quorn är ju ett väldigt bra företag med goda produkter, så jag har inte klagat.

Men, det samarbetet har nu kommit till vägs ände. Det här är mitt sista recept som grillambassadör för Quorn i sommar. Så, jag tänkte att vi skulle fira av det med en riktig smäll, och då ta mitt absoluta personliga favoritrecept med quorn, alla kategorier. Dvs mina klassiska hemmagjorda quornfärsburgare. För att spicea upp det lite så tänkte jag dock att ni dessutom skulle få min favoritkryddning och en massa goda bilder på dessa burgare som jag tagit genom åren. Så, varsågoda allesammans, och tack för den här grillsommaren!

IMG_7758

IMG_5915

IMG_4894

IMG_1282

Hemmagjorda quornfärsburgare, 5-6 stycken 

  • 300 g quornfärs
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond
  • 1 msk kinesisk soya
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver (eller 1/2 torkad chipotle för mer rökig smak)
  • 2 tsk spiskummin
  • Salt efter smak
  • Olja att steka i

Börja med att finhacka löken, vitlöken samt ev. chipotlechili. Spara hälften av gul löken vid sidan och fräs resten i en stekpanna tills den blir lätt gyllene. Tillsätt tomatpurén, chilin och vitlöken och låt fräsa med en halv minut. Tillsätt därefter färsen och alla kryddor förutom fonden och sojan och låt steka i några minuter till så det blandas och får lite stekyta. Blanda ner sojan och fonden i vattnet och slå över färsen så allt blandas väl. Stek tills nästan all vätska har reducerats bort och ställ av stekpannan från värmen.

Under tiden blandar du ströbröd och ägg i en separat bunke och rör om noggrant. Låt dra i ca en minut och blanda därefter ner den kryddade färsblandningen i brödbunken. Arbeta ihop färsen, den kvarvarande hackade löken och ströbrödet noggrant, gärna med händerna om det inte är för varmt, så att du får en hyfsat homogen massa. Smaka av den med salt, ev. mer chili eller andra kryddor. Du vill ha en smet som smakar gott och ganska mycket, utan att bli för intensiv så det bara smakar kryddor, salt eller chili. Försök att forma en liten boll av smeten, om den är för blöt och bara fastnar på händerna så tillsätt mer ströbröd. Om den känns för torr och stabbig, tillsätt lite mer vatten eller olja.

Forma därefter 5-6 ca 1 cm tjocka biffar som är ca 7-10 cm i diameter. Tänk på att biffarna kommer att behålla sin storlek på grillen, till skillnad från köttbiffar. Så gör den exakt den storlek som du vill ha i brödet.

Grilla dem därefter på hög/medel värme på grillen. De håller ihop bra, så du behöver inte oroa dig för att de ska ramla genom gallret. Ge dem ganska mycket stekyta, det är godast så! Käka gärna med en hemmagjord dressing 🙂

IMG_0596

IMG_0589

IMG_0568

11

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes