Svampburgare med chevré och kanderad lök

IMG_1099

Hej vänner!

Just nu sitter jag nere i Skåneland och tittar ut över havet. Jag ska inte säga att jag känner mig som Ulf Lundell, men jag kan förstå honom. Det är något jävligt vilsamt med att ha havets mörkgrå vågor som vandrar oändligt mot stranden och en horisont som nästan sömlöst övergår från blågrå himmel till ett plåtgrå hav.

I kväll ska jag grilla för första gången i år. Det ska bli jävligt fint.

Några av er kanske förstår hur fruktansvärt trist det är att bo inne i storstaden, i en liten lägenhetslåda och inte ha den minsta lilla möjlighet att grilla på flera månader varje år. Sportlovet brukar komma som det första lilla andningshålet. Då åker vi ner till mina svärföräldrars hus nere vid Skälderviken och flyr vardagen. Då grillar jag.

För någon veckan sedan så blev dock the cravings för hårda, så jag och brorsan blev tvungna att slå på stort med en burgarfest som hette duga. Det blev inte samma grej hemma i köket som det hade varit här nere med elden vid havet. Men fint var det. Det stod franska bistroburgare på menyn, och de var gjorda av svamp. Här är receptet.

IMG_1089

Svampburgare med chevré och kanderad lök, 4-6 burgare

  • 800 g skogschampinjoner
  • 1 dl torkad skogssvamp
  • 3 dl valnötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • några kvistar färsk timjan
  • 1,5 msk Touch of Taste brynt scharlottenlöksfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 2 ägg

Dressing:

  • 1,5 dl majonnäs
  • 3 msk dijonsenap
  • flingsalt
  • mycket svartpeppar

Kanderad lök:

  • 1 stor gul lök
  • 1/2 dl öl
  • 2 msk socker
  • 2 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar

Tillbehör:

  • 1 kruka rödgrön sallad
  • 300 g hel chevré
  • 2 msk honung
  • Salt och peppar
  • 6 briochebröd
  • En massa lökringar

IMG_1085

Börja med att förbereda dressingen genom att röra ihop alla ingredienser, smaka av styrkan och låta stå i kylskåpet till serveringen.

Hacka därefter all svamp grovt, och finhacka löken och vitlöken. Det är ganska mycket svamp, så det kommer ta lite tid, men ha tålamod och se det som en chans att göra dina mindfullnessövningar och jobba på din knivteknik.

När svampen och löken är hackad, börja steka dem i omgångar i en stor stekpanna med höga kanter tills all svamp är stekt. Salta och peppra löpande. Använd flera pannor om du vill att det ska gå fortare. Värm under tiden upp ca 1/2 dl vatten och lägg den torkade svampen i blöt några minuter. Finhacka sedan den uppblötta svampen och tillsätt till svampröran tillsammans med vitlök, soja och fond och stek tills det mesta av fukten har avdunstat från svampröran.

Blanda därefter ihop ströbröd, potatismjöl och ägg i en bunke och låt dra några minuter. Grovhacka valnötterna och rör ner dem, färsk timjan, och svampröran i ströbrödet och blanda noggrant. Ta därefter fram en stavmixer och mixa ungefär 1/3 av smeten till en jämn massa, så du får lite olika textur på smeten. Rör ihop allt på nytt, och smaka av med salt, peppar och ev. mer vitlök tills du har en smet som smakar gott och ganska intensivt.

Svampburgare010

Foto: David Johansson

Nu ska du ha en smet som är relativt lättarbetad, men fuktig. Om den är för svår att göra biffar av, så tillsätt mer ströbröd. Forma 6 stycken biffar med lätt fuktade händer och låt dem stå och dra på en tallrik medan du förbereder den kanderade löken och osten.

Skiva osten i 6 stycken, ca 5 mm tjocka skivor och lägg på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Toppa med honung, salt och peppar och baka i ugnen i ca 5 minuter på 180 grader. Osten ska börja smälta och bli lite rinnig. Detta kan också göras på grillen, genom att lägga ostskivorna några minuter på aluminiumfolie på gallret.

Skiva 1 lök i tunna hela skivor och stek i rapsolja på hög värme tills de börjar få ganska mycket färg, utan att brännas. Salta, peppra och slå i socker och lite öl och låt ölen steka bort. Spara löken i en skål vid sidan.

I samma stekpanna som du stekte löken, eller på grillen, så tillsätter du lite extra rapsolja och börjar steka biffarna på medelhög värme. Låt dem ligga minst 5 minuter och få redigt med färg på undersidan innan du vänder dem.

Avsluta burgarfixet genom att lägga en ostskiva på varje svampbiff och grädda dem i några minuter till i ugnen på ca 100 grader så att osten krämar sig riktigt och biffen håller sig varm medan du friterar dina lökringar. Glöm inte att grilla eller steka bröden i stekpannan där du stekte biffarna också!

Bygg burgaren med bröd, dressing och sallad underst. Sen biff, ost och toppa med en massa kanderad lök och sen locket. Servera med mer dijondressing och nyfriterade lökringar.

Bon Appétit!

Svampburgare004 (1)

Foto: David Johansson

 

 

, , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Svampburgare med chevré och kanderad lök

  1. johanna 16 juli, 2016 at 06:34 #

    Det stavas chèvre, inte chevré.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veckomeny | Systrarna Eisenman - 22 maj, 2016

    […] Recept och bild på ”Svampburgare med chèvre och kanderad lök” från bloggen ”Jävligt gott”. […]

  2. Att testa nytt | HittaLycka - 16 mars, 2016

    […] hann titta lite närmre i boken fick jag dock syn på ett annat recept, som såg väldigt gott ut: Svampburgare! Det var tvunget att testas först, så det gjorde vi förra veckan. De var fantastiskt goda och […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes