Recept Jävligt Goda Vegoburgare – 28/5 Internationella burgardagen i NYC!

IMG_2696

Hej!

I skrivande stund sitter jag och förbereder det sista inför att vi ska åka iväg till New York City i morgon bitti. Känns sjukt häftigt!

The Big Apple. NYC. The capital of the world! Bomber och granater alltså!

Och jävlar vad jag ska käka vegoburgare! Blossom on Columbus är bokat på lördag kväll för deras soy bacon cheeseburger. Superiority Burger är ett måste, Shake Shack, samt By Chloe’s. Men även Pickle Shack, The Organic Grill och en massa andra ställen verkar vara super. Men man ska ju hinna se stan också mellan alla burgare 😛

nyc_skyline

Just på lördagen så planerar jag att gå till Superiority för lunch och Blossom till middag – för då mina vänner, är det INTERNATIONELLA BURGARDAGEN! Och vilket bättre sätt att fira detta på än att svulla i vegoburgare?! 😀 Och inte minst just då Superiority Burger som blivit utnämnd av GQ Magazine till årets burgare 2015! Och är därmed antagligen världens mest kända vegoburgare. Dock har jag läst ganska varierande recensioner, så det känns lite som en hype. Men det är ju idén som räknas. Eller hur? 😉

Men, men. Oavsett om man är i New York över helgen eller inte så borde man verkligen se till å få i sig en redig vegoburgare på lördag. Och varför då inte denna supergoda vegoburgare som jag ägnat så många år att finslipa? Inte för att vara den som är den, men det är väldigt få burgare jag käkat ute på restaurang som överklassar denna när man får till den rätt. Den har fint tuggmotstånd, smakar jättegott och surely has the look.

IMG_2698

Jag har skrivit om receptet flera gånger tidigare, men det utvecklas konstant, och jag tror inte att jag skrivit ner hur jag själv brukar krydda dem. Så här kommer det. Mitt ultimata vegoburgarrecept, komplett med lyxvarianten av den Big Mock sås som bland annat finns med i min nya grillkokbok Jävligt God BBQ.

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Jävligt Goda Vegoburgare, 5-6 stycken

  • 300 g quornfärs (eller soja om ni vill ha vegansk)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 dl vatten
  • 1,5 msk kinesisk soja
  • 1,5 msk brynt scharlottenlöksfond (touch of taste), eller annan grönsaksfond
  • 1.5 dl ströbröd
  • 2 ägg (kan bytas ut mot 1 dl havregrädde och 1 msk potatismjöl för vegansk)
  • 1 msk potatismjöl
  • salt för avsmakning

Lyxig Big Mock Dressing

  • 1,5 dl majonnäs (vanlig eller vegansk)
  • 2 msk hackad ättiksgurka
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt

Tillbehör:

  • 6 st Garants Briochebröd (eller Korvbrödsbagarens Brooklyn Buns eller Friscobröd för vegansk variant)
  • 6 skivor burgarost
  • Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar sås
  • Valfri senap
  • Några salladsblad
  • Skivad rödlök
  • Rostad lök
  • Ättiksgurka

IMG_2652

Burgarna:

Börja med att hacka löken fint. Stek hälften av löken tills den blivit mjuk och tillsätt därefter färsen, tomatpurén och kryddorna och stek tills den fått lite färg. Blanda ihop vatten, fond och soja och slå över färsen. Låt steka ett par minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat.

Blanda ihop ägg, ströbröd och potatismjöl i en bunke och låt stå 1 minut tills det tjocknat. Blanda ner färsblandningen, samt den sista löken och färsk, finhackad vitlök i ströbrödet och blanda rejält så att inga brödklumpar är kvar. Smaka av med mer kryddor och salt efter önskemål. Du vill ha en ganska smakrik smet, men inte så mycket kryddor så det blir äckligt.

Testa att forma biffar med lätt fuktade händer. Om det är för klibbigt, så tillsätt lite mer ströbröd tills du får en lätthanterlig smet. Forma 5-6 biffar.

Grilla dem på direkt värme i ca 4-5 minuter per sida och låt sedan ligga på ytterkanten av grillen några minuter, eller stek på hög värme tills de fått fin färg på bägge sidor och därefter på medelvärme ett tag.

IMG_2656

Dressingen:

Finhacka alla ingredienser och blanda ner i majonnäsen. Smaka av med salt och låt därefter stå en timme och dra sig i kylskåpet. Smaka av igen, och justera ev. salt, syra eller sötman efter eget tycke.

Bygg burgaren med  alla mina föreslagna ingredienser, eller efter eget tycke, men tro mig – det här var fett gott alltså!!! 😀

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



IMG_2689

, , , , , , , ,

7 Responses to Recept Jävligt Goda Vegoburgare – 28/5 Internationella burgardagen i NYC!

  1. Malin 28 februari, 2017 at 06:41 #

    Testade att göra detta recept idag. SÅÅÅ gott, kommer leva på denna burgare hela veckan nu 🙂 TACK!!

  2. Petra 4 juli, 2016 at 07:18 #

    En dum fråga: tinar du färsen först? Eller är det bättre att använda kyld sojafärs (sällsynt men det finns ju)

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 5 juli, 2016 at 11:49 #

      Spelar ingen större roll. Jag brukar köra den direkt ur frysen om jag ska steka den i pannan med fonden. Om jag av någon anledning skippar det steget, så brukar jag tina färsen lite först.

  3. Anton 2 juni, 2016 at 02:41 #

    Dina burgare är helt fantastiska! Har gjort dem ett par gånger och hela familjen älskar dem.

    That being said, vet du hur de blir med Anammas färs? Försökte göra dem veganska en gång för ett tag sedan, men det var svårt att få dem att hålla ihop ordentligt. (kanske fuckade upp med vatten + potatismjöl, vet inte!)

    Tusen tack för alla recept so far, kan hända att man beställer din bok nu till sommaren. 😉

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 2 juni, 2016 at 07:46 #

      Hej!

      Anammas färs funkar fint! Jag har gjort ”köttbullar” med anammas färs och samma recept i övrigt och fått fint resultat. Då blandade jag ströbrödet med havregrädde och potatismjöl istället för ägg. Testa att minska mängden vätska och öka mängden potatismjöl och/eller ströbröd lite kanske?

  4. Jonny 28 maj, 2016 at 09:43 #

    Tjena!
    Måste börja med att tacka för en jävligt tung mat blogg mannen 🙂

    Hur är quornfärsen inte vegansk? Jag trodde quorn var veganskt. Är det jag som inte har koll?

    Ha en tung helg!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 maj, 2016 at 06:20 #

      Nä tyvärr innehåller quorn lite äggviteämne för att hålla ihop! =/ Det är veganska varianter på väg (finns i USA bland annat, och panerade grejer här i Sverige), men vet inte om detta innefattar färsen.

      Tack i övrigt!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: