Konsten att laga en god Qournfärssås

Det är tack vare quornfärssås som jag är vegetarian. Så enkelt är det. Om det inte hade gått att reproducera köttfärssås nära på exakt som den är med kött så är kanske det skulle ha varit en förlust för mycket. Jag älskar köttfärssås. Jag älskar också korv, och jag var en sucker för stora goda burgare och biffar, men man klarar sig gott utan en hel del grejer här i livet, speciellt när det finns så mycket annat gott att äta. Men quornfärssåsen har varit min trygghet, jag vet att om jag någonsin får en craving tillbaks till livet hemma hos morsan innan de fanns en tanke på vad man klämde i sig, så finns den alltid där, precis som den alltid har smakat.

Jag har inget speciellt ”this is the one” recept som jag följer, men jag kan ge några pointers som funkar.

1. Köp bra tomater. Det har jag skrivit om förut.

2. Använd olivolja, ingenting annat. Inte för mycket, då blir det bara oljigt, men se den som en krydda och inte bara någonting att steka lite vitlök i. Typ 0,5 dl eller så.

3. Lägg lite kärlek i soufritton. Soufritto är det italienska fancy spancy namnet på grönsakerna som du steker i olja i början av tillagningen. Vanligtvis använder man sig av gullök, vitlök, stjälkselleri och ev. morot. Hacka alla grejerna fint och stek långsamt på låg värme så att allting blir mjukt, genomskilning och får en mild smak. Du vill inte bränna vid överhuvud taget.

4. Örter! Örter is the shit. Använder du torkade örter vill du ha i dem i början tillsammans med tomaterna. Använder du färska örter, framförallt basilika vill du lägga i dem precis i slutet. Träigare örter som timjan och rosmarin kan koka med längre. Beroende på vad jag är sugen på så varierar jag, men basilika, oregano och timjan är bäst. Oregano ger såsen en viss pizzafeeling om man inte är försiktig. Basilika är klassikern, vrid i en handfull gröna stora blad och koka i tre fyra minuter innan servering. Fantastiskt!

5. Koka länge. Eg. ju längre desto bättre. 30 min – 1 h. Minst, gärna typ 6 h, spä med vatten om det behövs och koka utan lock.

6. Låt stå och dra. Gärna över natten i kylskåp och värm upp i gryta igen. Då smakar det hundra gånger bättre.

7. Använd rätt färs. Quornfärs är min favorit, absolut bäst konsistens av allt jag testat.

8. Andra ingredienser som kan funka och förhöja upplevelsen är: rödvin, tomatpuré, rödvinsvinäger, en smula socker eller honung om tomaterna är för sträva i smaken, soja för färgen, chili för sting, morötter, bönor, svamp eller paprika för utfyllnad. Testa tills du hittar ditt favoritrecept. Generellt sett så tillsätts alla dessa ingredienser samtidigt som tomaterna och får koka med. Självklart ska du salta och peppra så det blir som du vill ha det.

9. Och sist, parmesan och god spagetti eller tagliatelle. Mumma!

, , , , ,

7 Responses to Konsten att laga en god Qournfärssås

  1. David 16 februari, 2017 at 10:22 #

    Tips är att väldigt många inte tål quorn. Både jag och min fru blir väldigt dåliga i magen när vi äter det. Vi får ont i magen i minst 12 timmar efter en måltid med qourn. Väldigt många verkar ha samma problem när man kikar på internet. Vi kör enbart sojafärs nu, men känner att den inte kan koka så värst länge eftersom den tappar konsistensen.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 17 februari, 2017 at 10:53 #

      Ja, jag har hört att många inte tål Quorn, trist! 🙁 Tur att det finns alternativ! Om ni stör er på konsistensen så kan jag rekommendera att antingen koka krossade kikärtor eller hela sojabönor, använda belugalinser, eller att finhacka oumph och använda det istället. Det blir bra!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vegetarisk Lasagne | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 19 juni, 2017

    […] Följ tipsen som ni hittar här. Börja med quornfärssåsen minst tre timmar innan lasagnen ska serveras för bästa resultat. […]

  2. Shepherds pie | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 28 april, 2014

    […] till 1/2 sats av gårdagens quornfärssås (eller vilken tomatbaserad färssås som helst) ev. några extra kvistar/1 tsk torkad rosmarin ev. […]

  3. Här ska det slow cookas! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 januari, 2013

    […] har inte hunnit testa den så mycket ännu. Bara använt den en gång för att göra quornfärsås. Det blev helt okej, mustigt men quornfärsen blev ganska överkokt, så den kanske man borde […]

  4. Världens bästa barnquornfärssås | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 3 juli, 2012

    […] Om ni vill ha lite fler tips på hur ni kan gå till väga för att få till såsen bra så har jag skrivit om det i ett tidigare inlägg som ni hittar här. […]

  5. Grymma vegetariska hamburgare på quornfärs | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 augusti, 2011

    […] inte receptet för dig. Men om man är som mig, en sucker för alla de där barndomsrätterna á la spagetti med köttfärsås, korvstroganoff, pizza eller då hamburgare och inte vare sig vill eller kan leva utan dem trots […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes