Pasta Carbonara

Det här är en klassiker och en favorit hos lilltjejen. Det är också en sån där rätt som jag aldrig har käkat i orginaltappning, dvs med kött, vilket gör det oändligt mycket mer tacksamt att laga den vegetariska varianten. För mig kommer det här alltid att vara så som Carbonara ska smaka.

Namnet betyder kolarhustruns pasta och kommer från att en redig carbonara ska serveras kryddad med rikligt med svartpeppar. Så blir det då ju inte riktigt alltid i vårt hem då lillan inte gillar peppar, men jag brukar ha kvarnen nära till hands vid bordet för att krydda efter servering.

Carbonara, precis som Al Fredo (ännu en av dessa italienska pastasåser med ett egennamn) är inte världens fettsnålaste käk så den här gången testade jag att använda Keldas Laga Lätt istället för grädde. Det är en mix av grädde och mjöl som redan är färdigredd med lite mjöl vilket gör att den krämar extra mycket när den värms upp. Den funkade perfekt till Carbonara, även om man ju inte får exakt samma smak som om man hade brassat på med vispgrädde. Men sojabacon är ju heller ingen pancetta och inte fan gör det nåt.

Carbonara 4 port.

500 gram pasta
5 dl Kelda laga lätt
1 dl riven parmesan
3 ägg
250 g sojabaconbitar från Hälsans kök
1 stor vitlöksklyfta
1 liten gul lök
Salt och en massa nykrossad svartpeppar

Sätt på pastavatten och börja koka pastan. Tajma så att pastan är färdigkokt precis när sojabitarna är färdigstekta. Hacka vitlöken och gullöken fint och stek någon minut i lite olivolja i stekpannan. Lägg därefter i sojabaconet i pannan tillsammans med löken och stek frasigt. Vispa ihop Laga lätt, parmesan och äggen i en skål vid sidan om. När baconet är färdigstekt och pastan precis är nykokt och fortfarande rykande het, rör ihop allt i stekpannan och häll över ägg och ostblandningen så att äggen börjar stelna och såsen tjockna till av värmen från baconet och pastan. Salta och peppra och låt stå och dra i någon minut.

 

, , , ,

7 Responses to Pasta Carbonara

  1. Jenny 10 oktober, 2012 at 03:30 #

    Hej! Har tidigare gått efter hälsans kök receptet på Pasta Carbonara men hittade ditt idag. Lär sonen att laga rätten. :-) Jag vill bara informera om att det går att byta ut Kelda laga lätt mot creme fraiche eller, som idag turkisk yoghurt beroende på vilken fetthalt du vill ha på maten. Osten går också att byta ut mot annan lagrad ost, eller om man är en ostälskande familj som vi är, vilken ost som helst men kan då behöva krydda lite extra. Nu är vår Pasta klar, smaklig måltid!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 10 oktober, 2012 at 07:54 #

      Hej! Tack för tipsen. Jag kör vanligtvis nu för tiden på matlagningsgrädde och lite back-up mjöl för att reda av om det inte blir bra nog. Creme Fraiche tycker jag har en ganska karaktäristisk syrlig smak som blir gott, men in my book inte alls som en carbonara ska vara. Men det är ju värt att testa ibland det med:)

  2. Sonja 1 april, 2012 at 06:00 #

    Tack för tipsen det ska jag definitivt prova! Jag funderar lite på att göra en pumpasoppa :) Det kanske blir en pumpasoppa!

  3. Sonja 27 mars, 2012 at 12:30 #

    Jag blev förvånad över hur det smakade som riktig carbonara med bacon! Väldigt gott! Du har riktigt mumsiga recept på din blogg och det inspirerar mig och min matlagning på ett väldigt bra sätt. Jag tänkte höra om du kan tipsa om en smarrig förrätt? Jag ska bjuda några vänner på middag och vill inspirera dem till att äta mer vegetariskt :).

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 31 mars, 2012 at 11:55 #

      Hej och tack så mycket! Känns roligt att höra:)

      Förrätter ja.. Ja det beror ju mycket på vad du ska laga i övrigt. Men några saker jag käkat på senaste som varit riktigt smarriga är:

      Till italienskt: En mozzarella Caprese – skiva färsk tomat och färsk mozarella och varva dem på en tallrik med färsk basilika emellan. Ringla över lite god olivolja som du krossat ett par basilikablad i (mortla dem tillsammans) och toppa med lite salt och peppar. Supergott!

      En annan precis lika enkel men supergod fransk förrätt är ägg mayonnaise – Koka ett ägg per person i sex-sju minuter så att det blir lite mitt emellan hård och löskokt. Skala och halvera. Servera det med små cornichons (inlagda gurkor), kalamataoliver och hemmagjord mayonnaise som du smaksatt med lite dijonsenap.

      Annars är soppa alltid gott som förrätt, en enkel sallad med lite får eller manchegoost kan också vara fint. Men jag skulle egentligen tipsa om att utgå ifrån det du serverar till förrätt – ta något som känns som att det hör ihop, inte är för mycket jobb med att fixa och som gör gästerna sugna på mer!

  4. Tina 12 oktober, 2011 at 05:55 #

    Grymt gott blev det! Och gillar bloggen,som jag hittade när jag sökte på veg. Carbonara – hit kommer jag igen:)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Svamp och valnötsstek på Nyår och barnmatsprat | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 3 februari, 2014

    [...] pasta, sojabullar med stekt potatis och lingonsylt, spenatsoppa med ägghalvor, ärtsoppa, pasta carbonara på fakeon (sojabacon), pasta med tomatsås och mozzarella, viltgryta (utan svamp, finns på [...]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes