Matinspiratör för Västerbottensost! – Västerbottenspanerad quorn med pasta- och tomatsallad

DSC_2875 (800x536)Hej!

Jag har fått äran att få vara en av Västerbottensosts matinspiratörer i deras stora satsning #magipå20 som de har under 2015. 20 matinspiratörer ska skapa 20 rätter som vardera tar ca 20 minuter att laga, och Västerbottens gyllene krona ska vara en central del i receptet. Det är ett sponsrat jobb, det ska jag vara tydlig med, men jag käkar gärna Västerbotten vilken dag i veckan som helst så jag kan utan problem säga att jag står för det här till 100 %. 🙂

Jättekul tyckte jag, när de frågade om jag ville vara med och började genast fundera på vad jag skulle kunna laga. De har också ett underliggande picknicktema på sina maträtter, så jag tog dem på orden och gick direkt i tankarna till mat som är lika god kall som varm. Och vad är då inte godare än en smarrig pastasallad?

Den här rätten är verkligen så sjukt god. Jag fick inspirationen från det här receptet som jag fick i en av Linas Matkassar förra året, men har utvecklat det några steg till. Det är jättegott att äta kallt som matlåda eller till picknicken, men funkar självklart perfekt direkt ifrån spisen också. Hoppas ni gillar det!

DSC_2897 (800x536)

DSC_2893 (800x536)

Västerbottenspanerade quornfiléer med pasta- och tomatsallad, 3-4 portioner

  • 200 g västerbottensost
  • 300 g quornfiléer
  • 2 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 300 g pastarör
  • 350 g goda körsbärstomater
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 dl hackad färsk bladpersilja
  • 100 g färsk bladspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 citron
  • 3 msk olivolja
  • extra olivolja till stekning
  • salt och svartpeppar

DSC_2854 (800x536)

DSC_2856 (800x536)

DSC_2860 (800x536)

Börja med att sätta på pastavattnet och koka pastan. Den får gärna svalna lite, så det gör inget om den blir klar innan quornen är färdig. Riv västerbottensosten och förbered tre tallrikar – en med riven ost, en med vispade ägg och en med mjöl. Panera quornfiléerna genom att först doppa dem i ägg, sen mjöl, sen ägg igen och sist i ost. Salta och peppra dem lite. Stek därefter quornfiléerna på medelvärme i en stekpanna med ganska mycket olivolja tills de blir lätt gyllenbruna på bägge sidor.

Medan quornfiléerna är i stekpannan så finhackar du rödlök, vitlök, persilja och spenat. Skölj och halvera tomaterna och blanda ihop dem med resten. Pressa över juicen från citronen och blanda allt med olivolja, salt och peppar. När pastan är klar häller du av kokvattnet och blandar ner pastan i salladen. Smaka av med salt, peppar och kanske mer citronjuice. Avsluta med att skära quornfiléerna i fyra skivor på längden och placera dem överst på salladen. Klart! 🙂

DSC_2890 (800x536)

DSC_2867 (800x536)

 

Och ja – till sist ett kort ord till mina veganska och hardcore-lakto-ovo-vegetariska läsare. Jag vet att Västerbottensost innehåller löpe, som görs av kalvmage. Jag får ofta kommentarer på inlägg som har den typen av ostar här på bloggen som vill uppmärksamma det faktumet. Men, personligen har jag valt att inte vara jättenoga med ostlöpe. Alla drar vi våra gränser på olika ställen utifrån våra olika behov och förmågor. Jag har haft väldigt svårt att sluta äta ost (det är en ganska stor del av min diet, to say the least), men skär i stället ner på ägg, mjölkprodukter och undviker att använda läder. Andra undviker löpe men klär sig glatt i skinnjackor och käkar omeletter. Men i min bok är varje steg åt rätt håll värt att fira – och att käka västerbottenspanerad quorn istället för fabriksuppfödda kycklingar tycker jag gör det hela ganska värt ändå. 🙂

, , , , , , , , , , ,

8 Responses to Matinspiratör för Västerbottensost! – Västerbottenspanerad quorn med pasta- och tomatsallad

  1. Valentina 27 december, 2016 at 06:48 #

    Tycker du quorn blir god utan att marineras alls? Jag tycker den blir torr och seg utan att marineras och helst med citron, det blir inte ens särskilt mycket citron smak kvar sen men gör jättestor skillnad för konsistensen. Själv blir jag ganska besviken om det finns quorn på restaurang tex och den är helt okryddad/obehandlad så jag blev lite förvånad över ditt recept.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 december, 2016 at 07:49 #

      Om quornen är panerad tycker jag att det funkar! Då ger ofta paneringen smak till quornen, sen ska man självklart inte översteka den, då blir den ganska torr. Men jag håller med om att obehandlad quorn är ganska trist.

  2. Alice 24 september, 2015 at 03:36 #

    Det finns ostar utan löpe.

    https://ostboden.wordpress.com/vegetariska-ostar/

    🙂

  3. Nina 2 juli, 2015 at 09:40 #

    Ja! Dom behöver ju inte ta bort den befintliga osten! Bara göra en vegovariant (tills dom upptäcker att det går lika bra). tycker verkligen att dom borde haka på vegoströmmen 😉

  4. Nina 29 juni, 2015 at 05:55 #

    Vilken synd att Västerbottenost inte är vegetarisk! Hoppas dom gör en variant utan löpe inom en snart framtid! 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 29 juni, 2015 at 08:55 #

      Ja, det håller jag med om. Tyvärr så är nog sannolikheten att de kommer göra den ungefär lika med noll. Deras hemliga recept är inget de kommer att fippla med på överskådlig tid skulle jag gissa.

      • Jon 30 juni, 2015 at 09:23 #

        Du kanske kan passa på och fråga nu när du har kontakt med dem om det är något de funderat över samt förstås att det är många som skulle uppskatta löpfri ost 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes