Lyxig vegetarisk pytt i panna

unnamed

Hej!

Nu är det bara två veckor kvar tills jag slutar på Fryshuset och börjar jobba heltid med bloggen. Jag är ganska rejält utfasad från de flesta processerna på jobbet och börjar lite så smått kunna känna av hur det ”nya livet” kommer att bli. Känns riktigt ballt, men ganska konstigt!

Väldigt mycket av det jag har gjort hittils med bloggen har ju skett på kvällstid, och alltid varit något av en kamp med att få tiden att räcka till för. Skriva recept, laga mat, fota, fixa med hemsidan, bokföra och verksamhetsutveckla. Allt det där kommer jag att ha så sjuuuukt mycket tid över till nu! Det känns ganska crazy faktiskt. Det ska bli väldigt roligt att se hur allt utvecklas när jag kan lägga så mycket kvalitetstid på det.

Som jag skrev för någon vecka sedan så får ni väldigt gärna fortsätta att komma med tips på grejer ni tycker att jag ska försöka laga, eller skriva om. Jag värdesätter era idéer och inputs sjukt mycket!

dsc_3374

Den här veckan har mitt vardagsvegotema tillsammans med Quorn kommit till sitt slut, och vi kan presentera det sista receptet. Det har varit väldigt roligt att få utmana sig själv och försöka sätta lite ny twist på gamla klassiska husmansrecept, och att få göra det tillsammans med Quorn känns perfekt. Det hjälper mig både att nå ut till fler med bloggen, men passar också jättebra ihop med rätterna då deras produkter verkligen gör sig superbra till just olika typer av husmanskost. Färsen är in my opinion absolut den bästa och godaste på marknaden, och både filéerna och bitarna blir jättegoda och saftiga om man hanterar dem rätt. Nu håller vi som sagt bara tummen för att de veganska varianterna kommer till den svenska marknaden fort som attans!

Det här receptet är en liten fusion mellan gräddstuvad och klassisk råstekt pytt i panna, där jag steker quornbitarna separat för att inte musha ihop rätten för mycket. Quorn mår absolut bäst om det får marinera lite i förväg och inte steks så jättehårt. Därför passar bitarna perfekt att gräddstuvas kort!

En till grej, just nu har Quorn dessutom en stor tävling på sin instagram där de lottar ut hela 40 ex av min kokbok Jävligt God BBQ! Du tävlar genom att dela med dig av en bild på ditt smarrigaste vegohusmansrecept. In å vinn vettja!

Och jo, ni vet väl att jag finns på både facebook och instagram va? Följ mig där för dagliga uppdateringar och inspiration 🙂

dsc_3386

Lyxig vegetarisk pytt i panna, 3-4 portioner

  • 300 g Quorn Bitar (eller sojabitar eller tofu för vegansk version!)
  • 6 stora fasta potatisar
  • 1 gul lök
  • 100 g rökt tofu
  • 100 g trattkantareller, eller annan skogssvamp
  • 2 kvistar färsk grönkål
  • 2 dl havregrädde
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 kruka färsk kruspersilja
  • Salt och peppar

Snabbinlagd rödbeta (Lånat från grymma Vegokäk, tackar så mkt!)

  • 1 rödbeta
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl ättikssprit

dsc_3401

Börja med att förbereda rödbetorna. Skala en stor, rå rödbeta och hyvla eller mandolina den så tunt som möjligt. Koka upp lagen och häll över skivorna och låt dra medan resten av rätten förbereds.

Blanda quorn, havregrädde, fond, soja, dijonsenap, timjan, salt och peppar i en bunke och låt marinera i 15-20 minuter medan potatisen steks.

Skölj därefter potatisen och skär den i ca 1×1 cm stora kuber. Börja råsteka den medan du hackar resten av ingredienserna.

Hacka löken fint, rensa svampen och tärna tofun. När potatisen fått steka ca 10 minuter tillsätter du tofun och låter den brynas tillsammans med potatisen. Ungefär tio minuter senare tillsätter du löken och svampen och låter även dem vätska ut och brynas. Salta och peppra efter behov.

Ungefär samtidigt som du tillsätter löken och svampen i potatisen kan du ta en separat stekpanna och värma upp quornen tillsammans med gräddsåsen. Skölj och riv ner grönkålsbladen i mindre bitar i pannan och koka ihop tills gräddsåsen reducerats ner rejält. Du vill att större delen av såsen ska ha fastnat på quornbitarna och grönkålen. Smaka av med salt och peppar.

Servera genom att göra rum för quornröran i potatispannan och lägg upp allt i en panna som på bilden. Toppa med persilja och servera med rödbetorna. Blanda ihop på tallriken.

dsc_3379

 

, , , , , , , , , , ,

5 Responses to Lyxig vegetarisk pytt i panna

  1. Chen 27 december, 2016 at 11:44 #

    Skriv gärna om det ska vara mörk eller ljus soja – det finns bägge sorterna, både i Kina och Japan.

  2. Helena 5 november, 2016 at 03:25 #

    Hej!!
    Jag letar efter en vegetarisk höstgryta, du vet som den där köttgrytan som brukar kokas som långkok med championer, lök, och morötter, eventuellt potatis och andra rotfrukter i, gelé och grädde och grejer… Det vore så schysst om det är nåt du skulle vilja laga och sen ge ett recept på här
    Helena

Trackbacks/Pingbacks

  1. Krämig svampsoppa på kantareller och svart trumpetsvamp | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 29 september, 2016

    […] Lyxig vegetarisk pytt i panna […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes