Krämig pasta med ärtor och champinjonsås

*I samarbete med ICA Sverige*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! 🙂 I morgon har vi kört en hel vecka av min och ICAs #VeganI30Dagar utmaning på instagram (följ mig, @javligtgott och @icasverige för en massa tips hela månaden!) och en ny veckomeny kommer ifrån ICA. Jag bidrar även som förra gången med ett nytt recept, den här gången i form av en riktigt smarrig och krämig pasta 🙂

Tanken med den här rätten var att veganisera skolans klassiska ost och skinksås, fast så klart med en egen liten twist. Osten ersätts med vitlök, ljus sojasås och näringsjäst som ger en riktigt god umamismak, och istället för vanlig grädde använder jag havregrädde. Ju mer grädde desto krämigare slutresultat, så det är egentligen bara ditt eget samvete som sätter gränsen 😉 Blir såsen för såsig så kan du reda den med lite mjöl och vatten precis i slutet inna du häller ner pastan.

Tricket för att få till bäst smak och konsistens i svampen är att skära den i små bitar och sedan torrsteka tills all vätska släpper och svampen börjar få färg. Det ger dig en fast konsistens och en god så kallad ”maillardeffekt” dvs knaperstekning på svampen som har en massa god smak. Ha sedan, som receptet beskriver i olja, och lök och stek tillsammans med den knaperstekta svampen på lägre värme tills löken blir mjuk så inte den också knapersteks.

Det här borde rimligtvis vara den perfekta rätten för att vända över alla svampskeptiker hemma i familjen! Ärtorna gör såsen riktigt söt och god, utan att tumma på nyttigheten. Perfekt för barn, stora som små 😉

Pasta med ärtor och champinjonsås, 4 portioner

  • 500 g färska champinjoner
  • rapsolja till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g pasta (valfri sort)
  • 1 msk ljus sojasås
  • 1 tsk mörk sojasås
  • 2 tsk torkad oregano
  • 3 msk näringsjäst
  • 1 msk ljus grönsaksfond
  • 3 dl havregrädde
  • 2 dl gröna ärter
  • 1 dl pastavatten
  • salt och peppar efter smak
  • Några kvistar färsk oregano till garnering

Gör så här 

  1. Sätt på pastavatten.
  2. Hacka champinjonerna i ca 1×1 cm stora tärningar.
  3. Fräs champinjonerna på hög värme tills all vätska dunstat ur dem och de fått fin färg i en gryta utan olja.
  4. Finhacka gul lök och vitlök.
  5. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Sänk värmen på grytan med svampen, tillsätt olja, lök och vitlök och fräs tills löken mjuknar.
  7. Tillsätt sojasås, torkad oregano, näringsjäst, grönsaksfond och havregrädde i grytan.
  8. Rör om så allt blandas och koka såsen medan pastan kokar. Ha i ärtorna de sista två minuterna.
  9. Häll av pastavattnet men spara ca 1 dl (för 4 port) och blanda därefter ner pastan i såsen.
  10. Om såsen blir för tjock när du haft ner pastan så späd med lite av det sparade pastavattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  11. Toppa med färsk oregano och servera genast!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes