Jerk Tofu Tacos – Recept sex ifrån Grill & BBQ SM

Det här inlägget är i samarbete med *Ta Fram Det Bästa*

Hej!

Idag ger jag er det sista av mina sex recept som jag lagade på Grill & BBQ SM på Liseberg i maj tillsammans med Ta Fram Det Bästa. Och det är ett riktigt smarrigt sådant!

Som jag tidigare berättat så var tanken att jag skulle skuggtävla på Grill & BBQ SM med mina veganska BBQ recept i alla deras sex kategorier: fisk, vegetariskt, kyckling, kamben, högrev och grisbog. Jag har skrivit om alla andra recept, ett i veckan från dess till nu (klicka på respektive namn ovan för recepten!) och här kommer nu det sista, som fick tävla i ”fisk” kategorin.

Det här är lite av en ny take på fish tacos. Jag tycker att tofu är ett grymt substitut för vit fisk, och framförallt när det marineras, paneras eller i någon sorts röra så blir effekten grym. Här har jag valt att istället för att göra det klassiska, att panera ”fisken”, i en fish taco så marinerar jag den i en BBQ sås kryddad med jerkkrydda. Resultatet blir en kryddigare och hetare version men minst lika god. Jerkkryddorna funkar grymt med en fruktig salsa och syrlig limedressing. Testa själva vettja!

Jerk Tofu Tacos, 8 portioner

  • 2 paket fast tofu á 250 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk jerkkrydda (finns recept på en hemmagjord blandning i det här receptet)
  • 2 msk TABASCO® Chipotle Pepparsås
  • 2 msk Kikkoman soja
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 1 1/2 msk koncentrerad brynt schalottenlöksfond
  • 2 dl ketchup
  • 1 lime
  • 1 dl öl
  • salt

Mangosalsa

  • 2 mango
  • 2 avokado
  • 3 tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 kruka koriander
  • 1/2 kruka bladpersilja
  • 1 lime
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk TABASCO® Habanero Pepparsås
  • salt

Limedressing

  • 1 kruka koriander
  • 2 burkar havrefraiche
  • 2 lime
  • salt och peppar
  • 3 msk olivolja

Tillbehör

  • ca 20 små tortillabröd
  • 1 knippe salladslök
  • 1 rödlök
  • 2 krukor koriander
  • TABASCO® Habanero Pepparsås
  • salt

Gör så här

Marinad:

  1. Skala lök och vitlök och hacka. Värm olja i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt resten av ingredienserna förutom tofun.
  2. Koka upp marinaden och smaka av med salt.
  3. Lägg tofun i marinaden och låt marineras i 2 timmar eller över natten.
  4. Tänd grillen.
  5. Trä tofubitarna på spett och grilla över direkt värme tills de får fin färg på alla sidor, ca 3-7 minuter per sida beroende på värme

Mangosalsa:

  1. Kärna ur och skär bort skalet på mangon.
  2. Kärna ur och gröp ur avokadon, skär i 1 x 1 cm stora tärningar.
  3. Skär tomaterna i likastora bitar. Blanda ihop i en skål.
  4. Skala löken och vitlöken och hacka fint. Hacka örterna.
  5. Blanda i lök och örter i mangon och blanda om
  6. Pressa över saften ifrån limen, tillsätt olja, TABASCO® Habanero Pepparsås och rör ihop och smaka av salsan med salt.

Limedressing:

  1. Hacka koriandern och blanda ihop med med havrefraiche. Riv ner skalet ifrån limen och pressa i limesaften och rör i oljan.
  2. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen 1 timme.

Servering:

  1. Ansa och skiva salladslöken.
  2. Skala och finhacka rödlöken.
  3. Värm tortillabröden snabbt på grillen.
  4. Servera tortillabröden med grillad tofu, mangosalsa, limedressing, salladslök, rödlök, koriander och några stänk TABASCO® Habanero Pepparsås.

, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jävligt God BBQ, Serien, Avsnitt 2 – Utmaningen | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 26 juli, 2017

    […] strikta med vad du håller på med i respektive kategori, och då kategorierna de facto hette; fisk, vegetariskt, kyckling, kamben, högrev och grisbog. så var du banne mig också tvungen att […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes