Jävligt Svart – Jävligt Gotts månadsburgare på Bastard Burgers i februari

*I samarbete med Bastard Burgers*

Hej vänner!

Hoppas att allt är fint med er! Här har allt – och då menar jag verkligen ALLT, dragit igång med full fart. Det är NYA stora hemliga projekt, mängder av utbildningar och föreläsningar samt massor av andra coola och roliga grejer på gång i Jävligt Gotts värld.

Inte minst går samarbetet med Bastard Burgers på räls alltså! Så OTROLIGT roligt att se alla era reaktioner på den första månadsburgaren och på den stora nya veganmenyn som jag hjälpt Bastard Burgers att ta fram. Det har flugit vegoburgare ut från köket de senaste veckorna, och vi har mer än fördubblat försäljningen av vegoburgare på Bastard mot december! Hur galet som helst! På restaurangerna i Stockholm har i snitt var femte serverad burgare varit vegansk – och då får ni komma ihåg att vi släppte hela den stora veganmenyn först den 24:e januari, bara nu sista veckan alltså!

Hur kul som helst! Jag hoppas verkligen att gensvaret på de kommande månadsburgarna kommer att vara lika bra och att vi bara fortsätter att locka fler att testa dessa riktigt smarriga veganburgare. De har ju trots allt ca 1/10 av den klimatpåverkan som Bastards köttburgare har och har 100 % av smaken, så jag tycker att valet borde vara enkelt 😉

Månadens burgare kallar jag Jävligt Svart och idén kom ifrån den burk med svart vitlök som jag fick hem i höstas från Stockholm Food & Winemässan. Svart vitlök är fermenterad vitlök som utvecklar en djup och mustig umamiton när den får ligga i en kontrollerad temperatur på på ca 60 grader i hela 30-40 dagar! Jag ville skapa en burgare utifrån den här fantastiska råvaran och samtidigt göra något lite udda och roligt. Resultatet blev Jävligt Svart! En burgare med svart aioli gjord på svart vitlök, vanlig vitlök, svart hushållsfärg (som är gjord på vegetabilisk aska!) och vegansk majonnäs, fejkonmarinerad portabellosvamp, vitlöksfräst svartkål, vegansk cheddarost, en massa svartpeppar och syrad silverlök.

För att beskriva smaken skulle jag säga att den är typ som en bacon och aioliburgare med vitlöksfräst kål typ. Fast på steroider!

Och bli inte oroliga. Den svarta färgen är inte ett dugg farlig. Bara jävligt cool! 😉

Jävligt Svart – 4 burgare

Toppings per burgare

  • 1,5 msk svejkon
  • 1 msk Svart aioli
  • 1 Beyond Burgare med ost och rikligt med svartpeppar
  • Picklad silverlök
  • Vitlöksfräst strimlad svartkål
  • 0,5 msk Svart aioli

Recept

Svart aioli

  • 4 dl vegansk majonnäs
  • 4 klyftor svart vitlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 – 2 tsk svart hushållsfärg
  • 1 msk kikkomansoja
  • Rikligt med svartpeppar (smaka av!)
  • Juice från ½ citron eller 2 tsk vitvinsvinäger

Svejkon (svampfejkon)

  • 400 g hel portabellosvamp
  • 2 msk kikkomansoja
  • 1 msk liquid smoke
  • 1 tsk agavesirap
  • 2 msk rapsolja

Stekt strimlad svartkål

  • 300 g svartkål
  • 1 msk kikomansoja
  • 3 klyftor vitlök
  • juice från ½ citron
  • 2 tsk rapsolja

Picklad lök

  • 2 silverlökar
  • juice från 1 citron

Övriga tillbehör

  • 4 stycken vegobiffar (laga egna på formar färs eller köp till exempel Juicy Vegan Burgers eller annan redig vegoburgare!) På Bastard använder vi Beyond Burgers som idag inte finns i butik i Sverige.
  • Bröd (jag rekommenderar Brooklynbröd från Korvbrödbagaren)
  • Svartpeppar
  • Veganost (Vi använder violifes cheddarost)

Gör så här

Svart aioli

  1. Mixa ihop alla ingredienser
  2. Smaka av med sojasås, svartpeppar och syra. Justera mängden hushållsfärg för att få en relativt mörkgrå färg.

Svejkon (svampbacon)

  1. Skiva svampen i ca 4 mm tunna skivor, gärna utmed långsidan. De krymper rejält i stekpannan, så oroa er inte om bitarna ser stora ut.
  2. Lägg svampen i en marinad med de övriga ingredienserna i minst en timme, helst över natten
  3. Häll svampen med marinaden ner i en stekpanna och stek tills all vätska avdunstat, all marinad absorberats in i svampen och denna blivit svart på kanterna och mörkbrun i mitten. Stek inte FÖR hårt för då bränns allt och blir bittert, men det ska ändå stekas rejält.
  4. Serveras i rumstemp, men kan torka ut så förvara helst med lock eller liknande

Vitlöksfräst svartkål

  1. Skölj och strimla svartkålen
  2. Stek mjukt på medelvärme i en stekpanna tillsammans med finhackad vitlök
  3. Ha i kikkomansoja och citronjuice och stek i några minuter tills kålen tar upp smakerna
  4. Smaka av med citron och ev. mer sojasås. Du vill ha en tydligt och potent smak av vitlök, citron och sälta.

Picklad silverlök

  1. Skala och strimla silverlöken i tunna ringar
  2. Pressa över citronjuicen
  3. Låt dra minst 30 min innan servering

Bygg burgaren

  1. Stek vegobiffen med rikligt med svartpeppar, toppa med en skiva ost
  2. Stek bröden
  3. Bygg burgaren med strimlad kål i botten, sen picklad lök, burgare med ost och peppar, dressing och sist svejkon. Ha rikligt av alla ingredienser. framförallt kålen och svampen.
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes