Hummusbowl med falafel och fattoush

ANNONSSAMARBETE MED FINDUS

Hej!

Jag är nyligen hemkommen ifrån Los Angeles och för stunden ganska jetlaggad när jag skriver det här inlägget (som ska publiceras om en vecka – så när ni läser det så kommer jag förhoppningsvis att må betydligt mkt bättre *Edit* – Det gör jag inte, för jag är förkyld och helt slut efter en lång helg på Sthlm Food & Wine mässan. Men glad är jag!). Sådana svagare stunder kan det vara skönt med lite riktig comfort food, som heller inte är så värst svår att laga.

När jag tänker comfort food så tänker jag på mat som gör dig riktigt varm inombords. Som kanske är snäppet onyttigare och svulligare än genomsnittet, men som ger dig känslan av att hela ditt väsen bara njuter och slappnar av lite extra när du käkar det. Som är så där extra jävla gott. Alla länder har sina egna varianter av det. Britterna har sin sheperds pie, norrlänningarna sin palt, japanerna sin ramensoppa och jag är övertygad om att det här är vad libaneserna käkar när de precis gjort slut med sin pojkvän och behöver en matkram. Det är kärlek i en skål.

För ärligt talat – VARFÖR äter vi inte mer hummus ur skålar? Det är ärligt talat det bästa sättet att äta hummus på. Lägg en stor klick hummus i botten på en djup tallrik, smeta ut den utmed kanterna och fyll skålen med goda röror och grejer. Ät med sked eller med libabröd. Så. Jävla. Gott.

En grej som jag tycker kännetecknar riktigt bra comfortfood är också att den inte är för svår att laga. Visst – det finns comfort food som tar flera timmar att fixa, och som du njuter av när du är på besök hemma hos mamma eller farmor. Men för trött å sjukvarianten så underlättar det när du också kan göra en variant på 30 minuter – utan att kompromissa med smaken.

Då är det skönt att det ibland finns färdig falafel att ta fram ur frysen. Om du sedan snabbfriterar dem i stekpannan istället för att micra eller bara steka dem så får du dem ändå nästan precis så där fasta och knapriga som du vill ha dem. Men utan att behöva blötlägga kikärtor i 12 timmar och släpa fram köttkvarnen för att mala dem perfekta.

Fördelen med den här rätten är att den förutom att vara värmande och tröstande både är riktigt nyttig (ja – TROTS FRITERINGEN!) och riktigt klimatvänlig! Och framförallt den klimatvänliga dimensionen är något som både Findus och jag tror väldigt mycket på och gärna hjälper fler att hitta enkla sätt att få till i vardagen. Genom att skippa köttet och låta hummusen och falafeln stå i centrum så reducerar du din förkylnings eller jetlags klimatpåverkan med hela 25 %! För visste du att maten du äter står för drygt 25 % av din klimatpåverkan, och att du kan reducera den med nästan 90 % genom att äta veganskt? Varje måltid räknas, så varför inte börja redan idag? Det behöver varken vara svårt eller tråkigt.

Hummus bowl med fattoush och falafel, 2-3 portioner

Hummus

  • 2 paket kokta kikärtor á 400 g
  • 2-3 klyftor vitlök
  • juice från 1 liten citron eller 1 lime
  • 1 dl tahini
  • 0,5 dl vatten
  • Salt och chiliflakes

Fattoush

  • 2 färska tomater
  • 1 dm gurka
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 kruka koriander eller bladpersilja (efter tycke)
  • juice från 1 lime
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 libabröd
  • Salt och chiliflakes

Vitlökssås

  • 2 dl växtbaserad fraiche eller yoghurt
  • 1 stor klyfta vitlök
  • juice från 1/2 lime
  • salt och peppar

Gör så här

Falafel

  1. Hetta upp frityrolja i en stekpanna med höga kanter. Fritera falafeln i 5-7 minuter på medelhög värme tills de fått fin färg och är genomstekta
  2. Låt rinna av på hushållspapper

Hummus

  1. Börja med att vispa ihop tahini, citronjuice och en liten skvätt vatten (om du använder fast tahini) tills tahinin börjar ljusna. Det gör att tahinin tappar sin bitterhet och blir godare. Använd en mixerstav eller en blender för bästa resultat.
  2. Tillsätt vitlök, kikärtor och lite vatten och mixa ihop till en jämn smet med en mixerstav eller i en blender. Tillsätt ev. lite extra vatten försiktigt tills du är nöjd med konsistensen. Ha inte i för mycket, för då blir det svårt att smeta ut hummusen i skålen!
  3. Smaka av hummusen med salt, chiliflakes och ev. mer citronjuice

Fattoush

  1. Skölj och tärna tomat, gurka och rödlök fint. Tomaten och gurkan i ca 1×1 cm stora bitar och löken något mindre
  2. I frityroljan som du friterade falafeln i, fritera små klippta bitar av libabröd tills de blir gyllenbruna å knapriga. Fiska upp ur oljan och låt rinna av på hushållspapper
  3. Finhacka koriandern eller bladpersiljan och blanda med grönsakerna, limejuice, olivolja, salt och chiliflakes
  4. Rör ned 1/3 av libabrödschipsen i salladen

Vitlökssåsen

  1. Finhacka vitlök och blanda med citronjuice, växtbaserad fraiche, salt och peppar
  2. Låt stå kallt 20 min innan servering

Bygg bowlen

  1. Börja med att lägga en stor klick hummus i botten på en djup tallrik. Bred ut den utmed kanterna på tallriken genom att dra en sked i en jämn rörelse utmed kanten på tallriken så du ”klär” kanterna med hummus
  2. Lägg ett par generösa skedar fattoush i bitten av hummusskålen
  3. Toppa med falafel och fiterat libabröd
  4. Klicka ut vitlökssås på toppen och toppa med lite koriander och mer chiliflakes
  5. Muncha!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , ,

2 Responses to Hummusbowl med falafel och fattoush

  1. hemlighetenbakomkaffe 15 november, 2017 at 11:25 #

    Det såg Jävligt Gott ut 😉 Finns det andra bowls du kör med?

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes