Hamburgare på soltorkade tomater och med två sorters salsor

Min bror och jag har en grej just nu då vi på alla möjliga sätt vi kan försöker kompensera vår vegetariska/veganska diets brist på mustiga flintastekar och grillade grissidor genom att laga så svulstiga och chilifyllda amerikainspirerade rätter som möjligt. Förra gången (som jag ännu inte bloggat om, men som kommer) så testade vi olika sorters vegansk seitankorv och nu i kväll så gav vi oss i kast med den kanske mest klassiska klassikern av dem alla. Hamburgare.

Som ni nog borde känna till vid det här laget så är min bror både vegan och till råga på allt sojaintollerant, så mitt senaste favoritrecept på hamburgare funkade inte riktigt då det innehåller både ägg och soja/quornfärs. Därför fick vi höfta fram ett nytt recept. Bror min är dessutom en riktig chilifantast så vi bräsade på med en hel del av den varan också i flera olika former. Resultatet var någonting helt nytt, men fantastiskt gott där syrligheten från oliv och chiliröran balanserades perfekt av den milda avocadosalsan som i sin tur smälte perfekt ihop med den mustiga tomatburgaren. Heaven in a bun!

Hamburgare på soltorkade tomater 4 st
1 burk kikärtor
Ca 1 dl soltorkade tomater (köpta torra och lagda i blöt i ca 10 min innan användning. Om du använder inlagda så minska mängden olja i receptet)
3 msk olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk inlagd/pickled chili (går att köpa i välsorterade matvarubutiker eller asiatiska butiker, vi köpte vår på Daglivs vid Fridhemsplan)
3-4 msk potatismjöl
1 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
2 tsk basilika
1 tsk timjan
Salt och peppar

Börja med att hacka gullöken och vitlöken fint. Stek mjukt i en stekpanna i lite olja. Blanda ner basilika, timjan, spiskummin och chili i stekpannan och stek i några minuter till så det blandas. Ställ åt sidan. Mixa kikärtorna, tomaterna, tomatpurén, resten av oljan och potatismjölet till en jämn smet i en bunke. Blanda ner lökröran och blanda med en sked tills allt blandat sig. Smaka av med salt och peppar. Du vill ha en ganska torr smet, blanda bara ner så mycket olja så att det går att mixa allt ihop. Forma till biffar och stek i ca 3-4 minuter per sida i olja i en stekpanna.

Avocadosalsa
2 mogna avokado
Juice från 1/3 citron
1 tsk spiskummin
1 tsk garam masala
1 liten klyfta vitlök
Salt och peppar

Blanda allt i en skål. Mosa avokadon med en gaffel till önskad, ganska grov, konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Oliv och chilisalsa
1 dl gröna oliver utan kärna eller fyllning
2 msk inlagd chili
1 msk olja
Salt och peppar

Blanda allt i en skål och mixa till en röra med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Servera hamburgarna med bröd, tomat, grönsallad, senap och ketchup. Vi krämade på med extra tabasco och chilisås också. Just because we could.

Till det hela njöt vi av supersmarriga palsternacksstrips med vitlök och timjan samt varsin folköl. Mumma.

, , , , , , ,

11 Responses to Hamburgare på soltorkade tomater och med två sorters salsor

  1. Sara 29 maj, 2014 at 04:48 #

    Det var jävligt gott! Tack så mycket för receptet och all inspiration på din sida! Är inte vegetarian men uppskattar verkligen dina recept! Tror alla mår bättre av att äta med vegetarisk kost

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 1 juni, 2014 at 05:18 #

      Haha, tack så jättemycket! Alltid kul att höra:)

  2. Jessica 18 april, 2013 at 04:26 #

    Gammalt recept men lika bra ändå. Det här åt vi idag. Nu väntar jag på att regnet ska sluta och sommaren komma så att vi kan grilla burgarna.

  3. Elin 3 februari, 2013 at 12:05 #

    Lagade detta recept igår och det var väldigt uppskattat även av två inbitna köttätare som knappt kunde föreställa sig vegetariska burgare..tack för receptet!

  4. Jennie 30 september, 2012 at 03:27 #

    Dessa burgare har blivit riktiga favoriter hos oss, som en variation brukar jag ibland panera dem i ströbröd. Tack för en fantastiskt bra blogg, väldigt många höjdarrecept här!

  5. Lisa 14 november, 2011 at 12:03 #

    Detta verkar jättegott, jag älskar soltorkade tomater! Har ni något tips på vad man kan använda istället för potatismjöl om man vill hålla kolhydraterna nere för t.ex diabetiker?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 november, 2011 at 03:24 #

      Mjöl av alla typer, till exempel vetemjöl, maizena (dvs majsmjöl), potatismjöl m.m brukar användas som bindmedel. Om man inte är vegan kan det bytas ut mot 1 ägg istället, då blir degen lite fuktigare dock och måste späs ut med tex ströbröd eller någon annan torr ingrediens. Annars tror jag att ”noegg” som är en sorts vegans äggersättning kan funka. Annars har jag lite dålig koll…

  6. David 6 september, 2011 at 10:30 #

    Fantastiska burgare, jag har aldrig riktigt kommit överens med burgarkonsistens innan, men de här blev riktigt bra. Håller ihop!

    Sen vill jag tipsa om att när man man lägger de soltorkade tomaterna i blöt, så funkar hett vatten fungerar bäst. Jag brukar hälla på direkt från vattenkokaren. Då mjuknar de snabbt, och överflödigt salt löser upp sig.

    Två matskedar chilipickles i olivröran blir väldigt starkt – börja med en!

    Tack för maten Gustav! 😉

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 6 september, 2011 at 07:31 #

      Tack för tipsen och korrigeringarna till recepten! Och tack för maten själv bruschan! :)

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes