Grönkålssallad med avocadocrème och grönkålschips

IMG_0071

Hej vänner!

2016 is here. Jag tänker då banne mig inte göra några nyårslöften för den sakens skull. Jag tror inte på nyårslöften, jag lyckas aldrig hålla dem. Idén om att det skulle bli lättare att göra förändringar i sitt liv bara för att en siffra ändras i kalendern är lite bisarr kan jag tycka. Men jag förstår dock poängen med att låta nya perioder präglas av nya beteenden och idéer, och starten av en ny termin och en lång semesters uppvilande är ju ändå ett ganska bra tillfälle att göra lite nya grejer.

En av de grejer jag har tänkt att jag ska göra (förutom att börja träna mer, dricka mindre, leka mer med barnen osv osv) är att satsa mer på den här fantastiska bloggen jag har. För som jag skrev i min nyårskrönika så DAMN alltså, vad många ni är som hittar hit! Det måste jag ju verkligen börja göra mer saker av…

Men, tills dess så får ni njuta av den här lilla kreationen som jag slängde ihop till förrätt på vår nyårsmiddag. Tanken var att få tillfälle att testa lite olika roliga tekniker för att tillaga grönkål (som jag upptäckte för första gången 2015 – tack 2015!), men jag pallade inte riktigt att också göra en grönkålscrème, så det fick helt enkelt bli två sorters grönkål med en sorts avocado som kändes enklare.

IMG_0058 (1)

IMG_0059

Grönkålssallad med avocadocreme och grönkålschips, 4 små portioner

  • 250 g färsk grönkål
  • 1 citron
  • 1 avocado
  • 1 granatäpple
  • god olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • chiliflakes eller liknande kryddblandning
  • 1 skvätt havregrädde

Börja med att sätta ugnen på 150 grader. Fortsätt sedan med att skölja av och torka grönkålen torr. Riv av bladen från stammarna i ca 4 cm stora bitar och dela upp grönkålen i två högar. Den ena blandar du med saft från ca 1/2 citron, en skvätt olivolja och salt och peppar i en bunke och masserar för hand i ca 10 minuter tills grönkålsbladen blivit mjuka och mörkgröna. Rensa därefter granatäpplet och blanda ner kärnorna i den masserade grönkålen. Smaka av salladen med mer citronjuice, salt och peppar. Du vill ha en ganska syrlig sallad.

IMG_0062

Den andra högen grönkål blandar du snabbt i en annan skål med olivolja, salt och chiliflakes. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen, ca 20 minuter på 150 grader. Kolla till dem efter ca en kvart så de inte bränns.

Under tiden skalar du avocadon och skär den i bitar. Du måste ha en mogen och fin avocado, annars blir det svårt att göra crèmen. Blanda avocadon med en skvätt citronjuice, salt, peppar och lite havregrädde. Mixa till en kräm med en stavmixer och smaka av. Du vill ha en mild crème med tydlig sälta och tydlig avocadosmak.

När chipsen är klara, låt dem svalna i några minuter och lägg därefter upp salladen på ett fat. Först crèmen på botten i en halvmåne, därefter den masserade grönkålen i mitten och chipsen utmed kanten på tallriken. Ät med en bit bröd.

IMG_0073

, , , , , , , , , , ,

One Response to Grönkålssallad med avocadocrème och grönkålschips

  1. Ann-Catrin Mattsson 4 januari, 2016 at 08:49 #

    Men gu, den där avokadokrämen ser ju ljuvlig ut. Ska definitivt testas på min sallad i morgon 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes