Grekisk sallad med dijonmarinerade quornfiléer och tsatsiki

IMG_5235

Hej!

Semestern är slut. Jag är tillbaks i Stockholm, och måste ta mig själv i kragen på nytt. Dags att leverera! Det har varit lite dåligt på bloggfronten de senaste två veckorna (förlåt!). Jag skyller på att jag varit ute på landet där jag haft rutten uppkoppling och där vi lever på en ynka solcellspanel för att kunna ladda våra telefoner.

Men det betyder inte att jag har legat på latsidan. Långt ifrån. Jag har lagat en jävla massa mat, och instagrammat hyfsat flitigt. Ni följer mig väl på instagram va? @javligtgott is the name, food is the game. Bilden ovan är från middagen då jag bjöd våra grannar på nedan nämnda sallad.

Ett recept som jag ”nyupptäckte” i somras var den gamla klassiska grekiska salladen! Så sjukt smarrigt alltså. Och enkelt! Pappa brukade göra grekisk sallad all the time när vi var små och ha till diverse grillat, och det är ju verkligen världens bästa grej. Det lustiga är ju att det dock är så väldigt vanliga svenska grönsaker i den ”grekiska” salladen, plus fetaost och oliver… Jag säger inte att jag tror att jag är något lurt på spåren men… 😉

Här serverar jag den med en smarrig tsatsiki och dijonmarinerade quornfiléer till. Sjukt gott! Funkar också fint med halloumi, eller helt enkelt bara som den är. Framförallt med ett glas av Patchworks Grenache Petit Verdot till. Lite rött gör underverk för den där salladen 😉

Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • Instruktionsvideos och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

IMG_4860 (1)

Dijonmarinerade quornfiléer med grekisk sallad och tsatsiki, 3-4 portioner

Quornfiléerna:

  • 6 st quornfiléer
  • 3 msk dijonsenap
  • juice från 1 citron
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt och svartpeppar

Sallad:

  • 1 huvud Isbergssallad
  • 4 tomater
  • 1/2 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 burk á ca 200 g kalamataoliver
  • 2 paket á 150 g fetaost
  • Ev. ytterligare gröna små salladsblad
  • 3 msk Olivolja
  • juice från 1/2 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk torkad eller färsk oregano
  • Svartpeppar
  • Salt
  • ev. (och detta är lite oheligt) 1 msk vanlig senap

Tsatsiki:

  • 2 dl Oatly ifraiche eller turkisk yoghurt
  • 1/2 gurka
  • 2 msk olivolja
  • 1 stor klyfta vitlök
  • några skvättar citronjuice
  • salt och svartpeppar

Börja med att riva gurkan till tsatsikin och lägga den i ett durkslag så den får rinna av i ca 30 minuter. Undertiden pressar du ner vitlöken i ifraichen och blandar ner övriga ingredienser (försiktigt med saltet!) och låter stå i kylskåp tills gurkan är klar och urvattnad.

Blanda också ihop alla ingredienser till quornfiléernas marinad och låt dem ligga och tina i marinaden ca 30-45 minuter innan de ska grillas.

För salladen: Hacka tomat, isbergssallad, ev. övriga salladsblad och gurka grovt. Finskiva rödlöken och skölj alla grönsaker. Blanda ihop citronjuice, olivolja, oregano, pressad vitlök, salt, peppar och ev. senap till en dressing. Senapen ger lite extra zing, och binder oljan med citronjuicen, vilket jag gillar. Precis innan servering blandar du ner dressingen i salladen och toppar sedan med fetaost och oliver. Passa då också på att blanda ner gurkan i tsatsikin, toppa dem med lite mer olivolja.

Grilla quornfiléerna ca 5 minuter på vardera sida tills de får fin färg. Pensla dem löpande med marinaden så de får riktigt mycket smak.

Servera genom att sleva upp en massa sallad på tallriken, toppa med några slevar tsatsiki och sedan skivade quornfiléer på toppen. Njut!

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till vego.

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , ,

2 Responses to Grekisk sallad med dijonmarinerade quornfiléer och tsatsiki

  1. Lena 11 augusti, 2016 at 03:22 #

    Tack för en fantastisk bra site!

    Och otroligt mycket tack för Patchwork – vilket helt underbart gott vin!

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes