Fooled Pork a.k.a Vegansk Pulled Pork

IMG_4806 (1024x768)

Det tog sin tid, men nu lyckades jag äntligen ta mig för att laga 2013 års mest hipsterhypade rätt, alla kategorier – Fooled Pork, a.k.a vegansk Pulled Pork. Jag hade min svåger och hans tjej över på middag som bägge är vegetarianer och dessutom ganska hippa, så det var the perfect opportunity att testa det som alla sagt är det mest djurvänliga(?) och fantastiska fläsket sedan Särimner själv.

Innan mästerverket skulle tillagas så krävdes det dock en hel del receptgooglande. Som ni förstår, och kanske har erfarenhet av själva, så finns det tyvärr ungefär lika många åsikter om hur både fooled pork, pulled pork och den obligatoriska bbqsåsen ska lagas som det finns burriga hipsterskägg på Södermalm. Jag var dead set på att göra grejen från grunden, d.v.s. även göra min egen bbqsås till marineringen, så det krävdes en hel del avvägningar och funderingar innan jag landade i någon sorts feeling som jag kunde utgå ifrån.

Det jag satsade på var en kombination av GodaMiddans Fooled Pork, Gaashuds Pulled Jackfruit och Serious Eats Kansas Style Barbequesauce med en rejäl touch av vad jag själv tyckte lät vettigt och gott. Här har ni mitt eget bbq-sås recept som jag landade i.

IMG_4808 (1024x768)

Inte för att vara den som är den. Men det blev skitgott, och jag fattar verkligen grejen. Särskilt när man käkade ”porken” i en saftig fralla med coleslaw (också hemmagjord så klart, recept kommer!), picklad rödlök, sallad, lime och koriander. Det enda jag skulle kunna klaga på är (som vanligt) att konsistensen inte riktigt blev som jag hoppats. Kanske borde köra den lite längre på den sista rundan i ugnen nästa gång bara, så det får lite knaper.

Och en sista grej innan receptet. Försök verkligen hitta Jackfruit om ni kan. Finns ofta i asiatiska matvarubutiker. Det är liksom hela grejen med det här receptet. Jag har sett folk köra sojaslamsor eller vegobiffar i strimlor, men det känns lite fusk. Ungefär som att köra ursprungsreceptet på nötkött och säga kött som kött, det ska ju ändå marineras. Eeeh, nej.

IMG_4797 (1024x768)

Jävligt Gotts Fooled Pork, 4-6 portioner

2 burkar omogen Jackfruit i saltlake á 565 g
1 flaska god öl á 33 cl (gärna ale)
1 tsk grillkrydda
1-2 tsk rökt paprikapulver
1 dl vatten
½ tärning grönsaksbuljong
4 dl barbeque sås
Salt och svartpeppar
Olja till stekning

Börja med att hälla av och skölja bort lagen från jackfruiten. Stek den på medelhög värme i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med kryddorna, salt och peppar och oljan i några minuter så vätskan avdunstar och den får lite färg. Slå därefter över ölen, vattnet och buljongen och koka i ca 45 minuter under lock på medelvärme.

IMG_4793 (1024x768)

Sätt på ugnen på 200 grader på grillfunktion. När jackfruiten har kokat klart så häller du av buljongen och lägger jackfruiten i en ungsfast form. Täck med rikligt med bbqsås och rör om (spara ca 1/3). Grilla i ca 20 minuter. Ta därefter ut formen och mosa/dra isär jackfruiten med en gaffel så att den trådar sig och får rätt look. Smaka av med salt och peppar och blanda med mer bbq sås och grilla därefter i 5-10 minuter till så den får lite mer färg och konsistens. Klart!

Servera till exempel så som jag gjorde med frallor, coleslaw, picklad rödlök, sallad, limeklyftor och koriander eller som kött till tacos, eller i en burrito. Sjukt fint!

IMG_4816 (1024x768)

, , , , , , , , , , ,

36 Responses to Fooled Pork a.k.a Vegansk Pulled Pork

 1. Hanna 30 november, 2015 at 08:38 #

  Hejsan,
  Jag ville bara påminna om att öl per automatik inte är veganskt. Finns dock listor att hitta över vilka som är det på systemet.

 2. Dess 31 maj, 2015 at 09:42 #

  Efter söndagshetsjakten på slutsåld jackfruit och ingen liquid smoke så långt ögat kan nå tänkte jag att inget kan rättfärdiga tiden jag lagt ned på en jädra söndagsmåltid. Aldrig haft så fel i mitt liv. Bästa maten jag lagat någonsin. Och picklad rödlök. Bara idén. *boom*. Jag bugar och bockar!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 31 maj, 2015 at 10:19 #

   Haha, fantastiskt! Roligt att höra! Och ja, jag har faktiskt hört flera rapporter på senaste om att Jackfruiten ska ha börjat bli väldigt populär på senaste. Lustigt värre!

 3. Tina 12 maj, 2015 at 02:59 #

  Hej,

  Jag bor då i en liten stad i norrland där det inte finns tillgång till asiatisk butik. Kollade då runt på nätet för att se om det gick beställa någonstans ifrån. Måste den vara konserverad? Hittade bra pris på ekologisk torkad Jackfruit men även ekologisk färsk jackfruit. Går det använda istället i ditt recept eller måste man göra något mer med den då den kommer i denna form? Jag gillade att det var ekologiskt liksom.

  • tenniskillen 23 maj, 2015 at 02:33 #

   jag hittade en webbutik som säljer jackfrukt i saltlake: http://www.thaigrossisten.se/produkt/Young-Jackfruit
   billig konserv men lite dyr frakt. har provat receptet och det är grymt gott. bjöd några köttätande vänner på det och de åtvsom det inte fanns någon morgondag. lycka till!

 4. Bullen 14 februari, 2015 at 07:00 #

  Det här var jättegott tack för alla härliga bilder lagade det till middag idag men kan inte säga att jag följde receptet direkt.
  jag brukar inte ha grillkrydda hemma så jag bytte grillkryddan mot rödlök, soltorkad tomat, vitlök, och stekte med jackfruiten och rökta paprikapulver hade på öl buljong och vatten, sen kom på att ja hade lite morot o selleri så koka med det sen när jag skulle ha in det i ugnen så hade jag köpe-BBQ-sås, kom på efter lite andra idéer att jag kunde ju använt fonden som det blev till bas av en egen BBQ-sås så jag hade ner tomatkross, sirap, vinäger, mer rökt paprika, senapsfrö och kokade ner den och rede den med majsstärkelse

 5. Malin Sörmlind 30 januari, 2015 at 10:05 #

  Jag har nu i ens ärende åkt fem mil enkel resa till närmaste asiatiska livs för att införskaffa fem burkar av Jackfruit. I helgen ska jag ge mig på detta projekt, det kan sluta precis hur som helst.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 2 februari, 2015 at 08:23 #

   Haha, grymt! Hur gick det då?

   • Malin Sörmlind 3 februari, 2015 at 03:21 #

    Jag måste säga att det var det absolut bästa jag har ätit på bra länge. Enkelt att göra, smaskigt att äta och väldigt väldoftande. Jag tycker till och med att det smakar bättre än riktig pulled pork, alltså milavis bättre.

    Det kan också vara så att jag inte berättade för min man att det inte var gris utan en konserverad frukt och han märkte inte ens någonting. Han blev uppriktigt förvånad och vrålade DU SKOJAR tre gånger så pass högt att katterna vaknade ur sin djupgående djupsömn och lämnade hemmet.

    Skämt åsido åsido, jag hade inte tillgång till glutenfri öl, men det ska jag se till att skaffa till nästa gång. Jag gjorde ett eget tortillabröd också, det var lite pricken över iet.. Och jag är uppriktigt glad att jag har typ tio konserver kvar. Okej tolv. Jag har tolv. Jag är en hoarder. I know

 6. Tania 30 november, 2014 at 04:07 #

  I love Indian food and I´ll like to see by video how you prepare the dishes. If you had a specific gastronomic course online, please say how I access it.

 7. Laura 21 november, 2014 at 03:13 #

  Vill bara tipsa om att den billigaste jackfruiten jag hittat i Stockholm är på asiatiska butiken i Söderhallarna. Trevlig personal också!

 8. Nina 2 oktober, 2014 at 08:56 #

  Sjukligt gott!! Tack för ett fantastiskt recept!

 9. Antonio 22 augusti, 2014 at 07:31 #

  Tja!

  Hittade jackfruit på nätet, http://thailaan.se/product.html/young-green-jackfruit-565-g-aroy-d

  Det är ”Young Green” jackfruit, funkar det?

  Ska bli kul att prova receptet men det är lite knepigt med jackfruiten :)

  Med vänlig hälsning,
  Antonio

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 22 augusti, 2014 at 03:10 #

   Grymt! Det är rätt sort! Tack för tipset. Håller verkligen med att det är trist att det ska vara så svårt att få tag i, men om det där funkar så är det ju toppen.

 10. peter 17 augusti, 2014 at 04:10 #

  När kommer coleslawreceptet? Jag gillar inte coleslaw så värst mycket om den inte är riktigt bra gjord. Vill inte köpa liksom. Litar mest på dina recept. Andras recept kan ge lite vad som helst i resultat. Så jag väntar på det innan jag ger mig på fooled porken. Jack fruiten står och väntar i skåpet :-)

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 17 augusti, 2014 at 05:31 #

   Hej!

   Haha, okej okej! Det kommer snart då. Håller helt med om att coleslaw verkligen kan smaka skit, framförallt när den legat framme på någon vägkrogsbuffé i ett par timmar.

   Du har en riktig upplevelse framför dig iaf! 😉

 11. Hanna 7 juli, 2014 at 03:33 #

  Jackfruiten kokar nu, BBQ såsen blev iallafall riktigt god. Tack för en grym sida!

 12. Fredrik 23 maj, 2014 at 07:21 #

  Vi ska testa det här i morgon. Sjukt spännande! Det låter ju onekligen tokgott!

  • Linnea 30 mars, 2016 at 07:57 #

   Blev det som förväntat? Hur smakade det?

 13. Justin 13 maj, 2014 at 04:10 #

  Den vill jag testa laga? Tips på vart man hittar jackfruit i burk?

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 13 maj, 2014 at 09:05 #

   Du borde hitta den i asiatiska livsmedelsbutiker. I storstäderna finns det ganska många, men om man bor i en mindre stad kan det vara klurigt. Det finns att beställa online från lite olika butiker, men jag vet inte om det finns någon svensk…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fooled pork – en vegetarisk pulled pork | Geccod.se - 27 februari, 2016

  […] som följer är taget från den vegetariska matlagningsbloggen Jävligt Gott. Personligen fuskade jag mig igenom receptet vad gäller barbequesåsen och coleslawen. Tanken var […]

 2. Stort reportage om vegogrillning i tidningen Mitt I | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 7 juli, 2015

  […] Höstens alla matradio-snack på Soundcloud! Vinterrea på min bok och mina affischer! Fooled Pork a.k.a Vegansk Pulled Pork Tripple chili cheese burger – och grillambassadör för Quorn i […]

 3. Vegansk fooled pork/pulled jackfruit @ veggie nam nam - 27 mars, 2015

  […] är total när en vän kommer förbi och lagar mat åt en! Vi använde oss typ av Jävligt gotts recept, endast 1,5 år efter alla andra. Bättre sent än […]

 4. Meny vecka 13 | VEGO DJURET - 22 mars, 2015

  […] Potatismos, brunsås och bönbollar Tisdag: Tacos med bl.a. pulled jackfruit Onsdag: Rostad paprikasås med bönbollar och pasta Torsdag: Krämig trebönsmasala (veganiserad) […]

 5. Busy bee | Scholietta - 21 december, 2014

  […] Och som om detta inte var nog så gjorde jag pulled jackfruit också när jag ändå var igång. Denna åt vi som en hamburgare, mums! Använde Sweet Baby Ray Honey Chipotle som var rätt spicy, blev riktigt bra och gick hem hos Roger. Konsistensen blev super och vi åt med coleslaw, parmesan och grönsaker. Samma recept som sist, från bloggen Jävligt gott. […]

 6. Pulled jackfruit och tempehburgare | Scholietta - 28 september, 2014

  […] hittar du här på Jävligt Gott, en riktigt trevlig […]

 7. Fooled Pork – Bloody Good Vegetarian BBQ Poster Nr 2 | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 27 juli, 2014

  […] jag över huvud taget tog mig tiden till att fixa fram ett gripbart recept till rätten hittar ni i originalinlägget här. Där finns också hela receptet up for […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes