Enkel vegansk vietamesisk nudelsoppa – Pho

IMG_9764

Hej!

Jag fortsätter mitt lilla bloggarryck här så får vi se hur länge det håller i sig. Jag gick igenom alla bilder jag tagit under hösten när jag lagat mat, ätit ute m.m. och kom fram till att jag har så mycket som 22 potentiella blogginlägg på lur som jag skulle kunna (och förhoppningsvis kommer) att dela med mig av här framöver. Så håll i hatten vettja!

Idag var förresten första dagen på jobbet. Det gick helt okej. Så nu är det bara typ en så där 6 månader kvar till sommarlovet! :S Haha. Inte för att någon räknar…

Men men, en av mina stora obsessions den här vintern har varit vietamesiska nudelsoppor, så kallade ”Pho”. De går att göra superavancerade, eller jättenkla beroende på hur mycket ork och tid man har, men är supermättande, värmande och sjukt goda. Jag tror att det hemliga tricket ligger i att lära sig att krydda upp buljongen, och att äta dem riktigt riktigt varma. Det riktigt sparkar ut kylan ur kroppen på en, vilket är välbehövligt en vinter som denna.

Här kommer den lite mer avancerade versionen av receptet. Om du vill göra det enklare för dig så kan du bara slänga i några valfria grönsaker, till exempel morötter, svamp eller salladskål som man ofta har hemma, i buljongen och låta dem koka med nödvändig tid för att de ska bli lite mjuka och skippa alla krångliga örtkryddor eller fancy ingredienser. Det räcker långt med bara de hårda kryddorna, lite grönsaksbuljong, vitlök och ingefära. Och nudlar så klart.

IMG_9750

Vegansk vietnamesisk nudelsoppa, 4 portioner

  • ca 250 g pak choi
  • ca 200 g shitaakesvamp
  • 1 burk böngroddar eller 100 g färska
  • 5 st salladslök, eller ca 1 dm purjolök
  • 200 g förstekt tofu
  • ca 1 liter vatten
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk mynta
  • 250 g platta risnudlar
  • 2,5 msk grönsaksfond
  • 1,5 msk ljus japansk soja
  • 1 lime
  • 2 st färska röda chili
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 hel torkad stjärnanis
  • 2 kaffir limeblad
  • 4 torkade kryddnejlikor
  • salt och chilipulver
  • rapsolja att steka i
  • Srirachasås till servering

IMG_9755

IMG_9762

Photobomb!

Börja med att koka upp vattnet i en vattenkokare. Hacka under tiden vitlöken och 1 röd chili fint (ta ur kärnorna om du inte vill ha det så starkt) och skär ingefäran i smala stavar. Fräs på medelvärme i oljan i en stor gryta tillsammans med alla torkade kryddor i någon minut, det ska inte ta färg, men dofta intensivt. Tillsätt vatten, grönsaksfond och soja och låt koka upp. Låt koka ca 5-10 minuter och smaka av sältan.

Medan buljongen kokar så sköljer och hackar du grönsakerna grovt. Tärna och stek tofun så den får lite yta, gärna med lite vitlök i pannan. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet och lägg dem i en separat skål med en skvätt olja så de inte klibbar ihop. Låt grönsakerna koka med i buljongen en kort stund, så de precis bara blir varma, men behåller sin stuns. Svampen kan behöva koka lite längre än kålen och löken, så lägg i den först. Ta kastrullen av spisen och pressa i juice från 1/2 lime.

Skiva upp den sista chilin fint, och lägg den, örtkryddorna och böngroddarna i separata skålar som ställs på bordet. Maten serveras genom att gästerna får lägga upp först nudlar, sedan böngroddar och örter i sina egna (STORA) tallrikar som buljongen och grönsakerna sedan hälls över. Servera buljongen skållhet, och ös på med limejuice och srirachasås på tallriken!

Yum yum!

IMG_9699

Så här såg orginalsoppan, som påbörjade min besatthet, ut där jag käkade den på det vietnamesiska lunchhaket i Kista Galleria. Den ger en lite bättre målbild än mina mörka, taffliga bilder. Det blev ändå ganska likt resultatet, även om deras buljong hade lite mer sting i sig.

 
Följ min blogg med Bloglovin

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes