Enkel vegansk ostsås – ”cheddar style”

*I samarbete med ICA Sverige*

Hej!

Hoppas allt är fint med er! Nu närmar vi oss slutet på min och ICAs #Vegani30dagar utmaning. En hel månad har snart gått sedan vi startade utmaningen och snart har vi (åtminstone jag!) käkat vegankost! Vore väldigt spännande att höra lite hur ni tycker att det gått? Har det varit svårt? Eller var det lättare än ni trodde? Vad har varit svårast?

Själv måste jag säga att det på många sätt har varit lättare än jag trodde att det skulle vara. Visst, jag är verkligen inte genomsnittspersonen som börjar äta veganskt – jag kan ju redan väldigt mycket om vegansk matlagning och åt typ 80 % veganskt redan – men jag har haft väldigt svårt att sluta äta ost och ärligt talat har jag tyckt att det känts lite jobbigt att ”på nytt” behöva bli den jobbiga typen som inte kan gå till vilken restaurang som helst och som konstant ska behöva be om specialkost när jag väl kommer någonstans.

Med det sagt så har jag faktiskt varit förvånad över hur enkelt jag har tyckt att det har varit och jag har några enkla lärdomar kring det som jag vill lyfta.

En är att det faktiskt är väldigt mycket enklare om man är tydlig och öppen med sitt försök att äta mer veganskt/vegetariskt. I mitt fall har det ju varit väldigt tydligt – jag har gjort ett jättesamarbete med ICA där vi bägge basunerat ut att GUSTAV ÄTER VEGANMAT. Folk vet liksom om det, redan innan jag tar upp det. Det har gjort att jag känner mig lite tryggare i det hela, jag har ett projekt och under den här perioden går jag helt enkelt in för det lite mer. Och det har gjort det enklare – om du inte själv tycker att det är jobbigt att fråga om veganmat på krogen, och är beredd att äta dina nachos utan ost – då kommer heller inte kyparen eller din polare att tycka att det är jobbigt.

Idag är det betydligt mycket mindre ”konstigt” att börja äta veganskt än det var för tio år sedan när jag blev vegetarian. Och sen visst – jag bor i Stockholm där det här är ett väldigt väletablerat fenomen, och inte längre i Borlänge där jag vet att det inte är riktigt lika vanligt med veganer som gäster ute på restaurang. Men jag vill fortfarande tro att attityden är bättre. För om du får frågan – varför? – Kan du alltid säga att det faktiskt är bättre för klimatet, och vem ska argumentera mot det, så länge du inte tvingar någon annan att äta veganskt utan bara tar ansvar för dig själv?

Och osten… Ja, det finns mycket annat som är kladdigt, fett och salt här i världen, om man bara letar efter det 😉 Som till exempel den här otroligt smarriga och ostiga cashewnötssåsen!

Ursprungsreceptet på den hittade jag på The Vegan Zombies roliga youtubesida – kolla här nedanför! Och sedan åt jag ett liknande recept förra året när vi var i Los Angeles och käkade på den super hypeade veganska mexicanska restaurangen Gracias Madre. Den såsen var heeeeelt sjuk, så jag kände att det här verkligen är något jag måste lära mig laga! Och det har jag gjort vid ett par tillfällen här på bloggen tidigare (här, och här!), men den förtjänar verkligen sitt eget inlägg. Så här kommer det! 🙂

Vegansk ostsås – cheddar/nacho style

  • 100 g naturella cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 gul paprika
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 msk rapsolja
  • 2-3 msk näringsjäst (också kallat bjäst, finns på hälsokostbutiker och har en ostig smak och högt näringsinnehåll)
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. 3 timmar innan, lägg cashewnötterna i blöt i en skål så de mjuknar.
  2. ELLER koka cashewnötterna i 30 minuter i precis så mycket vatten så det täcker nötterna
  3. Grilla den gula paprikan i övre delen av ugnen nära värmeaggregaten så den blir rejält bränd. Lägg i en tät plastpåse i ca 10 min så skalet lossnar. Plocka bort det lösa skalet med fingrarna.
  4. När du ska laga rätten, häll av blöttläggningsvattnet från nötterna och lägg nötterna tillsammans med  paprikan och de övriga ingredienser i en mixerskål eller blender. Mixa länge och hårt tills du får en slät kräm. Ju längre du mixar desto bättre, för till slut får du en lite jordnötssmörig konsistens som är precis det du är ute efter.
  5. Börja med lite mindre vatten och mängd kryddor och tillsätt lite eftersom tills du får ett önskat resultat. Du vill ha en tjock, men ändå flytande kräm, tillsätt vatten lite i taget tills du är nöjd. Det är svårt att ta bort vatten eller kryddor så börja försiktigt!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required



, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: