Dhal, indisk linsgryta. Brorsan bjöd på dunderkäk!

David och Sebba i köket. Skräckfilmsvibbar.

I lördags var jag och käkade middag hos David. Han har en aphärlig lägenhet på Fridhemsplan med det mest fantastiska köket ever. Femplattors gasspis, stora öppna ytor och snygga hyllor, man kan dö för mindre. Dessvärre ingen köksfläkt så jag satt halva kvällen och hostade av chiliröken som lade sig som ett os över rummet, men det får man ta. ”Om man inte surpler, hur ska man då vete att de e suppe?”, som Emil skulle ha sagt.

David och Sebba, hans roomie bjöd på indisk linsgryta. Det var sjukt gott, och jag tar friskt på mig att dela med mig av receptet här tillsammans med några bilder från kvällen. Receptet de följde hittar ni här. Men jag lägger ändå upp det direkt i bloggen för future reference. Jag har faktiskt lagat det själv ett par gånger i somras så jag bidrar med lite egna tips också. Och som sagt, var inte rädd för att laga indisk mat, det är apenkelt så länge då har all kyddor hemma som krävs. Det är ett par stycken, men se det som en investering, de räcker länge.

Dhal, indisk linsgryta. för 4 pers

1 gul lök
2 msk olivolja
2-3 krm torkad chili eller något starkt (kan varieras, eller helt lämnas ut om det ska göras barnvänligt)
1 tsk garam masala
4 dl röda linser
1 burk á 400 g krossade tomater
1 stor påse färsk eller fryst hel bladspenat.
4 dl vatten
salt och peppar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk korianderpulver
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
1 krm gul curry
2 dl kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk eller grädde.
Saft från en lime
Raita, indisk yoghurtsås

3-4 dl turkisk yoghurt
1 kruka färsk mynta, hackad
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk garam masala pulver
ev: hackade tomater
ev: färsk koriander, hackad
salt och peppar
(rör ihop alla ingredienser och ställ i kylskåpet i 10 min.

Börja med att hacka ev. chili, ingefära gullök, vitlök och morötter. Morötterna kan du göra lite större, men resten vill du ha finhackat. Värm upp en gryta med oljan och stek allt tills det blir mjukt och börjar få färg. Ha i alla kryddorna och stek vidare tills allt får rejält med färg och doftar gott. Häll i linserna och låt dem steka med någon minut, häll därefter i vattnet, tomaterna och den grädde/havremjöl du har och låt koka i ca 15-20 minuter så att linserna blir mjuka och börjar lösa upp sig. Häll därefter i limejuicen och spenaten och låt koka tills spenaten mjukat upp sig. Späd ev. med mer vatten om det blivit för tjockt. Ha inte på lock, för då tappar spenaten sin fina färg. Avsluta med att smaka av med salt och peppar, klipp i färsk koriander och krydda med lite extra garammasala. Servera med ris, bröd och raita.

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required


<div”>


, , ,

18 Responses to Dhal, indisk linsgryta. Brorsan bjöd på dunderkäk!

  1. monica 24 mars, 2017 at 04:44 #

    Underbart god gryta, gjort den x flera.
    Testade idag att ha i vattenkastanj istället för spenat (man tar vad som finns hemma) det blev lika god smak men med mera crisp.

  2. Thomas 7 februari, 2016 at 01:26 #

    Körde den här här, fast freewheelade med gröna linser, mer kokosmjölk (en burk) och citron, vilket blev typ hur bra som helst. 🙂 Tack som fan; bra recept!

  3. Sandra 19 oktober, 2015 at 08:14 #

    Så jädra god! Jag körde med 4 dl kokosmjölk och spädde med vatten eftersom. Körde på lite extra kryddor och använde citron. Jag hade också i halloumi – en höjdare!

  4. sandra 2 maj, 2015 at 03:39 #

    Följde receptet till punkt och pricka. Jag var lite sådärnöjd om jag ska vara ärlig. Föredrar när dhal är mycket krämigare. Ska se vad gästerna tycker sen!

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 3 maj, 2015 at 09:36 #

      Vad tyckte dem då? Smaken är som baken, men absolut, det finns ju många olika recept på Dahl. Du kunde inte testat att koka lite längre och ha i lite mer grädde då? 😉 🙂

      • sandra 1 juni, 2015 at 02:21 #

        Av tre indiska grytor var det gästernas favorit. Så uppenbarligen fel på mina smaklökar. :p Får testa igen. 🙂 Och förlåt för negativ ton, sjukt fin blogg annars. 🙂

        • Jävligt gott
          Jävligt gott 1 juni, 2015 at 07:28 #

          Haha, bra att höra det i alla fall! Tack så mycket 🙂

  5. Elisabeth 11 oktober, 2014 at 05:11 #

    Den var mycket god! Jag höftade lite med mängderna och uteslöt nga kryddor. Men den här kommer att göras många gånger.

  6. Amalia 28 mars, 2014 at 02:38 #

    Den här grytan är verkligen en av de bästa jag smakat! Tack för receptet!

  7. Sky 30 augusti, 2012 at 10:54 #

    Oj vad god den här grytan är! Tack för ett smarrigt recept!

  8. Karin 14 december, 2011 at 04:49 #

    Vilket härligt recept. Gjorde den (följde nästan receptet) och det blev en höjdare. Dock blev den något tjock vilket gjorde att linserna tog lååååång tid att bli mjuka.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 11 godaste veganska linsgrytorna – Bättre hälsa - 1 maj, 2018

    […] Dhal, indisk linsgryta. Brorsan bjöd på dunderkäk! […]

  2. indisk bord | vardagsrum-mobler-se.com - 14 mars, 2018

    […] Dhal, indisk linsgryta. Brorsan bjöd på dunderkäk …David och Sebba i köket. Skräckfilmsvibbar. I lördags var jag och käkade middag hos David. Han har en aphärlig lägenhet på Fridhemsplan med det mest fantastiskaBesök webbplatsen […]

  3. Indiskinfluerad vegetarisk gryta med blomkålsris | Vilse i köket - 20 april, 2016

    […] hemlighet att det därifrån kommer en hel del bra vegetariskt. För ett tag sedan lagade jag till jävligt gotts Dhal och fastnade direkt för blandningen av kryddor med allt från chili till kanel, spiskummin […]

  4. Vego matsedel del 1 | Matvecka - 21 januari, 2016

    […] Måndag: Veganlasagne Tisdag: Auberginebollar med tomatsås Onsdag: Vegetariska Cannelloni Torsdag: Spaghetti med linssås Fredag: Tacos Lördag: Vegetarisk pytt Söndag: Indisk Daal […]

  5. Tandoori tofu – the fast way | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 4 juli, 2014

    […] för att laga min egen indiska mat, det vet ni. Det finns ett par exempel här på bloggen, här, här och här till exempel. Men ibland vill man bara komma åt de där smakerna utan att behöva lägga […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes

Body: