Biff stroganoff, the original vegetarian way

Jag fick en uppmaning av en vän via Facebook att inte bara mesa mig med tråkig svensk husmans korvstroganoff. ”Ge dig på en riktig rysk orginalstroganoff!” Lät det. ”Det är allt grejer det”.

Hur skulle jag kunna motstå?

Efter lite grävande på internet efter ett orginalrecept på stroganoff så har jag lärt mig så här mycket:

1. Det finns knappt

2. Det innehåller åtminstone absolut inte tomat

3. Receptet är gammalt som gatan

Det jag lyckades lista ut med någorlunda säkerhet är så här mycket. Receptet härstammar mycket riktigt ifrån Ryssland. Det har fått sitt namn efter någon militärsnubbe som levde under mitten av 1800 talet och som var en finsmakare av rang. Rätten i sig verkar dock ha funnits långt innan honom, men gjordes känt av denne man och hans huskock som vann någon sorts tävling med denna rätt anno 1891.

Exakt vad orginalreceptet innehåller tviste de lärde om. Av vad jag kunde utröna så går det ungefär någonting i linje med: nötkött, sour cream (eller smetana, en rysk variant), gullök och oftast svamp. Sedan börjar variationerna. Dijonsenap, dillfrö, vin och ovan nämnda tomat är ingredienser som ofta figurerar, så även inlagd gurka även om jag inte riktigt blev klok på om den skulle i grytan eller bara ätas bredvid…

Eftersom att jag då nu inte tänker använda nötkött, utan istället begagnar mig av Anna Skippers sojabitar så valde jag att förutom grundreceptet också begagna mig av rödvin och dijonsenap för att kompensera. Jag hade kört med dillfrö också om jag hade haft något hemma, men tji fick jag.

Och seriöst. FAN vad gott det blev! Herre jävlar, varför har jag inte lagat det här tidigare?!

Biff stroganoff, 2-3 portioner

380 g sojabitar
1 burk smetana á 200 g
1 gul lök
ca 200 g skogschampinjoner
2 dl vatten
1 msk dijonsenap
0,5-1 dl rödvin
En kvist persilja
Salt och svartpeppar

Börja med att hacka löken och rensa och hacka svampen i önskad storlek. Stek på sojastrimlorna i en stekpanna så att de blir genomstekta och får färg. Ta upp dem ur pannan och stek löken i lite olja i samma stekpanna. När löken börjar få färg tillsätt svampen och låt den steka med tills även den får färg. Lägg tillbaks sojastrimlorna i pannan och slå i smetana, vatten, vin och dijonsenap. Krydda och rör runt. Låt koka i fem till sju minuter och red ev. av såsen mot slutet. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs, rör ner lite hackad persilja och servera med ris eller pasta.

, , , ,

19 Responses to Biff stroganoff, the original vegetarian way

  1. Pelle 22 februari, 2017 at 12:16 #

    Några år sen på bollen, men det här var bara så enkelt och gott. Och en historielektion dessutom. Den kan man kasta i ansiktet på alla som säger att dom gjort stroganoff, haha.

    Oumph Thyme and Garlic funkade fint som biff-substitut också.

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 23 februari, 2017 at 09:14 #

      HELT övertygad om att OTG funkar perfa till detta! Det fanns inte när jag gjorde receptet bara!

  2. Felicia 17 december, 2016 at 02:18 #

    Åh är verkligen sugen på att göra det här! Undrar dock vad jag kanske skulle kunna byta ut smetanan mot om jag vill ha den vegansk? 🙂

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 19 december, 2016 at 09:44 #

      Byt ut den mot havregrädde och några droppar citronjuice!

    • Mattias 20 mars, 2017 at 02:30 #

      Jag kan tänka mig att Oatlys iMat Fraiche (havrefraiche) kan funka bra, den är ju typ som en lite lösare variant av creme fraiche. Har dock inte provat än själv!

      • Jävligt gott
        Jävligt gott 20 mars, 2017 at 05:49 #

        Jag skulle nog rekommendera Oatly’s PåMackan! Den är krämig och har viss syra, lite som smetana.

  3. Gh 29 maj, 2016 at 08:40 #

    Hej! Receptet låter väldigt gott,Tänker göra det till veckan, jag undrar om man kan ersätta rödvinet med något annat?

  4. Ethan 26 oktober, 2013 at 02:02 #

    Hej!
    Alltså våran ser inte alls ut sådär!? När vi gör den blir den helt grå, fast den smakar fantastiskt.. Hur gör du för att den ska bli så gyllene brun?
    Jättebra sida som du har, vi har lagat massa av dina recept, och det är också kul att har du börjat blogga lite mer recept nu!

    Mvh
    Ethan

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 27 oktober, 2013 at 10:21 #

      Hej och tack!

      Ja du, jag ska nog vara ärlig och säga att ljuset ifrån min kökslampa nog bidrar en del. Den är ju verkligen inte kantarellgul i verkligheten. Men min erfarenhet säger att om man ser till att steka svampen och löken väl samt inte snålar för mycket med rödvinet så får den en fin brun färg. Om man fortfarande inte är nöjd så brukar alltid ett par skvättar med kinesisk soja funka fint.

  5. Marianne Rudholm 17 september, 2011 at 07:16 #

    Gustav, tack för tipset om ditt recept på Biff Stroganoff! Jättegott, även med icke-vegetariska ingredienser. Hälsningar/Marianne m fl

  6. Björn Å 26 juli, 2011 at 11:22 #

    Biff Stroganoff är tyvärr ett av de mest misstolkade och misshandlade recept jag känner till. När den omåttligt rike greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733-1811) oförmodat anlände hem till sitt gods efter besök i de sibiriska saltgruvor han hade i sin ägo, visste inte hans franska kock vad han skulle laga för mat. Det var på vintern, och allt kött var fruset. Han skar då strimlor av det. (En variant av historien är att greven hade dåliga tänder, varför köttet måste strimlas).
    I varje ryskt kök fanns vid den tiden alltid smetana(läs creme fraische + lite pressad citron), saltgurka, torkad svamp och senap.
    Tomater fanns över huvud taget inte i norra Ryssland vid denna tid, och hur dom kunnat hamna i alla otaliga och felaktiga recept är en gåta. I ryska recept finns inte heller tomater nämnda…

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 28 juli, 2011 at 03:28 #

      Tack för infon! Det var i stort sett vad jag luskat ut tidigare också, men det där med orginalreceptet var intressant. Tomaterna får man verkligen fundera på…

  7. Therese 24 mars, 2011 at 07:06 #

    Fan vad skönt med en blogg om jävligt god mat, hit kommer jag igen!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veckomatsedel 22- Matsedlarna är äntligen tillbaka - ZEINAS KITCHEN - 4 september, 2016

    […] är både enkelt och lyxigt att unna sig som middag mitt i veckan. Vegetariskt alternativ-  Vegetarisk stroganoff från bloggen Jävligt Gott, […]

  2. Veckomatsedel 19- Sommarkänsla - ZEINAS KITCHEN - 8 maj, 2016

    […] är både enkelt och lyxigt att unna sig som middag mitt i veckan. Vegetariskt alternativ-  Vegetarisk stroganoff från bloggen Jävligt Gott, […]

  3. Veckomatsedel 11 - ZEINAS KITCHEN - 12 mars, 2016

    […] klassiker, biff stroganoff! Så enkelt och lyxigt på samma gång. Vegetarisk alternativ– Biff stroganoff på vegetariskt vis från bloggen Jävligt gott, […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes