Att Grilla Pizza

Hej!

Jag älskar pizza, och jag älskar och att grilla. Kan ni då föreställa er hur otroligt till mig jag blev när jag insåg att man faktiskt kan grilla pizza? Och att det dessutom blir riktigt, riktigt gott?

Pizza är en rätt som både är väldigt enkel och väldigt svår att få till på samma gång. Det är i stort sett bara ett platt bröd med lite fyllning på, men att få till den helt perfekt kan ta en livstid av träning och finslipning. Jag tänker inte på något sätt säga att jag är en expert på att laga pizza, men jag tycker ändå att jag har fått till ett riktigt fint recept här som lämpar sig minst lika bra för att grillas som att lagas i ugnen. Det kräver heller inte på något sätt någon särskild pizzaugn (även om det så klart är bra att ha) utan blir finemang både i en vanlig klotgrill och i en vanlig ugn.

Det här receptet är ett utdrag ifrån min nya stora webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som släpptes igår (6 juli 2017) i samarbete med SvD. Att Grilla Vegetariskt är min första (av många!) stora webbkurs och ett försök att kombinera det bästa ifrån en kokbok med det interaktiva i en blogg och det rörliga och lättillgängliga i ett Youtubeklipp.

Om du tycker att det här receptet, och filmerna häri känns vettiga och som ett bra sätt att lära sig att grilla på så tycker jag verkligen att du ska spana in kursen. 🙂 Där finns dessutom ännu fler tips och trix till just det här med att grilla pizzor som:

  • hur du lyckas kavla ut din pizza och få perfekta kanter,
  • förslag på både vegetariska och veganska toppings
  • och de perfekta grillmetoderna som kommer hjälpa dig att bli en riktig mästare på just det här med att grilla din pizza.

Själva kursen innehåller:

  • instruktionsvideos och steg för steg bilder
  • Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

Köp kursen här!

Kursen kostar 390:- kronor, vilket är snäppet mer än en vanlig kokbok – men den kommer med över 50 korta instruktionsfilmer för över 20 recept, diskussionsforum, steg för stegbilder, djuplodande tips och trix och mycket, mycket mer. Här är ett exempel på hur en av videorna från kursen ser ut:

Pizzabotten, 8 pizzor

  • 800 g (ca 13–15 dl) Vetemjöl Special
  • Mer mjöl till utbakning
  • 650 ml ljummet vatten (helst uppkokat, ej kranvarmt)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • 15 g (1 1/4 paket) torrjäst eller 50 g färskjäst

Tomatsås:

  • 2 burkar krossade tomater av bra kvalitét
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk Torkad oregano
  • Salt och peppar

Topping Margherita:

  • 1/2 dl Oatly iFraiche
  • En handfull blad basilika

Gör så här:

  1. Mät upp ca 800 g, eller 13-14 dl mjöl i en bunke och tillsätt saltet och sockret.
  2. I en tillbringare blandar du ljummet vatten och olivolja med jäst.
  3. Häll sedan ner vattnet under omrörning i mjölet och blanda tills du får en jämn deg. Den ska inte vara torr, men inte heller för svårhanterlig. Tillsätt mer mjöl tills du kan knåda den enkelt för hand utan att den fastnar på dina händer. Knåda i ca 10 minuter så du får en smidig deg som börjar bilda glutentrådar.
  4. Plasta över degen, eller lägg en fuktig kökshandduk över den och låt jäsa till dubbel storlek i 1 timme.
  5. Dela därefter degen i åtta bitar. Forma bitarna till bollar, mjöla in och låt dem jäsa i separata plastpåsar i 30 minuter till.
  6. När degen jäst klart, tar du fram bollarna en i taget på ett rejält mjölat bord. Platta till dem i mitten med knogarna och lyft och dra i kanterna tills de blivit platta och runda, ca 30 cm i diameter. Om du är riktigt crazy kan du slänga upp den lite i luften och  låta g-krafterna dra ut den.

Nu kommer det svåra. Efter lite trixande kom jag fram till följande tillvägagångssätt för att grilla pizzan med en pizzasten.

  1. Börja med att låta pizzastenen ligga på grillgallret redan från att du tänder grillen. Vissa stenar spricker om de värms upp för fort.
  2. Efter att du kavlat ut pizzadegen – lägg upp degen direkt på en mjölad pizzaspade eller ett bakplåtspapper. ELLER lägg degen direkt på pizzastenen och lägg på toppingen där.
  3. Lägg på fyllningen snabbt på degen. Ju längre tomatsåsen ligger på degen innan den åker upp på grillen desto blötare blir den, och då fastnar den på spaden. Ha inte för mycket fyllning, så den blir för tung.
  4. Med en snabb, ryckande rörelse; skjutsa över pizzan från spaden till stenen. Det borde inte vara något problem om du mjölat spaden tillräckligt och arbetat snabbt, men det kan kräva lite träning för att få in knycken.
  5. Grädda pizzan under lock på grillen tills kanterna jäst och fått färg, ca 5–7 minuter beroende på värme.

För att göra en vegansk Margherita:

  1. Klicka ut några små klickar havrefraiche jämt över pizza, ca 1 tsk styck
  2. Grädda pizzan
  3. Lägg på färsk mozzarella på pizzan när den är klar

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Veganska pizzor – tre sätt att lyckas! | Jävligt gott - vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 28 juli, 2017

    […] Här har jag skrivit ett längre inlägg om just detta med att grilla pizzor.  […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes