Viking Line tävlar fram ny stor vegomeny – med mig i juryn!

img_1711

Det här inlägget är skrivet i samarbete med Viking Line! 🙂

Hej!

Hoppas allt är fint! Här rusar allt på 180 knyck. Det är verkligen helt sjukt. Nya spännande grejer händer hela tiden och det känns verkligen som att 2017 kommer bli ett helt galet jävla år. Tro mig, vänta bara tills saker börjar bli så klara så jag kan berätta allt som är på gång. En del är ännu bara på idé och skiss-stadiet, men andra är ändå ganska sannolika. Och det känns helt sjukt.

Jag är så sjukt tacksam för alla ni som läser den här bloggen, följer mig på instagram och facebook och alla ni som röstade på mig i Matbloggspriset Folkets val här i höstas. Ni förändrar verkligen mitt liv, och ger mig chansen att göra det jag alltid drömt om – att få förändra världen till det bättre på riktigt samtidigt som jag får göra det jag är bäst på (dvs prata, skriva, laga mat och vara mig själv… typ) och får ha otroligt roligt på kuppen.

En sån här väldigt rolig grej jag får vara en del av, tack vare er allesammans, hände i onsdags. Då gick jag upp tidigt som satan och tog en taxi ner till Stadsgårdskajen och Viking Lines jättefärja Grace som skulle ta mig tur och retur till Åbo. Jag hade nämligen fått förfrågan om jag ville delta i Viking Lines interna tävling bland kockar från deras olika färjor där de skulle ta fram vårens nya helvegetariska meny!

img_1734

Robert Salmi, köksmästare på Viking Grace visade mig runt på skeppet. Köket är uppdelat på två våningar och är bemannat av mellan 40 och 50 anställda varje dag! Varje år serveras 1,6 miljoner portioner bara av buffén på Viking Lines olika skepp. Ganska jävla många portioner!

Jag tackade självklart ja på stört. Dels hade jag aldrig varit på kryssning tidigare (vilket tydligen är jättekonstigt enligt vissa, men whatever. ;P ) och dels är ett av mina stora ”missions” med Jävligt Gott att wherever I can hjälpa till att göra vegetarisk mat mer tillgängligt för fler. Att därför få vara med och se till så att Viking Lines alla färjor serverar så jävla god vegetarisk och vegansk mat som möjligt kändes självklart!

Tävlingen är utformad så att varje kock som arbetar på de olika skeppen fick möjlighet att skicka in ett fritt antal rätter till tävlingen. En intern jury bestående av kökscheferna, samt den centralt ansvarige köksmästaren på Viking Line sållade ut 19 av de 64 inkomna bidragen som vi sedan fick smaka av under själva kryssningen i onsdags. Med ”vi” menar jag då samma ovanstående kökschefer och köksmästare plus mig. Det skulle även ha varit en finsk matbloggare med, men denne fick tyvärr förhinder i sista minuten. De två vinnande kockarna med bäst rätt och flest rätter med i menyn får åka på en lyxig vegostudieresa till New York i vår! Den skulle man inte tacka nej till att få följa med på 😉

img_1781

Juryn i hård överläggning över vilka rätter som skulle hamna på menyn…

Och jävlar vad med god mat som bjöds! Det var verkligen inte ett lätt jobb att plocka ut sex rätter av dessa 19 små mästerverk som serverades under en sju timmar lång sittning med 20 minuters mellanrum.

Jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt hade lite fördomar om kryssningsmat, oerfaren som jag är, men banne mig om jag inte fick mina fördomar krossade. Redan efter de första tre förrätterna så var jag imponerad nog för att ha varit nöjd med vilken som helst av dem om de serverades på en fin och dyr restaurang i Stockholm. Och därefter följde 16 till i en avsmakningsmeny som hette duga!

img_1627

Solrosfrörisotto med pak choy och silkestofu, en av de många rätter som tyvärr inte hamnade med på den slutgiltiga menyn.

Jag skulle verkligen vilja skriva om alla olika rätter som vi bjöds på, men då skulle det här inlägget bli väldigt långt. Jag nöjer mig med att säga att det rörde sig ifrån allt som solrosfrösrisotto med silkestofu och pak choy till bakad rotselleri med björksavssabayonne. Från getostsmousse med klar tomatsky till rabarbersorbé med kladdig citronkaka. Men jag tänkte att jag skulle presentera de sex vinnande rätterna som kommer att serveras på Viking Lines alla skepp under våren på deras Spring & Green meny.

De faktiska rätterna som serveras i vår kan komma att se lite annorlunda ut efter att de anpassats för storkök och justerats lite uppläggningsmässigt, men detta är mer eller mindre vad som kommer att serveras!

Veganska förrätter

img_1646

Rostad sparris, picklad sparris, nässelpesto, citronskum och rostade hasselnötter – En till synes enkel men otroligt smakrik hyllning till våren med nässlor, hasselnötter och sparris.

img_1641

Citron-sesam-wasabi tofutataki med glasnudlar och gurksallad – Kommer att serveras som en sallad, snarare än i olika småportioner och innehåller en hårdpressad och väldigt god silkestofu som grillats snabbt och marinerats i soja, citron och sesamolja.

Vegetarisk varmrätt

img_1673

Rågpolenta, Västerbottenost, stuvad vårkål, mörk kumminsås – En verklig hyllning till den nordiska husmanskosten och till dess riktiga hjälte, kålen! Grönkål, vitkål, blomkål och en fantastiskt god mörk sås som serveras på en bädd av rågpolenta. Perfekt för alla de som vill äta grönare och spännande, men som kanske inte gillar idén med att försöka härma kött.

Vegansk varmrätt

img_1671

Krispig seitan, hemlagad vegan färskost, rökt aubergine, valnöts- och röd chilipeppar puré, granatäpple samt sky på rostad lök – Min absoluta favorit på menyn och riktigt, riktigt gott! Friterade seitanbitar som påminner en hel del om pannbiff i konsistens och kryddning, serveras med vad som närmast kan beskrivas som en fine dining version av pannbiff med lök och brunsås. Verkligen Jävligt Gott!

Vegetarisk dessert

img_1741

Äppelparfait med vit choklad och kamomill – Gröna äpplen och mild kamomill i en riktigt fin balans. Alla i juryn var överens om att den var given på menyn.

Vegan dessert

img_1766

Mandelmjölkskum, rabarbersorbet, sockrad rabarber, mandelkaramell, rostad mandel – Den här rätten delade juryn lite. Vissa tyckte att rabarbern blev för intensiv, men i min bok var den perfekt. En riktig smakbomb, som du sög på sakta och då och då fick en liten kick av bittermandel eller anisört. Sjukt gott.

Som ni kan se är menyn blandat lakto-ovo vegetarisk och vegansk, med ambitionen att det ska finnas något för alla. Både för köttätarna som vill variera sig och upptäcka något nytt och för veganerna som vill få en precis lika fantastisk matupplevelse som köttätarna. Viking Lines målsättning med menyn, som jag sympatiserar väldigt starkt med, är att visa ALLA hur gott det kan vara med vegetarisk mat, utan pekpinnar utan helt enkelt bara genom ett gäng jävligt goda exempel!

Menyn kommer att finnas på plats i mars och framåt. Hoppas ni tar chansen att smaka!

Det här inlägget är skrivet i samarbete med Viking Line.

img_1777

Det tog lång tid att få in alla rätterna! Det han bli mörkt innan den sista rätten kom in.

, , , , , ,

2 Responses to Viking Line tävlar fram ny stor vegomeny – med mig i juryn!

 1. Vegetarian-Björn 8 maj, 2017 at 06:38 #

  Måste bara utfärda en stor varning för Viking Lines gröna meny!

  Jag och min sambo har haft en hektisk vår så vi tänkte unna oss en dagskryssning. Vi bokade därför en dagskryssning med förbetalt spa och trerätters vegansk meny. Utanför restaurangen på Amorella gjordes det tydligt reklam för den gröna menyn, vilket gjorde oss lite förvånade när vi inte fick någon vegetarisk meny alls till bordet. Eftersom vi ändå visste vad vi ville ha (och redan hade betalat för) beställde vi varsin vegansk meny och inväntade förväntansfullt maten.

  Till förrätt väntade sparris. In kom, ja vaddå? Sparrisen lyste med sin frånvaro. Vi viftade till oss servitrisen för att utröna vad vi fått för mat egentligen. Efter lite konsulterande med menyn (hon läste innantill från menyn och försökte gissa vad som låg på våra tallrikar) insåg även hon att något inte stämde och kilade till köket. Efter en stund återkom hon med beskedet att vi fått den andra vegetariska förrätten på menyn, som egentligen inte ingick i den fasta trerättersmenyn, men att både huvudrätten och desserten skulle vara de utlovade. Visserligen var jag skeptisk till förklaringen, då rätten inte verkade stämma in på den andra beskrivningen heller, men förrätten var ändå helt okej och vi såg istället fram emot krispig seitan med vegansk färskost till huvudrätt. Den fick vi vänta förgäves på! Efter en lång väntan fick vi in… lins- och morotsgryta. Förnedringen kändes total.

  Återigen fick vi vifta till oss servitrisen som nu inser att köket inte har en susning om vad de gör, varför vi blir erbjudna att slippa betala. Problemet är nu att 1) Vi har vid det här laget blivit väldigt hungriga. 2) Vi har fortfarande kvar vår förbetalda restaurangkupong på 742 kr (som det tydligen är helt omöjligt att återlösa), och 3) Enligt servitrisen finns det ingen annan vegetarisk mat på båten. Jag drar mig dock till minnes att grannrestaurangen har en bönburgare på menyn varför vi får beställa in varsin som vi ändå får äta i à la carte-restaurangen. Efter ännu lite väntan (nu har det gått snart 2h och vi har fortfarande bara ätit förrätt) får vi in varsin bönburgare som jag inte skulle bjuda min värsta fiende på. Smeten ser ut som om kocken mixat bönor i 10 min och därefter vänt smeten lite snabbt i stekpannan. Tillbehören har sett sina bästa dagar. Vi orkar dock inte orda mer, utan konstaterar att maten fyllt buken och betalar 400 kr för skämtet till hamburgare och mineralvatten.

  Nu återstår dock problemet att vi har en restaurangcheck på 370 kr som tydligen måste användas vid ett enda tillfälle. För att göra en lång historia kort slutar det med att vi snabbt får dricka upp pengarna i baren innan fartyget anländer, något som vi knappast hade planerat från början.

  Det mest (ned)slående med hela historian tycker jag är hur arrogant Viking Line tillåter sig behandla en gäst bara för att den är vegetarian. Att byta ut seitan och färskost mot linsgryta är som att byta ut oxfilé mot falukorv med ketchup för en köttätare – utan att ens nämna det för restauranggästen! I efterhand ångrar jag bittert att jag inte tog några bilder på parodin. Visst äter jag linsgryta ibland, men det är ingenting jag går ut på restaurang och betalar 370 kr för.

  Från början tyckte jag det lät fantastiskt att Viking Line skulle lansera en grön meny. När de inte kan garantera kvaliteten i utförandet på sina restauranger tycker jag dock det är bättre att de låter bli. Nej, det här var förmodligen sista gången vi valde att åka med Viking Line!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 9 maj, 2017 at 04:18 #

   Hej!

   Oj. Ja det var väldigt tråkigt att höra och jag håller med om att den typen av bemötande är under all kritik. Jag tycker att du ska höra av dig till dem direkt med din feedback (vilket du säkert gjort!) och förhoppningsvis kommer de att kompensera er och se över sina rutiner.

   Mvh
   Gustav

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes