
Det här är jag och min familj om jularna som liten. Jag sitter vid kortändan längst bak där i vit kråskrage och drägglar. (Eller inte, Carl Larssons Julaftonen från 1904)
Nu nalkas julen med stormsteg. Julklappspaniken stegras och den årliga julbordsplaneringen drar igång. Ah, julbord. Jag älskar julbord! Så, jag tänkte att jag skulle göra en uppdaterad repris av ett inlägg från i våras och bjussa på mina bästa recept som åtminstone jag tycker är ett måste på varje hederlig vegetarians julbord.
Jag är en traditionalist av rang, vilket ju ofta krånglas till av det faktum att jag är vegetarian. Farsan uppfostrade mig och mina två bröder på en strikt diet av husmanskost (och nyhusman, dvs typ spagetti och köttfärsås) och julbordet dignade alltid av revbensspjäll, brysselkål, hemmagjorda rödkåls och rödbetssallader samt fem olika sorters sill. För att inte tala om den heliga graalen, den griljerade skinkan. Många av de här sakerna går ju enkelt att byta ut eller tweaka så att de blir vegetariska trots allt, och genom åren så har jag samlat på mig en del.
Först ut sillen. Här finns ett jättebra recept på vanlig inlagd aubergine ”sill” och senaps”sill”, skippa bara sista steget för vanlig eller dela upp den inlagda auberginen i två och ta bara hälften i senapssåsen. Går att variera oändligt och den inlagda auberginen går att byta ut mot sill i de flesta vanliga recept. Görs dagen innan!
Enligt mig ett måste. Jag vill gärna ha dem små och hårdstekta i en massa smör så de blir riktigt knapriga. Till jul smaksätter man dem med lite dijonsenap och kryddpeppar i mängder. Här är mitt favoritrecept som funkar finfint för att tralla egna bullar hemma. Skippa gräddsåsen till julbordet bara! Jag har också en vegansk variant på samma bullar som ni hittar här.
Griljerad kålrot
Här har jag inget inlägg skrivet sedan tidigare, men receptet är enkelt. Jag har testat flera olika sorters ”skinka” vid olika tillfällen men har fastnat bäst för den helkokta kålroten som skinksubstitut. Det finns ju till exempel också Astrid och Apornas Sk*nka, men jag gillar verkligen inte konsistensen på den. Alldeles för mjuk och slibbig.
Köp helt enkelt en hel kålrot i en passande storlek. Skala och koka i grönsaksbuljong tillsammans med ett gäng kryddpepparkorn, vitpepparkorn och lagerblad samt kanske, om du känner dig på det humöret lite kryddnejlikor, tills den är mjuk rätt igenom. Slå av spadet och låt den svalna något. Griljera därefter genom att pensla den täckt med en blandning av lika delar skånsk grovkorning senap och dijonsenap och rulla den försiktigt i ströbröd. Griljera i ugn på 225 grader i 15 minuter eller den fått tillräckligt med färg. Blir riktigt mustigt!
Jag har äntligen lyckats fixa ett eget recept på vegoribs! Det är baserad på Per Morbergs honungsglaserade revbensspjäll och använder antingen Anammas vegofiléer eller Oumphs Pure Filet som köttsubstitut. To die for gott! Checka länken!
Allt det andra fixet och trixet
… får ni slänga ihop själva. Byt ut ansjovisen mot kapris i Janssonen kanske. Ha havregrädde i rödbetssalladen och koka brysselkålen. Prinskorv finns det idag flera roliga varianter på ifrån bland annat Wheaty, eller varför inte göra egen efter det här eminenta receptet ifrån bloggen Veganstyle? Byt ut kaviaren på ägghalvorna mot tångkaviar, eller skippa äggen helt. Gravlax känns tyvärr svårt att byta ut. Alla fakefiskar jag stött på känns särdeles otrevliga, även om Astrid och Aporna nog har någon sorts substitut även för det.
God Jul!
Finns vörtbrödreceptet kvar med surdeg. Där hade du tips om hur pigga på surdegen.
Tror du tänker på någon annan blogg? Jag har aldrig haft något recept på vörtbröd!
Apropå gravad lax så gjorde vi gravade morötter förra året och det blev väldigt gott. Det var ett recept i DN som jag inte hittar just nu men receptet hos made by Mary verkar vara väldigt likt fast vi använde rökarom istället för rökt salt. https://www.madebymary.se/2016/06/morotslax-gravad-vegetarisk-lax/
Grymt! Tack för tipset!
Ska testa den griljerade kålroten. Jag äter fortfarande kött ibland (gamla vanor…) men tycker att julskinka är den mest överskattade julmaten. Enda poängen med skinka är ju att ha en god senap på den.
Hett tips: avskaffa julklapparna! Det gjorde vi för några år sen, och julen har varit mycket mindre stressig sen dess. Dessutom slipper familjen slösa en massa pengar på prylar som ingen ändå vill ha. Och vi slipper låtsas uppskatta ovälkomna klappar.
Vi brukar växla småpresenter i en ”presentkedja” mellan de vuxna. Dvs alla vuxna köper 1 enkel present (typ en bok) till 1 annan slumpvis utvald person i familjen, och den i sin tur till en annan osv. Då får alla något, men man slipper hålla på så mycket och krångla. Är ganska kul! Barnen får dock en herrans massa grejer 😉
Hej!
Jag är en nybliven vegetarian och lär mig febrilt allt mer roliga grejjer och detta kommer rädda mitt julbord då min familj gjort det vääääldigt tydligt att dem inte stödjer vegetarianism. Kommer bli great att överträffa deras förväntningar med något så yummy!
Sweet! Kör på!
Helt fantastiska recept! Jag har provat att lägga in aubergine till nu till jul, men har också provat massa andra recept och än så länge finns där inte ett enda som inte blev succé!! Vad jag undrar lite är om det möjligen finns en app, hade varit helt fantastiskt med en app på iPaden med alla recept, för det är lite krångligt att leta upp recepten på bloggen 🙂
Tusen tack för alla recept!
Hej! Tack för de fina orden!
Nej tyvärr finns det ingen app, men jag ska se om det inte går att förbättra sökfunktionen på bloggen på något sätt. Tack för feedbacken!
God jul!
Vi tänkte prova dina vegoköttbullar och griljerad kålrot till julbordet i år. Hur mycket tror du det går att förbereda innan? Kan man göra klart köttbullarna och sedan bara värma i stekpannan på låg värme? Och kanske koka kålroten dagen innan och griljera strax före servering? Hur pass mjuk ska den kokas förresten? Som potatis? Har knappt lagat något alls med kålrot förut. Och blir det någon skillnad i smak och konstistens på köttbullarna beroende på om man använder quorn- eller sojafärs?
Många frågor, men vi vill ju vara säkra på att lyckas när halva släkten ska introduceras för vegetarisk julmat 🙂
Hej!
Kul att du inspireras! Vegobullarna går absolut att försteka och sedan värma på i stekpannan. De blir nästan bara godare då, snåla inte med stekfettet bara!
Kålroten ska kokas typ 95% klar, så den är mjuk med liiite motstånd. Den kan svalna över natten, det är inga problem, men inte i flera dagar, då den lätt blir lite ful om den får stå och oxidera för länge, så plasta in den bra.
Anammas sojafärs har en ganska tydlig egen smak som kan ta över lite om man inte gillar den. Quornfärs är mer neutralt, men allt funkar!
Tack! Testade kålroten igår, supergott! 🙂 Men då åt vi den direkt när den tagits ut ur ugnen, funkar den lika bra kall (som vanlig skinka)?
Ja det gör den, men jag tycker att kålsmaken blir lite tydligare när den är kall, så det kan lätt bli lite väl mycket kålrotssmak… Men det är ju en smaksak.
Underbar idé det där med inlagd aumergin, jag är inte vegetarian men älskar aubergine och är inte väldigt förtjust i sill, dina övriga vegetariska alternativ till julbordet var absolut inte fel de heller 🙂 tack för dessa tips
Kul att du gillar dem! 🙂
På julen är jag alltid glad att jag inte gillar julbord. Ge mig vörtbröd, julmust och en potatisgratäng så är jag nöjd.
Jag fick saffransgriljerad quornfilé på jobbets julbord. Det var gott, det ska jag göra i år tänkte jag.
I julklapp har jag önskat mig din bok.
🙂 Jag hoppas att du får den!
Jag vet inte var jag fick saffran ifrån, det var det verkligen inte. Det var senap. Griljerad som en julskinka alltså.
Boken hoppas jag också på. Jag har varit rätt snäll i år så tomten borde ge mig en klapp.