Vegetariska spanska köttbullar

IMG_0379 (1024x768)

Den här sommaren har verkligen varit en helt fantastisk matsommar! Jag har grillat som en galning och nästan varenda kväll har varit en stormiddag med olika omväxlande delar av familjen. Riktigt riktigt fint alltså! Jag undrar hur jag ska klara av att åka hem till stan på fredag, till min trista elspis och vardagsmat. Jag kanske får ta gå ner i källaren och gräva fram den där lilla hinkgrillen jag köpte för några år sedan och börja smyggrilla på balkongen eller i parken bakom huset.

Jo.. Så får det nog bli. 😉

Men, än så länge är inte sommaren över. I morgon ska det grillas hamburgare igen och idag bjuder jag på det här receptet, som bygger på samma ”smet” som burgarna men som fylls med färsk vitlök, chili, paprika och oregano för att ge en spansk touch. Det här färsreceptet kan vara något av det bästa jag vet, och jag tänkte att jag skulle försöka visa på hur enkelt det kan varieras i det här och några till kommande inlägg.

Men först ut – vegetariska spanska köttbullar. Grillade på spett. 😀

IMG_0363 (1024x768)

Spanska ”köttbullar”, ca 15 – 20 stycken

300 g quornfärs (eller sojafärs, men jag använder quorn)
1,5 dl ströbröd
2 ägg
1 gul lök
1-2 hela röda chilifrukter (jag använde chipotle istället, vilket var gött!)
2-3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
1/2 dl vatten
ca 1 msk torkad oregano
ca 1 msk paprikapulver
1 msk potatismjöl (valfritt för fastare konsistens)
olja till stekning

Börja med att hacka gullöken, chilin och 1 vitlöksklyfta. Stek i olja i en stekpanna tills de blivit mjuka. Blanda i tomatpurén och kryddorna och låt fräsa några sekunder. Tillsätt därefter färsen och stek några minuter så den börjar ta färg. Blanda ihop soja och vatten och slå över färsen och stek tills att vätskan reducerat bort nästan helt. Salta och peppra.

IMG_0350 (1024x768)

Under tiden blandar du ihop ströbrödet, äggen och resten av vitlöken (pressad och färsk) i en skål. Låt dra några sekunder och blanda därefter ner den stekta färsen i äggblandningen. Rör om rejält så att allt blandas och inga brödklumpar finns kvar. Smaka av med ev. mer salt, peppar, chilipulver eller kryddor. Om smeten är för blöt för att kunna formas till bollar, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska kännas lätt att hantera och forma men fortfarande fuktig och hyfsat mjuk.

Rulla bullar av färsen, ca 3 cm i diameter och lägg dem på rad på ett fat. Stick ett grillspett försiktigt genom dem där de ligger (ca 5 per spett) och rulla dem därefter försiktigt ner på grillgallret utan att ta i spettet. Låt dem ligga stilla i minst tre fyra minuter på hög grillvärme innan du försöker rulla dem. Då kommer äggen att ha koagulerat och gjort att de sitter betydligt mycket hårdare fast på spettet än när de var råa. Grilla tills de fått en rejäl grillyta och låt låt dem ligga på kanten ett tag så att de blir tillagade hela vägen igenom.

Servera med en god tomatsalsa till till exempel quesedillas (som jag gjorde), pommes frites eller som en del i en större tapasbuffé.

IMG_0361 (1024x768)

, , , , , , , , ,

3 Responses to Vegetariska spanska köttbullar

  1. Kim 16 februari, 2016 at 04:28 #

    provar göra dom idag och hoppas dom blir bra 🙂 Bra blogg!

  2. Humus Svensson 18 augusti, 2014 at 03:34 #

    Ser gott ut men något konstigt kanske att kalla dem ”köttbullar”?

    • Jävligt gott
      Jävligt gott 18 augusti, 2014 at 06:16 #

      Kanske det, men det är vad folk oftast söker på när de försöker hitta receptet. Om jag ska kalla dem sojabullar, vegobullar, eller quornbullar så tror jag att folk kanske har lite svårare att dels hitta receptet och att föreställa sig vad det här jag försöker imitera. Vegetariska köttbullar är helt enkelt mer vedertaget upplever jag.

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes