Vegetarisk shish kebab på quornfärs

IMG_7050 (800x600)

Tjabba!

Det är dags för nästa blogginlägg i min serie med grillade quornrecept som jag genomför i samarbete med Quorn Sverige under sommaren. Jag är en av deras grillambassadörer och kommer att tillsammans med dem ta fram och skriva om fem stycken smarriga sätt att grilla quorn på. Förrförra veckan så presenterade jag samarbetet med min Tripple Chili Cheeseburgare, och idag tar vi det hela vidare i snabbmatens tecken genom att jag har försökt slänga ihop ett vegetariskt shish kebabrecept.

Jag vill dock slänga in en enorm jävla brasklapp här – jag har nämligen aldrig någonsin ätit en riktig shish kebab. Sånt fanns inte i Borlänge anno 2006 där jag växte upp och innan jag blev vegetarian. Så, jag har bara kunnat gå efter vad jag har läst mig till att olika recept innehåller och jämfört dem för att komma fram till något som låter gott och som jag själv gillar. Och gott blev det – men jag vill bara säga det till alla er äkta shishälskare – förvänta er inte något som smakar exakt så som er mamma brukade göra dem 😉

Quornfärs är min favorit ”ingrediens” när det kommer till att fejka olika former av färsrätter. Det har en bra konsistens, god smak och är perfekt att forma biffar, bullar eller andra grejer av. Jag har tonvis med exempel på bloggen om ni kollar under taggen quorn. Det enda som är viktigt att tänka på är att det kräver sin kryddning, för som den är smakar den ganska lite – det är inte som kött som ju har en tydlig smak i sig och ibland bara behöver salt å peppar. När här får man ta i hårdhandskarna om man vill ha ut lite stuns i sina kebabspett.

IMG_7033 (800x600)

IMG_7042 (800x600)

Vegetarisk Shish kebab – ca 6-8 spett.

 • 300 g quornfärs
 • 2 ägg (kan bytas ut mot 1 msk potatismjöl och 1 dl vatten)
 • 1,5 dl ströbröd
 • 1,5 msk grönsaksfond
 • 1 dl vatten
 • 1 msk kinesisk soja
 • 1 mellanstor gul lök
 • 3 klyftor vitlök
 • 1 näve färsk bladpersilja
 • 1 msk mald spiskummin
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk malda korianderfrön
 • 2 tsk gurkmeja
 • 1-3 tsk chilipulver beroende på styrka
 • salt
 • saft från 1/2 citron
IMG_7036 (800x599)

Inte världens vackraste mat kanske.. men gott!

Börja med att fräsa quornfärsen i en stekpanna så den får lite stekyta och tinar. Blanda ihop vatten, fond och soja i en skål och tillsätt till färsen. Låt steka tills vätskan har reducerats bort och tagits upp av färsen.

Finhacka därefter lök, vitlök och persilja och blanda med ströbröd, ägg, citronjuice och alla kryddorna i en bunke. Låt dra i ca en minut och blanda därefter ner färsen i krydd och brödblandningen. Jobba ihop mixen med händerna tills allt är väl blandat. Smaka av med salt och ev. mer kryddor efter behov och smak. De kommer smaka ungefär som smeten, fast lite mildare när de är klara. Om färsen känns för torr så kan du blanda ut den med lite rapsolja eller vatten, och om den är för lös och svår att forma så tillsätt mer ströbröd. Du ska ha en lättarbetad färsk som håller ihop bra, men inte är stabbig.

Forma ca 8 st långa ”korvar” av färsen och spetsa dem på längden på grillspett. Kom ihåg att lägga träspett i blöt i god tid i förväg så de inte börjar brinna bara! Grilla på hög värme och rulla dem ofta så de får en jämn och välgrillad yta. Låt därefter ligga 5-10 minuter på ytterkanten av grillen och bli genomgrillade. Ät med en god tabbouleh och en myntasås gjord på havre eller sojafraiche, mynta, olivolja, salt och peppar. Eller med en potatissallad, som jag gjorde, men jag rekommenderar absolut främst en tabbouleh 😉

IMG_7046 (800x600)

, , , , , , ,

9 Responses to Vegetarisk shish kebab på quornfärs

 1. VegoLunch 16 juli, 2015 at 08:47 #

  Tack för tipset. De där spetten måste jag testa. 🙂

 2. Sonia Siropian 3 juli, 2015 at 07:14 #

  Mums! Tackar så mycket för detta recept, tänker jag absolut testa. Skulle detta även gå att forma burgare av och grilla, eller är det mest lämpat för spett?

 3. Diana 2 juli, 2015 at 05:41 #

  Om det inte varit för dig hade jag inte lärt mig att färsen måste stekas innan man kan göra själva färsröran! Dessa shishkebaber är gudomliga 🙂 Liksom dina köttbullar! Glad att jag hittat hit! Redan gjort massa av dina recept.

 4. Nina 2 juli, 2015 at 09:28 #

  Verkar supersmarrigt! Ska testa i helgen!!

  • Helene Lind 15 juni, 2018 at 01:58 #

   Man behöver inte steka den först, det räcker att köra den i matberedaren först så färsen finfördelas då blir den mycket formbar

   • Jävligt gott
    Jävligt gott 15 juni, 2018 at 02:45 #

    Förstekningen är mest för smakens skull. Utan ströbröd och potatismjöl tycker jag inte att den riktigt binder. Tycker du?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Matsedel 13 - ZEINAS KITCHEN - 23 april, 2017

  […] tillåter. Annars funkar de alldeles utmärkt att grilla dem i ugn också. Vegetarisk alternativ Vegetariska kebabspett– recept från Jävligt […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes