Vegetarisk pannbiff med lök

IMG_4068 (800x600)

Vad är väl en exkursion in i husmanskostens förlovade land om den inte åtminstone till viss del är ledsagad av herr Leif Mannerström? Det här receptet är lånat av allas vår vithåriga mästerkockseminens, men vegotweakat av yours truly.

Jag har alltid älskat pannbiff med lök. Det är något väldigt speciellt i att frossa hejdlöst i en grönsak som annars enbart reduceras till grunder i såser eller biffar. Jag har dock känt att de biffrecept jag haft på g hittills varit lite för ocharmiga för att uppmana till att ätas utan burgarbröd och tonvis med dressing. Så det har dröjt ända till nu innan jag tagit mig för att kläcka ett nytt och riktigt bra recept.

Till min stora glädje fick jag till och med min annars så skeptiska köttätarsambo att utbrista i ett ”Wow, jag är faktiskt imponerad! Konsistensen är kanske inte densamma, men du har verkligen fått till smaken”. Det ni. 😛

IMG_4101 (800x598)

Vegetarisk pannbiff med lök, 4-6 biffar

 • 300 g soja eller quornfärs
 • 1 medelstor och 2 stora gula lökar
 • 2 små eller 1,5 medelstor kokt king edward potatis,
 • 1 ägg (går att byta ut mot mer grädde och 1 extra msk potatismjöl om man är vegan)
 • 1 msk potatismjöl
 • 1/2 dl havregrädde
 • 1/2 dl ströbröd
 • 1 msk kinesisk soja
 • 1 msk touch of taste brynt scharlottenlöksfond (min absoluta favorit för umamismak)
 • en nypa socker
 • vatten till såsen
 • svartpeppar och ev. lite extra salt
 • en massa smör för stekning (eller mjölkfritt smör)

IMG_4070 (800x600)

Börja med att skala, koka och därefter mosa potatisen. Dela den medelstora löken på hälften. Finhacka ena halvan och bryn i smör. Riv den andra halvan på rivjärn. Blanda ihop potatis, ägg, ströbröd, potatismjöl, grädde, riven och brynt lök i en bunke och låt dra några minuter. Ha därefter ner färsen (tinad), sojan, fonden och mycket svartpeppar och blanda rejält med händerna till en jämn smet. Forma 4-6 stora och tjocka biffar med händerna.

Skiva de andra två lökarna tunt och bryn dem i smör. Strö över lite socker och lägg åt sidan i en skål medan du steker biffarna, även denna gång i massor av smör (ser ni mönstret? haha). Stek dem först 3-4 minuter på hög värme på bägge sidor och lägg därefter ett lock över stekpannan och låt steka på lägre värme i 5 minuter till så de tillagas helt igenom.

Lägg tillbaks löken i stekpannan med biffarna och ca 1 – 2 dl vatten och låt steka med i 1-2 minuter så att smakerna blandas och du får en skysås. Servera biffarna täckta med lök och skysås (vilket jag glömde som ni kan se på bilden…) och med din favoritpotatis och pressgurka vid sidan av.

, , , , , ,

22 Responses to Vegetarisk pannbiff med lök

 1. Oskar 10 maj, 2020 at 01:30 #

  Min erfarenhet är att löken blir söt över tid om den karamelliseras. Är det nåt speciellt som gör att du rekommenderar att bryna löken+tillsätta socker?

 2. Anette 22 mars, 2018 at 08:39 #

  Jättegott att ha en skvätt öl i skyn, helst porter

 3. Moa 21 februari, 2017 at 06:50 #

  Hej! Finns det någon anledning till att du inte har soya i? typ svampsmak? Tänker att det ger sälta och lite mörkare smak 🙂 Har du testat? (har inte testat ditt recept än så vet ej om det behövs, tänkte dock fråga ifall du testat det och faktiskt valt bort det eller bara inte tycker det behövs)! Tack för svar 🙂

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 23 februari, 2017 at 08:38 #

   Det är sojasås i biffarna? Om du menar i skysåsen så är det bara upp till en själv hur mustig man vill ha den. Det är ganska mkt smak i stekresterna i pannan som det är, så det brukar räcka ganska långt, men lite soja skadar aldrig!

   Om du menar vilken färs jag gör den på så är quorn över sojafärs mest en smakpreferens från mitt håll, men anammas 1 kg påsar med sojafärs funkar också finemang till detta!

 4. muzze2012 20 februari, 2017 at 11:31 #

  Bästa receptet någonsin! Köttätande frugan älskar det också 🙂
  Keep up the good work!

 5. Jimmy 1 augusti, 2016 at 02:42 #

  Väldigt besviken då det inte är ett dugg likt samma smak som med kött.

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 2 augusti, 2016 at 09:46 #

   Jag brukar säga att det man ska förvänta sig snarare är att det ska vara gott – inte exakt som förlagan. Det är väldigt svårt att åstadkomma. Så hoppas det var gott iaf!

 6. Micke 12 november, 2015 at 10:43 #

  Inte så vegan med grädde dock, men det lät som en spännande rätt!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 17 november, 2015 at 09:18 #

   Kör havre eller sojagrädde så klart! Jag hade havregrädde i det här receptet. Tänkte att det var uppenbart? 😉

 7. Hannes 13 februari, 2015 at 10:04 #

  Mycket bra recept, verkligen. Drog i havregrädde och lite mer fond och soja i såsen och lät det gå klart i ugnen undet potatisen. Barnen älskade det!

 8. Malin Sörmlind 26 januari, 2015 at 12:25 #

  Jag känner bara rent spontant att jag skulle vilja ha någon form av staty av dig och tillbe denna varenda dag för resten av mitt liv. Tack för alla dessa fantastiska recept. Som nybliven vilsen vegetarian är man ju något.. Som bambi.

  Tusen tack!

 9. Felicia 25 januari, 2015 at 05:36 #

  Wow. Tack för att du så generöst delar med dig. Uppskattar dina personliga texter och synpunkter till rätterna (humorn!). Och provade senaste lasagnereceptet. Fantastiskt fin kryddning (som är min achilleshäl i matlagning – mycket hjälp där!), jag tog i som du skrev. Och jag behövde inte vara rädd för att maten inte skulle räcka till antalet personer, som i många andra recept. Tack tack och tack för att du gör bloggen!

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 25 januari, 2015 at 09:56 #

   Oj, tack så jättemycket! Det gör mig verkligen hur glad som helst att få så fin feedback 🙂 Hoppas du fortsätter komma tillbaks och hittar fler goda grejer du gillar!

 10. Tommy 24 januari, 2015 at 05:41 #

  Tack mannen,
  Jag och damen har varit fuskvegisar sedan slutet av 80-talet. (vi äter fisk o skaldjur) Det var ungefär så länge sedan vi åt pannbiff med lök senast.
  Eftersom vi har två grabbar i övre tonåren så dubblerade vi receptet. Då fick vi lite logistikproblem när vi skulle färdigsteka biffarna i 5 min under lock på svagare värme. Lösningen fick bli ugnen där vi sänkte värmen till 200 gr efter vi tog ut ugnspotatisen. Körde in pannbiffarna ca 5 min, och det funkade bra =)
  Mvh
  /Tommy med familj

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 januari, 2015 at 08:52 #

   Grymt! Jag skulle också ha kört ugnen om jag var du. Hoppas ni allesammans tyckte att det var gott! Känns som att om man kan mätta två tonårskillar så kan man fan lyckas med vad som helst.

 11. Alexandra 24 januari, 2015 at 09:46 #

  Hej, jag provade ”dina” julköttbullar med sojafärs… Min köttätarsambo och hunden älskade sojabullarna, jag gillade dem inta alls! Jag tror att ”problemet” ligger i sojan och smaken som jag inte gillar. Jag ska försöka att använda linser eller annat substitut och se hur det blir. Jag har inte lyckats att få tag på quorn i Paris, så det enda som finns är soja… 🙁

  Jag tror också att jag har lite svårt för ”look-a-like” mat även om jag provade ”räk-spett” förra helgen… Inget jag gör igen… 🙂 Soja där också.

  Jag har två recept på fantastiska ungerska soppor med klimp. Om du vill prova att laga dem kan jag skicka recepten till dig. Det är en grön ärtsoppa och en selleri med tomatsoppa…

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 24 januari, 2015 at 08:55 #

   Hej!

   Det var synd, men så är det, köttsubstitut är inte för alla. Men även jag tycker att de där fejkräkorna känns superläskiga. Synd om det inte finns andra sorters färs att få tag på dock…

   Du får gärna skicka recepten! Du når mig på kontakt@gustavjohansson.se

   /Gustav

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vegetariska Pannbiffar med Lök, vardagshusmanstema! | Jävligt gott - en blogg om vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott. - 20 september, 2016

  […] Vegetarisk pannbiff med lök Vegetariska Kåldolmar, vardagshusmanstema! Gräddstuvade vegetariska köttbullar med hasselbackspotatis, pressgurka och rårörda lingon Svampburgare med chevré och kanderad lök […]

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes