Vegetarisk gräddstuvad köttfärssås

IMG_2904 (1024x768)Ibland har man bara en av de där dagarna då man inte pallar stå och laga mat i flera timmar, men kanske ändå vill käka något riktigt gott. Då passar det här som en smäck.

De senaste veckorna så har jag funderat ganska mycket på maten som min pappa brukade laga när jag var liten. Han var uppväxt på en norrländsk bondgård med redig husmanskost och kalorier anpassade efter en familj som spenderat hela dagen hårt jobbandes. Det var mycket potatis, kål, köttgrytor, smör, grädde och svenska kryddor som dill och pepparrot. Det mesta fantastiskt gott (kanske minus all den där kokade potatisen…). Han lagade en hel del av den under vår uppväxt också och jag älskade dem.

Så jag har ett mission. Jag ska försöka vegofiera them all.

Först ut är denna gräddstuvade köttfärssås. Ett utslag utav pappas kärlek för grädde från en period då vi kids vägrade käka tomatsås (I know, how wierd is that?!). Sjukt gott och jätteenkelt att laga. Det tar max 15 minuter från start till färdig rätt och innehåller hela sju ingredienser.

Gräddstuvad köttfärssås 4 portioner

  • 300 g vegofärs (jag använde anammas)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl havregrädde
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk svampfond
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar

Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja tills de blir mjuka. Ha i färsen och stek så den får lite färg. Slå i grädde, vatten, oregano och fond och koka i fem minuter. Salta och peppra. Servera!

Jättegott till spaghetti eller penne. (Eller som jag gjorde då jag hade lite ont om spaghetti – spaghetti och makaroner…).

IMG_2902 (1024x768)

, , , , , ,

One Response to Vegetarisk gräddstuvad köttfärssås

  1. Valentina 12 november, 2019 at 05:33 #

    Tillsatte yttepytte rödvinsvinäger vilket förhöjde smaken något 🙂

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes