Det här är ett certifierat epic life hack. Och jag lovar er, åtminstone mitt liv kommer aldrig att bli detsamma igen. Min matlagning har levlat till en nivå av awesomeness aldrig tidigare uppnådd. Jag kan göra mitt eget fejkon. När jag vill, hur ofta jag vill och hur mycket jag vill.
Haha, okej. Jag kanske tar i en aning, men det här är verkligen skitgott. Det är utan tvekan det godaste baconsubstiut jag har hittat/köpt eller ätit hittils och det är jättelätt att fixa. Inspirationen kommer härifrån. Det enda kruxet är att det är absolut godast med Vianas rökta tofu, som tyvärr inte riktigt ingår i basutbudet i de flesta affärer (finns dock till exempel på Daglivs vid Fridhemsplan och att beställa online). Va dock lugna, det går antagligen precis lika fint med vilken fast tofu som helst som man dock först får lägga i press ett tag för att dra ur överflödig fukt och för att göra fastare. Vianas är dock superfast i konsistensen och redan lätt rökt, vilket ju är perfekt för ändamålet.
Receptet är jätteenkelt. Testa själva!
*Edit oktober 2016* – Jag är en av finalisterna i Sveriges största tävling för matbloggare – Matbloggspriset Folkets val! Det skulle betyda ofantligt mycket för mig, och mina möjligheter att få fler att upptäcka hur gott och svulligt det kan vara med vegokäk, om ni skulle vilja ta er två sekunder och rösta på mig. Allt ni behöver göra är att klicka på den här länken, likea bilden på Matbloggsprisets facebooksida och sedan kanske till och med dela bilden vidare! Tack! <3
Fejkon 250 g, 2-6 portioner beroende på användningsområde
- 250 g väldigt fast tofu
- 3 msk Kikkoman soja
- 4 tsk liquid smoke
- 1/2 tsk socker (jag tycker att det ger en liten extra karamellisering som jag gillar)
- 1/2 dl rapsolja
Alla ingredienser går att variera mängdmässigt efter önskat resultat. För ett saltare eller mer rökigt resultat öka mängden soja eller liquid smoke. Mängden olja går också att minska eller helt utesluta för ett supernyttigt alternativ. Men va fan, det är ju fejkon vi snackar om, inte broccoli…
Om du inte har en jättejättefast tofu från början, så öppna förpackningen och lägg tofun i press mellan två nedtygda tallrikar invirad i hushållspapper i ca 30-60 minuter först. Skiva därefter tofun så tunt du kan, alternativt tärna om du hellre vill ha det så, och lägg tofun i en plastpåse tillsammans med de övriga ingredienserna. Låt marinera minst en halvtimme och värm därefter upp en stekpanna till medelhög värme. Ha ner påsens hela innehåll i stekpannan, marinad och allt och stek tills att marinaden har reducerats bort och tofun blivit knaprig och tagit upp smaken från all marinad. Käka genast, eller låt svalna, det är helt upp till dig. Du kan använda det färdiga resultatet precis på samma sätt som knaperstekt bacon och smaken är förvånansvärt lik (utan bismaken av lik. höhö).
Vi kan väl helt enkelt konstatera att bacon helt enkelt bara smakar salt, rökt och fett. Svårare än så var det inte.
Här är ett par sätt som jag har testat att äta det på än så länge. Med raggmunkar, med råstekt potatis och ägg samt på en BLT Sandwich (bacon, lettuce, tomato och majonnäs typ). 😀 Garanterat en fullträff all the way.
Hej!
Tycker det här är en fantastisk blogg med en massa goda recept. Jag tror jag hör till den utpekade publiken, dvs. köttätare som vill äta mer vegetariskt/veganskt. Givetvis ville jag då testa detta bacon substitut, speciellt efter alla orerande kommentarer och hur likt bacon det blev.
Hur smakar det då? Det smakar soja, lite sött och dålig rökarom. Det smakar inte illa men det smakar inte som bacon. Inte för att låta som en kränkt vit man men kommentarer som ”Vi kan väl helt enkelt konstatera att bacon helt enkelt bara smakar salt, rökt och fett.” sänker ju trovärdigheten en aning. Säljer man in detta som ett baconsubstitut till en ihärdig köttätare så tror jag inte dom plötsligen kommer acceptera vegankosten med öppna armar.
Ursäkta gnället.
Haha, gnället är ursäktat! Ja, nej jag ska verkligen inte säga att det kommer att smaka exakt lika dant – eller att jag för den delens skull minns exakt vad bacon smakar som (det smakar ju också en del gris helt enkelt). Men jag brukar säga att det snarare än att vara exakt lika dant åtminstone ska vara jävligt gott. Och det tycker åtminstone jag att det är! Men det är så klart – att om man förväntar sig att det ska vara samma sak så tror jag att man blir besviken =/
Tack för ett trevligt svar och för ditt arbete med att lyfta fram den goda vegetariska maten.
🙂
Hej! Jag är en soja- och chili-allergisk vegetarian som är på jakt efter ett fejkon jag kan äta. Har du någon tanke om vad jag skulle kunna prova? Tack för en härlig blogg – din kålpudding är favoriten här hemma
Mvh Frida
Du skulle kunna testa rispappersbacon? Använd min marinad, men rispapper istället för tofu. Om du inte tål sojasås heller så kan du använda lite salt och marmite istället kanske.
Testade det här receptet härom veckan som ett annat alt till ditt fejkonrecept. Blev asgott också – testa om du vill! https://yupitsvegan.com/2016/04/18/vegan-rice-paper-bacon/
Hört talas om det där, men inte testat ännu. Ska kolla!
Måste tyvärr berätta att Daglivs i Fridhemsplan har slutat sälja tofu av detta märke. :/
Segt! 🙁 Men, det går med mycket annat också! Överlag funkar de flesta fasta tofusorter bra, men om ni hittar rökt tofu Mandel-Sesam från Taifun är det perfekt! Det tycker jag är lite vanligare i matbutiker.
Frid!
Tack för tipsen på fejkon,grymt bra.
Ett plus som du kanske inte tänkte på, men nu kan även jag som glutenintolerant vegetarian äta fejkon! Tål inte de i affären 🙂
Nice! 😀
Detta är ett gammalt recept som härstammar från Miyoko Schimmer.
Jag har gjort denna bacon i 4 år. Men hennes recept är ännu bättre.
Kolla youtube på hennes namn och skriv vegan bacon.
Hon tillsätter nutritional yeast och man behöver inte marinera tofun alls.
Går att göra så 5 min.
Tack och Hej
Hej! Menar du att mitt recept skulle vara från Miyoko Schimmer? I sånna fall är det en ren slump, för det här gissade och testade jag mig fram till ifrån vad jag sett andra göra på massor av ställen online. Men hennes kan mycket väl ha varit ett av de recept jag bläddrade igenom. Det är inte omöjligt.
Ett tips för att få vanlig, fast tofu att bli riktigt fast (och på köpet suga upp marinad bättre) är att frysa den, tina den och krama ur all vätska!
Galet gott! Vi använde Taifuns japanska tofu, utan att pressa. Tärnade ganska smått. Hälften gick åt till fancy och god förrätt på julafton (https://alltommat.se/recept/jordartskockscheesecake-med-bacon-och-dadelkrisp/) och resten åt vi fem dagar senare i en fantastisk carbonara – då var fejkonet ÄNNU godare. Så funkar fint att spara i kyl åtminstone en vecka!
Tack för recept!
Tack själv för tipsen!
Tackar för sjukt bra tips på fejkon!! Har även testat med att marinera tunt skivad halloumi med liquid smoke och sen steka den. Blir också sjukt gott!!!
Det kan jag tänka mig! Ska testa – kanske nästa gång jag ska käka burgare!
verkar gott! funkar det att grilla?
Hej!
Absolut! Det tror jag nog. Enda kruxet kan vara att marinaden kanske rinner av lite för lätt om du inte har marinerat dem länge i förväg.
kan man grilla det ist?
som Magnus så körde jag med Kung Markattas tofu.
Pressade rejält och slicade 3mm skivor i mandolinen. Jösses bästa fejconen hittills. Jag skall testa att toppa Haloumi burgaren med dessa, kan inte bli annat än magiskt.
Tack som f**n för en underbar ide och en fantastisk matsida
Tack själv för feedbacken! Jättekul att folk testar och att det funkar lika bra som det gjorde för mig! 😀
Hej
Låter jättegott!
Om jag har den rökta tofun från Viana – ska jag ändå behandla den med liquid smoke?
Hur modifieras receptet då?
Tack snälla 🙂
Det går finfint! Det är samma tofu som jag själv använde första gången jag gjorde receptet. Du behöver inte justera mängden alls, jag tycker inte att den rökta smaken i Vianas tofu är så stark till att börja med, så den gör inte så stor skillnad. Däremot är konsistensen i den perfekt.
Strålande recept, även om det blev lite för hårt stekt innan marinaden hann reduceras bort helt (kanske skar FÖR tunna skivor) (blev gott ändå, men lägenheten luktade rökt resten av dagen).
Man börjar ju genast fundera på hur man skulle kunna modifiera det här så att man kan få ett stekt fläsk-substitut till de bruna bönorna. Har du inget sånt projekt på g?
Gick f.ö. alldeles utmärkt att använda Kung Markattas vanliga tofu som legat i press nån timme!
Tack för att du testade att göra det med en annan tofu och kommenterade hur det gick! Jättebra för folk att veta:) Kul att du gillade det också, men visst är det väl så att det inte riktigt är bacon om det inte stinker i hela lägenheten efteråt? Hehe..
Haha, kanske det… men jag har inte ätit bacon på trettio år, så jag är inte säker. 🙂
Jag ska garanterat göra om det, men då får jag se till att fläkten är på max, eller kanske eller kanske vänta tills familjen är bortrest några dar eller så…
Var hittar man den väldiga fasta tofun?
Du kan bland annat hitta den på Daglivs på Fridhemsplan, men goodstore har den ibland också. Den heter Rökt Tofu från Viana.
Detta måste jag bara prova!