Veganska Våfflor

Hej!

Den 25:e mars är det våffeldagen, så jag tänkte att det kunde vara det perfekta tillfället att dels dela med mig av mitt våffelrecept, men också några bra tips på hur du får till så frasiga våfflor som möjligt 🙂

Våfflor är lite kluriga, för de är ganska känsliga om man vill få den perfekta sprödheten på dem. De blir lätt sega och behöver ätas nygräddade för att inte bli småtråkiga. Fördelen är dock att de är super enkla att göra veganska. Du behöver absolut inte något ägg i smeten för att få den att hålla ihop, och riktigt gott smör finns ju veganskt nuförtiden 🙂

Här är mina bästa tips för att få till perfekta våfflor

 1. När du har smält vegosmöret, låt det svalna till rumstemperatur innan du häller i det, så börjar inte bakpulvret reagera för snabbt i smeten.
 2. Sikta ner mjölet i en bunke, så du undviker mjölklumpar. Blanda alla torra ingredienser med varandra först så bakpulvret och saltet fördelas i mjölet. Det hjälper smeten att bli jämnare
 3. Blanda först ner havredrycken och smöret i mjölet och blanda så försiktigt du kan, helst med en slickepott. Ju mindre du behöver röra desto bättre, för annars börjar glutenet aktiveras och smeten kan bli segare. Några små klumpar kvar gör inget.
 4. Vispa därefter ner mineralvatten. Ju mindre du vispar mineralvattnet desto mer kolsyra bevaras, vilket tydligen ger dig frasigare våfflor
 5. Låt sedan smeten vila minst 30 minuter i kylskåp. Detta ger bakpulvret tid att aktiveras för fluffigare våfflor, glutenet tid att vila vilket gör dem mindre sega och mjölet tid att suga åt sig av vätskan. Du kommer märka att smeten är betydligt mycket tjockare efter att den vilat. Den kan med fördel göras dagen innan till och med! Förvara överplastad i kylskåp.
 6. Grädda i ett riktigt varmt våffeljärn!
 7. När de är klara så förvarar du dem på ett galler så de får ånga av. Stapla dem INTE! Det gör att ångar på varandra och blir sega.
 8. Ät med en massa grädde, färsk frukt eller sylt!
 9. För att få till perfekt vegansk vispgrädde, blanda ner någon tsk färskpressad citronjuice i Alpros Vispbara sojagrädde. Då stelnar den och du kan få perfekta små toppar.
 10. Njut!

Recept

 • 4 dl mjöl
 • 1 tsk bakpluver
 • 1 krm salt
 • 1 tsk vaniljsocker (valfritt, men jag tycker att det är gott!)
 • 2,5 dl havredryck
 • 2,5 dl mineralvatten
 • 150 g Naturli Bredbart (mitt favorit vegansmör)

Till servering

 • 150 g Alpro vispgrädde
 • 1/2 – 1 tsk citronjuice
 • Färska bär eller sylt

Gör så här

 1. Läs tipsen ovan noga!
 2. Smält smöret och låt det svalna till rumsteperatur
 3. Sikta ner mjöl i en bunke. Blanda ner salt, vaniljsocker och bakpulver och blanda väl
 4. Rör försiktigt ner havredrycken och smöret i mjölet. Rör så lite som möjligt, men försök få bort de värsta klumparna och se till så allt är blandat.
 5. Blanda ner mineralvattnet, åter igen så försiktigt som möjligt.
 6. Låt stå överplastat och dra i kylskåpet i 30 min
 7. Värm upp ett våffeljärn och grädda våfflorna tills de blir gyllenbruna. Servera omgående med nyvispadgrädde och bär!
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!

Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required

, , , , ,

13 Responses to Veganska Våfflor

 1. Michelangelo 9 september, 2021 at 06:55 #

  Bytte ut havremjölken mot 2,5 dl vispad Imat visp och ökade mängden kolsyrat vatten till 3,5 dl, genom att känna mig fram.. det blev riktigt frasiga våfflor

 2. Maria jägrup 25 mars, 2021 at 07:08 #

  Så goda våfflor och enkelt recept

 3. Jeanette Borchardt 15 februari, 2021 at 10:05 #

  tack för ett perfekt recept som hela familjen gav väl godkänt!

 4. Katarina Holm Johansson 26 mars, 2020 at 04:37 #

  Hej Gustav!
  Jag undrar om vi får använda oss av några av dina recept till vår receptsamling med näringsrika recept om vi hänvisar till dig (din blogg, din insta, någon av böckerna eller vad du vill)? Receptsamlingen finns i Nutrition Data som är ett kostdataprogram som används av dietister, kostrådgivare och personliga tränare och deras klienter/patienter. Den innehåller många olika typer av recept, men jag tycker det är viktigt att se till att det finns många väl utprovade veganska recept som fungerar i vardagen. Du kan gärna läsa mer om programmet på vår hemsida.

 5. Tati 14 februari, 2020 at 12:20 #

  Älskar när man sätter ! när man avråder folk från att stapla våfflor på varandra. Alla mina vänner, min man och barnen älskar mjuka våfflor, ej frasiga. 🙂 Stapla gärna! Så mycket godare! Heh

 6. Helena 9 februari, 2020 at 06:24 #

  Jättegoda våfflor! Tack för ditt goda recept och alla tips. Jag blev orolig över att smeten tjocknade så mycket när den fick stå, och för att det hade bildats lite klumpar. Men det märktes inget av i de färdiggräddade våfflorna. Jag provade att byta ut 1 dl. av vetemjölet mot fiberhavregryn, och det blev mycket gott.

 7. Lilja 9 februari, 2020 at 11:14 #

  du kanske menade bakpulver? inte bakpluver

 8. Alexandra 13 juni, 2019 at 08:03 #

  Kan man använda kokos mjöl eller mandel mjöl i detta recept?
  Och kan man ersätta margarinet med något annat? Försöker undvika process like olja och margarin…

  • Jävligt gott
   Jävligt gott 15 juni, 2019 at 01:27 #

   Hej!

   Nej, kokosmjöl eller mandelmjöl går nog inte att byta ut rakt av. Du behöver någon sorts glutenfri mjölmix som är gjord för att kunna härma vetemjöl.

   Om du inte använder olja eller margarin så vet jag inte riktigt vad du skulle använda.. om du inte vill använda smör dvs. Men vanlig olja är det väl inget fel på? Farligheterna med moderna margarin är också väldigt överdrivna, så jag tror du klarar dig ärligt talat. Men kanske kallpressad raps eller olivolja då? Men de smakar väldigt mkt starkare och kan lätt ta över lite i smaken.

 9. Adam 27 mars, 2019 at 12:50 #

  Hur många våfflor blir det?

 10. Jan 25 mars, 2019 at 08:52 #

  Hejsan!
  har följt dina råd och rekommendationer till punkt och pricka, nja valde annat margarin men i stort sett.
  Vilka smaskiga våfflor det blev, frasiga och goda!!
  Tack för tipsen!!
  //Jan

Kommentera

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes